Barn, unga & skola

På Västernorrlands museum och Murberget friluftsmuseum finns mycket att se och göra för barn, unga och familjer. Här finns också lärresurser och lärarhandledning för skolan.


För lärare och skola

För dig som söker lärarhandledning och lärresurser att använda inom skolan, besök skola >>


Aktuella program och event för barn och unga:

Lördagar för barn i höst:

En lördag i månaden har museet en aktivitet riktad mot barn upp till 12 år. 

16/9 I kyrkkrogen kan man rita och värma sig vid elden. På elden kan man också laga något gott att äta. Kl 12.00-14.00.

14/10 Familjevisningar. Kl 11.00 i Forntidsresan & kl 14.00 i Stora makter. 

11/11 Bäbis rädd. En teaterföreställning för de yngsta barnen. I Småfolk. 

9/12 Julpyssel 


För fler aktuella program, se kalendariet:

Till kalendariet >>


Småfolk i landet SmåningOm

Ny lekutställning för mindre barn

29 oktober – tillsvidare.

Nu öppnar museets nya interaktiva utställning för mindre barn med kulturarv i fokus, för barn mellan 0-6 år. Den nya utställningen är tydligt förankrad i forskning om barns lärande och utveckling genom att utgå från läroplanen för förskolan. Det blir öppningstal och barnmusik, och massor med lek i den nya utställningen. 29 oktober välkomnar vi alla barn till den nya lekutställningen!

Läs mer >>


Spelet Crafthunter

Crafthunter finns i utställningen Forntidsresan – Niotusen år av människors spår.

Ett nyproducerat spel bjuder in till att göra en egen interaktiv forntidsresa och bli en del av historien. Spelet Crafthunter kombinerar fysisk och digital aktivitet för att utforska hela utställningen som spelplan. Från istid till järnålder måste du förvandla landskapets knappa tillgångar till redskap för att överleva – som att göra upp eld, väva tyg och gjuta en bronsyxa. Klarar du dig genom forntidens alla nio tusen år av utmaningar?


LEKMILJÖER

Gå på upptäcktsfärd bland lekmiljöerna som finns på flera ställen på området. Här finns bland annat käpphästar, timmerbyggsats, granriskoja och Madickengunga.


Upplevelsestigar

I Rysshärjningarnas spår 1721

Från 30 maj 2021 utökas museets mediaguide med nedslag i de historiska händelserna i samband med rysshärjningarna 1721. Upplevelsen riktar sig till barnfamiljer med lite större barn. I Härnösand och i Sundsvall kan ni besöka platser som påverkades av krigshändelserna och lyssna till berättelser. Varje punkt avslutas med en liten uppgift att lösa tillsammans.

Läs mer >>

Väsenstigen

Väsenstigen är ett spår på Murberget Friluftsmuseum som riktar sig till barn i åldrarna 8-12. Där får du lära dig om folktroväsen på ett lekfullt och enkelt sätt. Magiska, nyfikna väsen följer dig längs stigen via inspelade ljudfiler och skyltar.

Väsenstigen sitter uppe året om, men inget vinterunderhåll av stigarna görs. 

Läs mer >>


Kontakt

Kontakta receptionen för frågor.

Telefon: 0611-886 00

E-post: receptionen@vnmuseum.se