Att fånga en plats - Berättelser om Västernorrland

Museibyggnaden är för närvarande stängd med anledning av coronapandemin. Att fånga en plats öppnar digitalt den 10/12. Utställningen går att besöka på plats så snart museibyggnaden öppnar igen efter den tillfälliga stängningen.

Berättelsens magi

Västernorrlands museum rymmer tiotusentals mer eller mindre unika föremål, från snusdosor till klockstaplar. Liksom tiotusentals unika berättelser. Föremålen har samlats in genom åren just för att de är förknippade med något som är värt att berätta – som människor både nu och i framtiden kan ha glädje och nytta av. I slutet av januari inviger länsmuseet i Härnösand en utställning som fokuserar på berättelsens magi. Och Västernorrlands.

Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland består av tre delar, som ger olika perspektiv på berättelser. Här skildras museet som samlare och förvaltare av berättelser, här presenteras tre pristagare från Rosentrömska stiftelsen – och i Berättarlabbet välkomnas besökarna att själva bidra med berättelser. Här visas exempel på föremål och fotografier som bär på unika berättelser från Västernorrland. Urvalet symboliserar både stora händelser i länet och vardagslivet för enskilda människor.

Sara Parkman, Kristina Sandberg och Teater Soja.

Ett samarbete med Rosenströmska stiftelsen

Utställningen, som är resultatet av ett samarbete med tioårsjubilerande Gunborg och Sten Rosenströms stiftelse för norrländskt kulturstöd – Rosenströmska stiftelsen, lyfter fram tre av stiftelsens pristagare från Västernorrland: musikern Sara Parkman, författaren Kristina Sandberg och den fristående teatergruppen Teater Soja. De är alla berättare i olika former, och bygger sitt arbete delvis på historiska händelser så som de bevarats i museisamlingar, arkiv och litteratur. I utställningen delar de med sig av sina skapandeprocesser och inspirationskällor.

Var med och skriv Västernorrlands historia

Berättarlabbet speglar starten av ett långsiktigt arbete vid länsmuseet, digital insamling av samtida berättelser och erfarenheter. Det är en yta där besökaren själv bjuds in att bidra med sin bild och sina erfarenheter av Västernorrland. Här är det möjligt att sitta ner en stund och fördjupa sig i intervjuer och skildringar från dagens Västernorrland, eller ladda upp en bild från sin mobiltelefon via insamlingen Mitt Västernorrland på www.mittvasternorrland.se . Du kan också välja att berätta om en dag i Västernorrland, som en dagbok, via Minnen: https://minnen.se/tema/mittvasternorrland

Digitala visningar

Utställningen kommer att visas  på webben en gång i veckan fram tills dess att den kan öppnas för publik i museibyggnaden. Se kalendariet för kommande visningar.

Programverksamhet

Under utställningsperioden arrangeras programpunkter både på webben och i museet. Håll koll på kalendariet för kommande evenemang.

Saker du inte får missa i utställningen

Landskapsmodeller

Att fånga en plats i 3D. Fyra landskapsmodeller skapade av Anais, Isis, Maya, Moa, Tuva under en workshop med Danielle Dietz. Foto: Mona Nilsson.

 

Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland