Utställningar

BASUTSTÄLLNINGAR

Arbete pågår med revidering av museets basutställningar. Under 2021 och 2022 nyöppnade Forntidsresan och Stora makter. För närvarande är Moderna tider stängd för revidering och ombyggnad.

Forntidsresan – Niotusen år av människors spår

Visas: Tillsvidare.

Från stenålder till järnålder i forntidens Västernorrland. Möt unika fynd från stenåldersboplatsen i Bjästamon, en nyproducerad modell av ett järnåldershus, en unik järngryta från Valla i Medelpad, animerade hällristningar och filmer om stenåldern för barn, och en specialproducerad spelupplevelse, Crafthunter, som aktiverar de yngre besökarna att utforska länets forntid. Och förstås Kvinnan från Lagmansören, en rekonstruktion av en stenålderskvinna som dog för cirka 4 000 år sedan.

Läs mer >>


Stora makter – från 1050-tal till 1680-tal

Visas: Tillsvidare.

Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland, Mor Märta som lurar in den danska fogdens män i en bastu och eldar upp dem. Tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder.

Läs mer >>


Moderna Tider

Utställningen är stängd för ombyggnad.

En utställning om 1700-, 1800- och 1900-talets historia i Västernorrland. Om en ny tid, ny teknik och nya prövningar och möjligheter. Utställningen bygger på arkivhandlingar som bouppteckningar, brev, föremål och bilder som hör samman med människors drömmar om ett bättre liv för sig själva och sina barn. Den ger glimt av hur människor förhållit sig till nationella regler och synsätt mitt livet som pågick i vardagen.

Läs mer >> 


Händers verk

Visas: Tillsvidare..

”Det handlar om kroppens och händernas kunskap. Om de människor som med sina händer och sin kropp förvaltat och skapat ett arv till oss alla. Kunskaper som vi kommer att behöva för att möta framtiden. Och om vikten av att det finns förebilder.”

Läs mer >>


Västernorrlands museums historia

 

Visas tillsvidare.

En liten utställning om museets historia.

Läs mer >>


Småfolk i landet SmåningOm

Visas: Tillsvidare.

Ny lekutställning för barn! Småfolk i landet SmåningOm öppnar den 29 oktober 2022. Lekutställningen är en interaktiv utställning för mindre barn med kulturarv i fokus. Den är tydligt förankrad i forskning om barns lärande och utveckling genom att utgå från läroplanen för förskolan. För barn mellan 0-6 år.

Läs mer >>


TILLFÄLLIGA UTSTÄLLNINGAR

Datni

4 februari – 16 april 2023

Plats: Stora utställningshallen, Västernorrlands museum, Härnösand.

Västernorrlands museum är stolta över att i samband med samernas nationaldag (6/2) presentera Matti Aikios första separatutställning på ett svenskt museum. Under vintern har konstnären arbetat med historiska föremål ur museets samlingar och skapat ett helt nytt flerkanaligt videoverk specifikt för detta tillfälle – Datni (2023). Titeln betyder tenn på nordsamiska och fokuserar på textilier med tenntrådsbroderi från rennäringen, ett hantverk som är unikt för samerna. Visas gör även en ny version av videoverket Dohkkáhehkke (2023) som på svenska kan förstås som Dockburen.

Läs mer >>


Bilder av Viktor Lundgren (1930-1940)

December 2022 – januari 2024

Plats: Apotekshuset, Sollefteå

Viktor Lundgren (1884-1967) var den naturälskande fröförsäljaren som reste Sverige runt med kameran i hand. Med Svenska Turistföreningen som uppdragsgivare blev hans idealiserande och naturlyriska fotografier en del av bilden av Sverige under 1930- och 40-talet. I dag utgör Lundgrens omfattande arkiv ett viktigt tidsdokument som både visar på hans eget subjektiva perspektiv, men även reflekterar dåtidens värderingar i en vidare bemärkelse.

Läs mer >>


Mitt Västernorrland

30/9 – tillsvidare.

Bilder från Mitt Västernorrland

Personliga bilder säger mycket om den tid vi lever i. Nu visas bilder från insamlingen Mitt Västernorrland i Galleriet på Västernorrlands museum.

Läs mer >>