Utställningar

Tillfälliga utställningar

Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland

Visas 10 december 2020 – 27 februari 2022.

Att fånga en plats är en utställning som fokuserar på berättelsens magi, och Västernorrlands. Här skildras museet som samlare och förvaltare av berättelser, här presenteras tre pristagare från Rosentrömska stiftelsen som alla skapar nya berättelser från historiska källor – och i Berättarlabbet välkomnas besökarna att själva bidra med egna bilder och minnen. Här visas exempel på föremål och fotografier som symboliserar både stora händelser i länet och vardagslivet för enskilda människor.

Läs mer >>

 

Höj din röst & Fira demokratin!

Den 27 november invigs två vandringsutställningar om demokrati i galleriet på nedre plan. Den ena är riksdagens utställning Fira demokratin! Utställningen berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt, en berättelse där gräsrötter och politiker varit viktiga aktörer som format vår demokrati. Den andra utställningen som invigs samma dag är Höj din röst. Utställningen bygger på en öppen insamling av röster om demokrati, ett samarbete mellan Västernorrlands museum och Länsstyrelsen i Västernorrland.

Läs mer >>

 

BASUTSTÄLLNINGAR

Arbete pågår med revidering av museets basutställningar under perioden 2020 till 2023. Utställningarna kommer successivt att vara stängda för ombyggnad. Se information vid respektive utställning.

Forntidsresan – Nio tusen år av människors spår

Den 20 november återöppnade utställningen om forntiden under namnet Forntidsresan – Nio tusen år av människors spår. I drygt ett år har arbetet pågått med att uppdatera, revidera och utveckla innehållet. Till stor del kommer besökarna att känna igen sig i historien om forntiden som den förmedlats tidigare, men också upptäcka en rad nyheter. Besökarna möts bland annat av nyskrivna utställningstexter, fynd från stenåldersboplatsen i Bjästamon, en nyproducerad modell av ett järnåldershus, en unik järngryta från Valla i Medelpad, animerade hällristningar och filmer om stenåldern för barn, och en specialproducerad spelupplevelse som aktiverar de yngre besökarna att utforska länets forntid.

Läs mer >>

 

Syn för sägen – stängd från 17/1 för ombyggnad under 2022

En utställning om tiden från 1000-talet fram till 1600-talets slut. Det finns inte mycket nedskrivet så vi får istället söka oss till sagor och sägner. I dem har händelser och personer bevarats och berättats från generation till generation.

Utställningen stängd för revidering och ombyggnad från 17 januari 2022. Beräknas öppna i slutet av november.

Läs mer >>

 

Moderna Tider

En utställning om 1700-, 1800- och 1900-talets historia i Västernorrland. Om en ny tid, ny teknik och nya prövningar och möjligheter. Utställningen bygger på arkivhandlingar som bouppteckningar, brev, föremål och bilder som hör samman med människors drömmar om ett bättre liv för sig själva och sina barn. Den ger glimt av hur människor förhållit sig till nationella regler och synsätt mitt livet som pågick i vardagen.

Utställningen beräknas vara stängd under 2023 för ombyggnad.

Läs mer >> 

 

Händers verk

28/11 2019 – tillsvidare.

”Det handlar om kroppens och händernas kunskap. Om de människor som med sina händer och sin kropp förvaltat och skapat ett arv till oss alla. Kunskaper som vi kommer att behöva för att möta framtiden. Och om vikten av att det finns förebilder.”

Läs mer >>

Västernorrlands museums historia

En liten utställning om museets historia.

Läs mer >>