Scenområdet
Här, på den öppna platsen mitt i friluftsmuseiområdet, är centrum för allehanda publika aktiviteter. Här finns utescenen för allsång, teater, dans och musikarrangemang och rundlogen för mindre arrangemang. På den gröna ängen firar vi midsommar och reser midsommarstången.
SCENEN Den stora scenen har ritats av Gunnar Mattsson, samma arkitekt som ritade museibyggnaden. Den invigdes 2005 och ersatte en tidigare dansbana. Det finns en lång tradition på Murberget med friluftsteater, folkdans och andra festligheter. Här kan en stor publik samlas i en traditionsrik och stämningsfull miljö. Allsångskvällarna samlar tusentals människor torsdagskvällar under juli månad.

RUNDLOGEN. Den åttkantiga trösklogen är typisk för Ångermanland och södra Västerbotten. Konstruktionen är gjord för att fungera för en konisk tröskbult, med en hästvandring i nedre delen av byggnaden.
Rundlogen används för dans och musikarrangemang.

STORHÄSSJAN stod tidigare vid långlogen i Ångermanlandsgårdens nedre del och hör också samman med ångermanländskt jordbruk. På storhässjan torkades kornkärvarna, den bands samman av ett golv in till trösklogen. På länsmuseets Gammelgård i Myckelgensjö är storhässjan bevarad.
Storhässjan var i dåligt skick och rasade i en storm. En planering finns för att återuppbygga.

SKOLAN, flyttad från Gideåvallen, stod färdig 1846. Från folkskolestadgans införande 1842 ansvarade socknen för barnens skolundervisning. Skolsalen ligger en trappa upp och där undervisades barn i olika åldrar. Det hände att barnen inte kunde komma till skolan på vintern eftersom de inte hade skor. Många gick också varannan termin så att de kunde hjälpa till i arbetet på gården.
På nedre bottnen fanns en bostad där bland annat byns sömmerska och barnmorska bodde.
Läraren i Gideå var också klockare och bodde i klockarbostaden intill.
