Kyrkvallen
Sockenkyrkan blev den nya samlingspunkten efter religionsskiftet till kristendom. Kyrkan lades ofta i socknens centrum där förfädernas gravhögar och tingsplatser redan fanns. På Ångermanälvens norra sida ligger medeltidskyrkorna lika tätt som i Mälardalen. Ofta byggdes en träkyrka allra först, vilken ersattes av en stenkyrka under 1200-talet. Kyrkorna var de allra första stenbyggnaderna. Med kyrkan kom också många trädgårdsväxter och en annan administration. Fram till reformationen 1528 var Sverige katolskt.

MURBERGSKYRKAN efterliknar medeltidskyrkorna i Hackås, Enånger och Alnö i olika stildrag och detaljer. Absieden efterliknar den från 1100-talet i Hackås kyrka i Jämtland. Kyrkan byggdes av gråsten mellan 1925 och 1929. Här finns mycket vackra målningar av konstnären G. Torhamn och konservator O. Svensson, baserade på 1400-talets motivvärld och med förebilder i flera norrländska medeltidskyrkor. Här finns också ett altarskåp i barockstil från Multrå, en vändbänk av Per Persson i Käxed och en dopfunt i trä från 1700- talet.

PRÄSTGÅRDEN är byggd 1807 och var ursprungligen prästgård i Viksjö utanför Härnösand.
Den flyttades hit 1942 och byggdes om till bostad för friluftsmuseets grundare Theodor Hellman och hans fru Wendela. Därför vändes huset med ingången upp mot skogen. De vackra dörrarna av den kände bondesnickaren Pehr Westman sattes då upp. Eter Theodor Hellmans död 1958, bodde Wendela kvar här till 1974. Huset stod länge övergivet, men har nu restaurerats och används i verksamheten,. Det är inrett delvis med paret Hellmans möbler och interiören speglar 1940 till 1950-talet. Trädgården sköts av Härnösands Trädgårdsodlareförening.
Bemannat under sommarsäsong.

KLOCKSTAPELN från Ullånger, byggd 1754, var den första byggnaden som flyttades till friluftsmuseet på Murberget och har en symbolisk betydelse för uppbyggnadsarbetet som påbörjades 1913. Lökkupolen var vanlig på norrländska klockstaplar och det kan vara en influens österifrån, när Sverige-Finland ännu var ett rike. Taket består av handkluvna kyrkspån av fura.

KYRKSTADEN FRÅN ANUNDSJÖ
Anundsjö var en vidsträckt socken och avståndet till sockenkyrkan var långt för avlägset belägna byar. Här, så som på många andra platser i Norrland, var man därför vid de stora kyrkhelgerna beroende av kyrkstugor för övernattning och av stall för hästarna på Kyrkvallen. Här fanns tidigare 32 kyrkstugor och stall längs två gator. På kyrkvallen hade man ting, här sammanträdde sockenmännen och här låg fattigstugan. Här fanns Kyrkkrogen med reglerad försäljning av brännvin. Här träffade man folk och här dansade man.
Alla kyrkstugorna revs 1918, men några flyttades till friluftsmuseet året innan och är de enda som bevarats.
SOCKENMAGASIN från 1700-talet i två våningar. Det stod ursprungligen på kyrkvallen i Högsjö. Sockenmagasin användes för att förvara prästens tionde som han fick som ersättning för sina tjänster av sockenborna. Här fanns också en reserv av utsäde att användas efter missväxtår för att säkra framtida skördar. De är därför alltid mycket välbyggda.

SMEDSTORPET är ett enkelt bostadshus, en så kallad enkelstuga, från 1800-talets mitt. Det flyttades till Murberget 1914 från Lägdom utanför Härnösand. Här bodde under många år en fattig kvinna, Mickels Johanna, med sina barn. Arkiven berättar att huset var ofta i dåligt skick, socknen ansvarade för huset men hon lyckades ofta själv åtgärda. Hon försörjde sig genom tillfälliga arbeten. I den här lilla stugan är barnen särskilt välkomna.
Bemannad under sommarsäsong.

HÄRBRET uppfördes på Murberget 1915. Det kommer från Grössjö by i Bjärtrå.