Om museet

Välkommen till Västernorrlands museum 

Upptäck länets historia och kulturarv tillsammans med Västernorrlands museum, vars historia går tillbaka till 1880-talet. Museet finns på flera platser i länet, i Härnösand, MyckelgensjöPrästmon och på Ulvön. Här kan du uppleva, utforska och lära om Västernorrlands historia och samtid. 

Museets huvudbyggnad finns på Murberget friluftsmuseum i Härnösand. I huset finns utställningar som skildrar länets historia genom 10 000 år och i den stora utställningshallen en trappa upp visas tillfälliga utställningar. Här finns också en museibutik. På friluftsmuseet som är öppet under sommarsäsongen finns historiska hus som berättar om livet förr. Museets alla besöksmål har fri entré.   

Besök museets huvudbyggnad och Murberget friluftsmuseum

Följ skyltarna med LÄNSMUSEUM från E4:an i Härnösand. Museet har flera besöksparkeringar, två nära museibyggnaden och en lite längre ner på området. Vid museibyggnaden finns handikapparkering och en laddstolpe för elbil. Bussar kan köra upp passagerare till museets entré.  

Det går stadsbuss till länsmuseet. Buss 501 stannar vid hållplats Murbergsskolan/Länsmuseet. Från busshållplatsen är det ca 200 meter att gå via Murbergsskolan. Se detaljerad information på www.dintur.se  

Museibyggnaden 

Museibyggnaden är ritad av arkitekterna Gunnar Mattsson och Tina Wik. Huset började byggas 1992 och invigdes den 17 juni 1994. Husets framsida vetter mot de gamla husen på friluftsmuseet och har en träfasad. Övriga ytterväggar har byggts av tegel och ger en känsla av rustik magasinsbyggnad. Det går att se de byggnadsdetaljer som gett huset namnet ”Hässja”. Hela byggnaden är ca 7000 kvadratmeter stor. 

Öppettider:

För aktuella öppettider, se besöksinformation >>

Arbeta hos oss:

Intresserad av att arbeta på Västernorrlands museum? Läs om lediga tjänster under Jobb >>


Entréplan 

I museets entré finns butik och reception. I butiken kan du handla hantverk, souvenirer och mycket annat med anknytning till länet och till våra utställningar. 

Den stora skulpturen i entréhallen, RAM, är gjord av konstnären Lars Kleen. Läs om konstnären: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Kleen 

På entréplanet finns också en hörsal med plats för 195 personer. Lokalen är utrustad för film, föreläsningar, musikarrangemang m.m. Hörsalen och Gårdshuset, ca 18-20 personer, kan hyras via receptionen. För mer information om bokning: https://vnmuseum.se/om-museet/tjanster-produkter/ 

Våning 1 

Här finns stora utställningshallen med plats för museets tillfälliga utställningar, samt museets tematiserade lekutställning.

Utställningen för barn byggs om under september och oktober 2022. Invigning av nya utställningen sker 29 oktober.

Kafé Murberget

Välkommen till Kafé Murberget. Här erbjuds enklare lunch och fika till museets besökare. Den enklare lunchen består av dagens soppa (som är vegansk), eller att du väljer något från menyn med smakliga smörgåsar.  Kaféet är öppet tisdag-söndag kl. 10.00-16.00. Mer information hittar du här.

Våning -1 

En trappa ner från entréplanet finns utställningarna om länets historia från forntid till 1950-talet, Forntidsresan – Niotusen år av människors spår, Stora Makter – 1050-1680, och Moderna tider (stängt för ombyggnation 2022-2023). Direkt nerför trappan till höger finns den nyproducerade utställningen Händers verk om nio konsthantverkare från länet. 

Under 2020 till 2024 kommer basutställningarna att vidareutvecklas. Detta arbete kommer att påverka utställningarna med start hösten 2020.  Läs mer om utställningarna

 

Murberget friluftsmuseum 

Murberget friluftsmuseum är ett av de största friluftsmuseerna i Sverige med byggnader och miljöer som speglar bebyggelse, social historia, utbildningsväsende, kyrkans och socknens betydelse, vägväsendet, järnbruken, samisk kultur, efterkrigstiden och fäbodkultur. Under sommaren finns kunniga guider som visar området. Kyrkan, som är producerad på 1920 talet efter medeltida förebilder, är en omtyckt vigselkyrka.  

Området är öppet att besöka hela året. Gårdarna är stängda utanför sommarsäsongen.

Övriga besöksmål 

Västernorrlands museum äger och förvaltar en rad besöksmål i länet. 

 

Myckelgensjö 

Gammelgården i Myckelgensjö, 7 mil nordväst om Örnsköldsvik, ligger naturskönt med en vidsträckt utsikt över Myckelgensjösjön. Den är unik med alla bevarade byggnader, ca 30 timrade hus med olika funktioner. Gården ligger på ursprunglig plats och de många nyttobyggnaderna ger gården en ålderdomlig karaktär och speglar norrländskt jordbruk under självhushållets tid.  

Läs mer: https://vnmuseum.se/vara-anlaggningar/gammelgarden-i-myckelgensjo/ 

Öppettider:

  • Huvudbyggnaden och caféet normalt öppna alla dagar kl. 12-16, v. 26 till 32. OBS Caféet drivs av den ideella byföreningen i Myckelgensjö. Vissa dagar kan caféet och därmed ibland också huvudbyggnaden vara stängda.

 

Ulvö kapell 

Ulvö kapell är Ångermanlands äldsta bevarade träbyggnad, beläget på Norra Ulvön I Örnsköldsviks kommun. Kapellet byggdes 1622 av Gävlefiskarna, som hade kungligt privilegium att fiska längs Norrlandskusten. Byggnaden låg från början i Kapellviken, strax öster om Ulvöhamn. I början av 1700-talet flyttades kapellet till den här platsen. 
Läs mer: https://vnmuseum.se/vara-anlaggningar/ulvo-kapell/
Besöksmål i Ulvö hamn: http://www.ulvokapellag.com/ulvo-kulturarv 

 Öppettider:

  • Visningar bokas via Ulvö kapellag tel: 070-860 22 40, epost: museumulvo@gmail.com
  • Guidning och specialvisning utförs i mån av tillgänglig personal.
  • Begränsad tillgänglighet på grund av Coronapandemin.

Styresholm 

Styresholm är en historisk befästningsanläggning vid Ångermanälven vid Prästmon i Kramfors kommun. Styresholm var en så kallad fogdeborg som byggdes av Vitaliebröderna i slutet av 1300-talet. Styresholm är Sveriges nordligaste fornborg. Kvar på platsen finns ett par platåer, tidigare omgivna av vallgravar. 250 meter nordväst om borgen finns rester av ännu en anläggning, Pukeborg. 

Läs mer: https://www.xn--hga-kusten-ecb.se/historiska-platser/styresholm/  


Information om länets besöksmål 

Destination Sundsvall: https://visitsundsvall.se/  

Destination Höga kusten: https://www.hogakusten.com/sv  

Ulvö kulturarv: http://www.ulvomuseum.com/ulvo-kulturarv

Ulvö kapell: http://www.ulvomuseum.com/vart-att-uppleva-pa-ulvon-ulvo-kapell-ulvo-kyrka