Arbeta hos oss

Västernorrlands Museum söker

 • Antikvarie samtidsdokumentation och insamling

 

Antikvarie samtidsdokumentation och insamling

Västernorrlands museum har uppdraget att bevara, utveckla och tillgängliggöra länets kulturarv och kulturmiljöer. Museiverksamheten är omfattande och innefattar en bred museiupplevelse som levereras i digitala kanaler och i museets fysiska miljöer samt samlingsförvaltning och kulturmiljövård. Museibyggnad och Murberget friluftsmuseum är placerade i Härnösand.

Nu söker museet en etnolog för samtidsdokumentation av traditionsmusik i det nordiska projektet ICH North. I det tidsbegränsade uppdraget ingår dokumentation och insamling av samtida musikaliskt kulturarv så som det uttrycks av musikgrupper, spelmanslag, körer, med flera. I insatserna ingår också att tillsammans med projektmedarbetare utveckla förmedlingen av insamlat resultat. Samtidsdokumentationen genomförs i nära samarbete med projektets forskare i Sverige, Finland och Norge. Läs mer om projektet på www.vnmuseum.se/samarbeten/projekt

Tjänsten blir en del av avdelningen Gemensamma funktioner. Arbetsledning sker i projektet. Samarbete sker med avdelningen Museiupplevelse och samlingar.

 

Arbetsuppgifter

Du kommer att:

 • Ta del av kunskap om befintliga musiksällskap/grupper, enskilda med mera, research och personliga kontakter.
 • Planera och genomföra ett tidsbegränsat insamlingsprojekt, där används flera metoder så som digital insamling, observation och intervjuer.
 • Planera och genomföra engagemangsskapande kampanjer och aktiviteter för att nå målgrupper, och uppmuntra dem att medverka till dokumentationsprojektet.
 • Bearbeta och sammanställa material samt skriva rapport om insatserna, eventuellt även artiklar till vetenskapliga tidskrifter tillsammans med övriga forskare.
 • Bidra till att arrangera publikframträdanden där dessa musikgrupper erbjuds att spela.

 

Kvalifikationer

Du har:

 • Som lägst kandidatexamen inom kulturhistoria, där etnologi, musiketnologi, antropologi eller närliggande ämne ingår.
 • Erfarenhet av samtidsdokumentation, insamlingsverksamhet, intervjuer, med flera etnologiska metoder.
 • God digital kompetens, behärska ljudinspelning och att filma råmaterial.
 • God förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i tal och skrift.

 

Meriterande

Det är meriterande om du har:

 • Arbetat med liknande projekt tidigare i kulturarvssektorn
 • Erfarenhet av musiketnologiska dokumentationer
 • Erfarenhet av ljud- och filmredigering

 

Egenskaper

Du är bra på att knyta och upprätthålla kontakter, har en mycket god organisatorisk förmåga och är ansvarskännande. Du kan arbeta båda självständigt och i nära samarbete med andra. Som person är du lösningsorienterad, lyhörd och kan prioritera givna deadlines. Du är strukturerad, noggrann och kvalitetsmedveten. För att nå resultat driver du ditt arbete framåt på ett ansvarsfullt och strukturerat sätt. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

 

Västernorrlands museum eftersträvar en jämn könsfördelning och värdesätter medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter.

 

Övrig information

Särskild visstidsanställning 6 månader, sysselsättningsgrad 100 %. Önskvärt att arbetet påbörjas senast 2024-09-01.

Frågor om projektet besvaras av projektledare Bengt Wittgren, 070 – 698 86 80, bengt.wittgren@vnmuseum.se

Frågor om anställningen besvaras av museichef Jenny Samuelsson, 070 – 348 16 01, jenny.samuelsson@vnmuseum.se

Facklig representant för SACO/DIK: Jonas Byström, 073-064 98 40, jonas.bystrom@vnmuseum.se

Facklig representant för Vision Joakim Karsberg, 070-889 91 87, joakim.karsberg@vnmuseum.se

För Kommunal har vi ingen facklig representant, men Kommunal går att nå via det lokala kontoret på 010-442 97 69, harnosand.m-norrland@kommunal.se

Vi har gjort vårt medieval för rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster

 

Lön

Västernorrlands museum tillämpar individuell lönesättning.

Ansökan märkt ”antikvarie Dnr YLM 2024/96” med CV och referenser, sänder du senast den 2024-06-15 till: rekrytering1@vnmuseum.se