Digital bokklubb

Digital bokklubb på Västernorrlands museum

Gillar du att läsa? Vill du diskutera, analysera och fundera kring det du läst? Gå med i vår digitala bokklubb! Höstens och vinterns digitala träffar hittar du längre ner på sidan.

en kvinna i gul tröja håller i en trave böcker

I samband med utställningen Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland genomför Västernorrlands museum en digital bokklubb. I denna bokklubb får du tillsammans med andra läsa och diskutera litteratur från Västernorrland ungefär en gång i månaden. Läs något du redan känner till, eller upptäck något nytt! På de digitala träffarna får du ta del av andras upplevelser av det du har läst, samtidigt som du själv kan dela med dig av dina.

De digitala bokklubbarna genomförs online på plattformen Zoom, och du måste anmäla dig till varje träff. Du anmäler dig via kalendarieposterna som du hittar nedan. Du får sedan en länk till den digitala träffen utskickad till den e-postadress du anmälde dig med.

Utställningen Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland visas på Västernorrlands museum fram till februari 2022. Utställningen handlar om att utforska berättelser, och berättelsernas betydelse för plats och identitet. Ett sätt att utforska berättelser om Västernorrland är genom litteraturen, och undersöka hur litteraturen i länet skildrat och framställt Västernorrland. Det är många författare som verkat i länet under årens lopp, och som också skildrat länet genom olika perspektiv och litterära former.

Litteratur från och om Västernorrland

Genom att diskutera litteratur från och om Västernorrland kan därför många olika berättelser från och om länet utforskas, och även den betydelse som berättelserna har fått på plats och identitet. Litteraturen är ett sätt där man kan ta del av och experimentera med berättelser, och den skildrar och behandlar berättelser i olika former. Med litteraturen kan vi ta oss till andra världar och andras perspektiv och sätt att se världen. Litteraturen tar oss också med till olika platser och tidsperioder, med sina särskilda kännetecken och karaktärer. Därmed är litteraturen ett utmärkt sätt att analysera och utforska berättelser från olika perspektiv och på en mängd olika sätt.

Det blir under våren fyra olika tillfällen med början i mars, med intressanta böcker att läsa, analysera och diskutera. Sedan följer ytterligare några tillfällen under hösten fram till utställningsperiodens slut i februari 2022. Höstens tillfällen och böcker kommer att uppdateras senare under våren. Böckerna som diskuteras har alla koppling till länet, eller med författare som har verkat i länet.

en person på en säng bland massor av böcker

Det blir under hösten/vintern tre olika tillfällen, mellan november och utställningsperiodens slut i februari 2022, med intressanta böcker att läsa, analysera och diskutera. Böckerna som diskuteras har alla koppling till länet, eller med författare som har verkat i länet.

Datum för höst/vinterns digitala bokträffar

Nedan ser du när de digitala bokcirklarna hålls, samt författare och bok. Det är förstås viktigt att ha läst böckerna innan för att kunna diskutera dem på ett bra sätt och hänga med i de diskussioner som förs. Längst ned hittar du länkar till sidor där man kan få tag på den litteratur som man vill läsa.

Onsdag 3 november kl. 18.00

Laura Fitinghoff – Barnen ifrån Frostmofjället (1907, Ljus)

Läs mer och anmäl dig till bokklubben >>

Ska Ante, Anna-Lisa, Maglena och de andra tillsammans med den kloka geten Gullspira överleva i den kalla vintern? Hur ska de hitta någonstans att bo och hur ska de slippa att hamna på fattighuset? Berättelsen om de sju föräldralösa barnens vandring från fjället ned till kusten är oavbrutet spännande. Den berättar om hur viktiga barn är och om vilken gåva det är att få vara förälder. Det är också en berättelse om livet, om att hålla ihop, om att tänka på andra innan man tänker på sig själv och om hur livet var i Sverige en gång. Samtidigt beskriver boken hur barn har det runt om i världen just nu. Boken filmades 1945 och anses vara Sveriges mest visade film någonsin.

Laura Fitinghoff (1848–1908) var prästdotter från Sollefteå. Laura Fitinghoffs var en mycket produktiv skribent. Hennes författarskap omfattar såväl barnböcker som romaner och noveller. Därutöver engagerade hon sig också i samhällsfrågor som socialvård, djurskyddsfrågor och nykterhet. I sina böcker använde Laura Fitinghoff gärna motiv från sin familj och uppväxttidens Norrland.

 

Onsdag 8 december kl. 18.00

Pelle Molin – Ådalens poesi (1897, Wahlström & Widstrand)

Läs mer och anmäl dig till bokklubben >>

När Pelle Molin dog 1896 var han relativt okänd som konstnär. Ganska snart efter hans död samlade författaren Gustaf af Geijerstam Pelle Molins noveller och några av hans reseskildringar och utgav boken ”Ådalens poesi”. Novellsamlingen är indelad i två delar, varav den första innehåller berättelser som utspelar sig i Ångermanland och Frostviken, och den andra mest skildrar upplevelser från Norge. “Detta är Ådalen” och “Kams” är några texter värda att lyfta fram lite extra vid läsningen av “Ådalens poesi”.

Pelle Molin (1864-1896) var en författare, målare, poet och historiker från trakterna av Näsåker. Ingen text som Pelle Molin skrev kom ut i bokform under Molins korta livstid. Han skrev för tidningar i Ö-vik, Härnösand, Östersund och för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.

 

Onsdag 26 januari kl. 18.00

Ulrika Rolfsdotter – Rovhjärta (2021, Bazar förlag)

Läs mer och anmäl dig till bokklubben >>

Rovhjärta är den första delen i en tät och suggestiv spänningsserie som utspelar sig i Ångermanland – en drabbande kriminalroman inspirerad av folktro, historiska mordfall och 1600-talets häxprocesser.

Ulrika Rolfsdotter är född 1977 och uppvuxen i Bjärtrå i Ångermanland, men bor nu i Gävle. Hon är utbildad socionom och KBT-terapeut och har i många år jobbat på socialtjänsten i Gävle. Rovhjärta är Ulrikas debut som författare.