Arbeta hos oss

Västernorrlands Museum söker

 • Museivärdar till sommarsäsongen på Västernorrlands museum
 • Museivärdar till Murberget friluftsmuseum
 • Arkeolog för säsong 2024
 • Arkeolog

 

Museivärdar till sommarsäsongen på Västernorrlands museum

Västernorrlands museum har ett uppdrag att bevara, utveckla och tillgängliggöra länets kulturarv och kulturmiljöer. Museiverksamheten är omfattande och innefattar en bred museiupplevelse som levereras i digitala kanaler och i museets fysiska miljöer, samlingsförvaltning och kulturmiljövård. Museibyggnad och Murberget friluftsmuseum är placerade i Härnösand.

Nu söker vi två museivärdar som vill arbeta hos oss i sommar!

 

Arbetsuppgifter Västernorrlands museum

Du kommer att hålla i pedagogiska aktiviteter för barn och unga. I arbetsuppgifterna ingår också att kunna visa museets utställningar för barn och familj, rondera i lokalerna och kunna hjälpa besökarna till rätta. Bemanning i museets reception, butik och handelsbod ingår också vissa dagar.

Du kommer att ingå i ett mindre arbetslag med rullande schema.

Alla i arbetslaget har ett gemensamt ansvar att sköta det dagliga arbetet på ett sådant sätt att besökarna känner sig väl mottagna och får en trevlig museiupplevelse.

 

Krav

Du har:

 • utbildning inom pedagogik eller slöjd på eftergymnasial nivå eller motsvarande (t.ex. universitet, högskola, folkhögskola, yrkeshögskola)
 • erfarenhet av publikt arbete och/eller erfarenhet av pedagogiska aktiviteter för barn och unga

 

Meriterande

Du har:

 • akademisk utbildning inom något kulturhistoriskt ämne

 

Personliga egenskaper

Du trivs i en utåtriktad roll och tycker om att möta människor. Du kan förmedla upplevelser och kunskap till både barn som vuxna. Du har erfarenhet att tala inför grupp och att berätta och lära ut. Du har intresse och kunskap av kulturhistoria, liv och boendemiljö. Du har lätt för att tala på svenska och engelska.

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Västernorrlands Museum eftersträvar en jämn könsfördelning och värdesätter medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter.

 

Övrig information

Anställningsform: Säsongsanställning 2023-06-17 – 2023-08-19. Sysselsättningsgrad: Deltid, ca 70 %. Obligatoriska introduktionsdagar 230617-230618

Vi söker dig som kan arbeta hela perioden. Arbetstiden är dagtid enligt ett rullande schema, med tjänstgöring både vardagar och helger då verksamheten har öppet 7 dagar/vecka.

 

Frågor om tjänsten besvaras av:

Chef för Värdskap och besöksnäring, Ann Kristofersson, 073-270 45 75, ann.kristofersson@vnmuseum.se Facklig representant för SACO/DIK, Jonas Byström, jonas.bystrom@vnmuseum.se, 073-064 98 40

Facklig representant för Vision, Joakim Karsberg, 070-889 91 87, joakim.karsberg@vnmuseum.se

För Kommunal har vi ingen facklig representant, men Kommunal går att nå via det lokala kontoret på 010-442 97 69, harnosand.m-norrland@kommunal.se Ansökan skickas med cv och personligt brev till rekrytering4@vnmuseum.se senast 2023-03-15. Märk ansökan med YLM-2024/49.

Välkommen med din ansökan!

Vi har gjort vårt medieval för rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

 


 

Tre museivärdar sökes till Murberget friluftsmuseum

Murberget friluftsmuseum i Härnösand är en del av Västernorrlands museum. Friluftsmuseet består av ett 60-tal byggnader som är menade att förmedla olika typer av kulturhistoriska miljöer, från Fäbodvallen till Herrgårdsmiljön.

Under de senaste åren har restaurering stått i fokus för verksamheten, och flera miljöer rustas upp för närvarande. Biologisk mångfald står också i centrum för verksamheten. Friluftsmuseets verksamhet är i år öppet för allmänheten dagligen 17 juni – 18 augusti.

Uppdraget under sommarsäsongen är att sprida kunskap om kulturarvet i Västernorrland, dess seder, hantverk och byggnadstraditioner. Här finns det upplevelser för alla, särskilt för barn och familj: inom slöjd och hantverk, odling, kulturhistoria, besök hos djuren.

Friluftsmuseet erbjuder under sommaren guidade turer, besök hos djuren, öppna kulturhistoriska miljöer och slöjd, hantverks och odlingsaktiviteter.

Nu söker vi dig som vill arbeta hos oss i sommar!

Arbetsuppgifter Murberget friluftsmuseum

Ditt huvudsakliga uppdrag som museivärd är att genomföra den dagliga sommarverksamheten på friluftsmuseet, med fokus på publika aktiviteter inom slöjd, hantverk, byggnadsvård och trädgård.

Du kommer att genomföra visningar och publika aktiviteter. Du kommer också medverka vid stora och små arrangemang med förberedelser och genomförande. I tjänsten ingår också viss skötsel av djur, trädgård och området i stort.

Du kommer att ingå i ett mindre arbetslag med rullande schema. Alla i arbetslaget har ett gemensamt ansvar att sköta det dagliga arbetet på ett sådant sätt att besökarna känner sig väl mottagna och får en trevlig museiupplevelse.

Vi söker 2 museivärdar med kvalifikationer:

 • dokumenterad erfarenhet om minst 1 år eller utbildning inom slöjd/hantverk, praktisk byggnadsvård eller trädgård.
 • du har goda kunskaper i det svenska språket i tal och skrift och kan även guida på engelska.
 • det är meriterande om du har akademisk utbildning inom kulturhistoriska ämnen.
 • det är meriterande om du har erfarenhet av att hålla workshops eller kurser inom relevanta områden.

 

Vi söker 1 museivärd med pedagogisk inriktning som har kvalifikationer:

 • pedagogisk utbildning på eftergymnasial nivå
 • erfarenhet av slöjd/hantverk, praktisk byggnadsvård eller trädgård
 • du har goda kunskaper i det svenska språket i tal och skrift och kan även guida på engelska.
 • det är meriterande om du har erfarenhet av att hålla visningar och publika aktiviteter inom relevanta områden.

 

Personliga egenskaper

Du trivs i en utåtriktad roll och tycker om att möta människor, tala inför grupp och lära ut. Du kan förmedla upplevelser och kunskap till både barn som vuxna. Du har intresse och kunskap av kulturhistoria, liv och boendemiljö. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Västernorrlands Museum eftersträvar en jämn könsfördelning och värdesätter medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter.

Övrig information

Anställningsform: Säsongsanställning 2024-06-17 – 2024-08-19. Sysselsättningsgrad ca 70%. Anställningen inleds med två introduktionsdagar 17-18/6.

Totalt handlar det om tre deltidstjänster och vi söker dig som kan arbeta hela perioden enligt schema. Arbetstiden är dagtid enligt ett rullande schema, med tjänstgöring både vardagar och helger. Verksamheten har öppet sju dagar/vecka.

Frågor om tjänsten besvaras av:

Frågor om tjänsten besvaras av avdelningschef Cajsa Lindegren, cajsa@vnmuseum.se, 073-8212260

Facklig representant för SACO/DIK, Jonas Byström, 073-064 98 40 jonas.bystrom@vnmuseum.se

Facklig representant för Vision Joakim Karsberg, 070-889 91 87, joakim.karsberg@vnmuseum.se

För Kommunal har vi ingen facklig representant, men Kommunal går att nå via det lokala kontoret på 010-442 97 69, harnosand.m-norrland@kommunal.se Ansökan skickas med cv och personligt brev till rekrytering2@vnmuseum.se senast 2024-03-02. Märk ansökan med YLM 2024/37 ”slöjd/hantverk” och/eller ”pedagog”.

Välkommen med din ansökan!

Vi har gjort vårt medieval för rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

 


 

Västernorrlands Museum söker arkeolog för säsong 2024

Västernorrlands museum har ett uppdrag att bevara, utveckla och tillgängliggöra länets kulturarv och kulturmiljöer. Museiverksamheten är omfattande och innefattar en bred museiupplevelse som levereras i digitala kanaler och i museets fysiska miljöer, samlingsförvaltning och kulturmiljövård. Museibyggnad och Murberget friluftsmuseum är placerade i Härnösan

Inom den uppdragsarkeologiska verksamheten arbetar arkeologerna med länets kulturmiljöer, kulturlandskap och fornlämningar. Majoriteten av uppdragen utgörs av utredningar, förundersökningar och arkeologiska undersökningar, men även forskningsundersökningar och kursverksamhet förekommer. Vi söker nu en arkeolog till verksamheten.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår att delta i arkeologisk uppdragsverksamhet. Detta inkluderar att delta i planeringen, genomförandet och avrapporteringen av utredningar, förundersökningar och arkeologiska undersökningar. Samlingsförvaltning, publika uppgifter i form av till exempel föredrag och förmedling i sociala medier kan komma att ingå.

Kvalifikationer

Du har:

 • examen med nordeuropeisk arkeologi som huvudämne
 • dokumenterad vana av uppdragsarkeologiskt fält- och rapportarbete
 • ana av att arbeta i GIS och erfarenhet av inmätning med RTK-GPS
 • du talar och skriver på flytande svenska och uttrycker dig väl i skrift
 • erfarenhet av publik arkeologi
 • B-körkort

 

Meriterande

Det är meriterande om du har:

 • erfarenhet av arkeologiskt arbete i Västernorrlands län

 

Egenskaper

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du är ansvarsfull, lyhörd, självgående och strukturerad. Du arbetar systematiskt och kan prioritera, är kommunikativ och pedagogisk.

Västernorrlands museum eftersträvas en jämn könsfördelning och värdesätter medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter.

Övrig information:

Anställningsform: Särskild visstidsanställning 100% till och med 30 juni 2024. Tillträde snarast. Västernorrlands museum tillämpar individuell lönesättning.

Frågor om anställningen besvaras av:

Avdelningschef: Cajsa Lindegren 073-821 22 60 cajsa.lindegren.se

Facklig representant för SACO/DIK: Jonas Byström 073-064 98 40 jonas.bystrom@vnmuseum.se

Facklig representant för Vision: Joakim Karsberg 070-889 91 87 joakim.karsberg@vnmuseum.se

För Kommunal har vi ingen facklig representant på arbetsplatsen men Kommunal går att nå via det lokala kontoret 010-442 97 69 harnosand.m-norrland@kommunal.se

Ansökan som beskriver varför du är rätt person för tjänsten skickas med cv och personligt brev till rekrytering3@vnmuseum.se senast . Dnr YLM 2024/28

Intervjuer sker löpande under ansökningstiden.

Vi har gjort vårt medieval för rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

 


 

Västernorrlands Museum söker arkeolog

Västernorrlands museum har ett uppdrag att bevara, utveckla och tillgängliggöra länets kulturarv och kulturmiljöer. Museiverksamheten är omfattande och innefattar en bred museiupplevelse som levereras i digitala kanaler och i museets fysiska miljöer, samlingsförvaltning och kulturmiljövård. Museibyggnad och Murberget friluftsmuseum är placerade i Härnösand.

Inom den uppdragsarkeologiska verksamheten arbetar arkeologerna med länets kulturmiljöer, kulturlandskap och fornlämningar. Majoriteten av uppdragen utgörs av utredningar, förundersökningar och arkeologiska undersökningar, men även forskningsundersökningar och kursverksamhet förekommer. Vi söker nu en erfaren arkeolog till verksamheten.

 

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår att självständigt delta i och bedriva arkeologisk uppdragsverksamhet. Detta inkluderar att planera, genomföra och avrapportera utredningar, förundersökningar och arkeologiska undersökningar. Vi söker någon som kan ansvara för den tekniska delen av verksamheten (GIS, olika digitala verktyg etc.). Samlingsförvaltning, publika uppgifter i form av till exempel föredrag och förmedling i sociala medier är en del av arbetet.

Kvalifikationer

Du har:

 • examen med nordeuropeisk arkeologi som huvudämne
 • dokumenterad vana av uppdragsarkeologiskt fält- och rapportarbete
 • erfarenhet av projektledning
 • erfarenhet av att upprätta kostnadsberäkningar och undersökningsplaner
 • tekniskt intresse samt god vana av att arbeta i GIS och erfarenhet av inmätning med RTK-GPS
 • Du talar och skriver på flytande svenska och uttrycker dig väl i skrift.
 • B-körkort
 • behörighet att registrera i Fornreg

Meriterande

Det är meriterande om du har:

 • examen på avancerad nivå med nordeuropeisk arkeologi som huvudämne
 • inventeringsvana
 • specialistkompetens
 • erfarenhet av nordlig arkeologi

Egenskaper

Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du är ansvarsfull, lyhörd, självgående och strukturerad. Du arbetar systematiskt och kan prioritera, är kommunikativ och pedagogisk.

Västernorrlands museum eftersträvas en jämn könsfördelning och värdesätter medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter.

Övrig information:

Anställningsform: Tillsvidareanställning 100%. Vi tillämpar sex månads provanställning. Tillträde snarast. Västernorrlands museum tillämpar individuell lönesättning.

Frågor om anställningen besvaras av:

Avdelningschef: Cajsa Lindegren 073-821 22 60 cajsa.lindegren.se

Facklig representant för SACO/DIK: Jonas Byström 073-064 98 40 jonas.bystrom@vnmuseum.se

Facklig representant för Vision: Joakim Karsberg 070-889 91 87 joakim.karsberg@vnmuseum.se

För Kommunal har vi ingen facklig representant på arbetsplatsen men Kommunal går att nå via det lokala kontoret 010-442 97 69 harnosand.m-norrland@kommunal.se

Ansökan som beskriver varför du är rätt person för tjänsten skickas med cv och personligt brev till rekrytering1@vnmuseum.se senast 16 februari. Dnr YLM 2024/19

Intervjuer sker löpande under ansökningstiden.

Vi har gjort vårt medieval för rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.