Händers verk

Händers verk

”Det handlar om kroppens och händernas kunskap. Om de människor som med sina händer och sin kropp förvaltat och skapat ett arv till oss alla. Kunskaper som vi kommer att behöva för att möta framtiden. Och om vikten av att det finns förebilder.”


Vill du lära dig mer om Händers verk, gå till Kunskapslandet >>


I utställningen Händers verk, finns ett myller av berättelser om personer som skapat av lust och nödvändighet, kunskapsbärare och förebilder.

Här visas Zachris Pehrssons träarbeten, 14-årige Erik Anderssons dansbana i trä, Snickar-Deas och Bror Rosins snidade figurer, vävbröderna i Kubbes unika vävteknik och Sigrid Mårtensdotters kollage. Men också Märta Stina Abrahamsdotters stickade täcken, Brita Kajsa Karlsdotters broderade dukar och Emma Wibergs damastvävar. Det är textilt arv och alster i trä.

Det handlar om kroppens och händernas kunskap. Om de människor som med sina händer och sin kropp förvaltat och skapat ett arv till oss alla. Kunskaper som vi kommer att behöva för att möta framtiden. Och om vikten av att det finns förebilder.

– Men vet ett barn vad en förebild är?

När Jonathan 4 år fick frågan, hjälpte hans mamma honom, att svara:
Hon skriver: Jag försökte fråga Jonathan igår, men han har inte lärt sig vad en förebild är än. (Han började prata om dinosaurier.) Det måste nog vara lite äldre barn, jag tror att de i Jonathans ålder förvandlar sig själva till sin förebild.

En viktig fråga kan därför handla om vilka förebilder som vi låter våra barn förvandla sig själva till. Här kan personerna i utställningen bidra till möten med kunskaper, berättelser och tankar. För att inspirera barn, men också alla vuxna. Om vilka möjligheter det finns när vi struntar i att följa normerna om hur saker ska vara och livet ska levas.

I utställningen finns taktila personliga kopior utifrån hur slöjdare tolkat originalet. Karin Jacobsson i Älandsbro, Ulf Palo i Söråker, Åke Melin i Nora och Härnösands hemslöjd har utfört dessa. I anslutning till de taktila objekten finns information i punktskrift, genom ett samarbeta med Härnösands folkhögskolas, synutbildning och sakkunniga. För den som önskar finns information att läsa med pictogram. Utöver detta finns läsplattor med fördjupning och intervjuer med barn om hur de tolkar Händers verk.

Ladda ner föremålslistan! Händers verk – föremålslista

Plats: Utställningsplan, 1 trappa ned, till höger.

Varmt välkommen!