Om museet
Välkommen till Västernorrlands museum
Upptäck länets historia och kulturarv tillsammans med Västernorrlands museum, vars historia går tillbaka till 1880-talet. Museet finns på flera platser i länet, i Härnösand, Myckelgensjö, Prästmon och på Ulvön. Här kan du uppleva, utforska och lära om Västernorrlands historia och samtid.
Museets huvudbyggnad finns på Murberget friluftsmuseum i Härnösand. I huset finns utställningar som skildrar länets historia genom 10 000 år och i den stora utställningshallen en trappa upp visas tillfälliga utställningar. Här finns också en museibutik. På friluftsmuseet som är öppet under sommarsäsongen finns historiska hus som berättar om livet förr. Museets alla besöksmål har fri entré.
Besök museets huvudbyggnad och Murberget friluftsmuseum
Följ skyltarna med LÄNSMUSEUM från E4:an i Härnösand. Museet har flera besöksparkeringar, två nära museibyggnaden och en lite längre ner på området. Vid museibyggnaden finns handikapparkering och en laddstolpe för elbil. Bussar kan köra upp passagerare till museets entré.
Det går stadsbuss till länsmuseet. Buss 501 stannar vid hållplats Murbergsskolan/Länsmuseet. Från busshållplatsen är det ca 200 meter att gå via Murbergsskolan. Se detaljerad information på www.dintur.se
Museibyggnaden
Museibyggnaden är ritad av arkitekterna Gunnar Mattsson och Tina Wik. Huset började byggas 1992 och invigdes den 17 juni 1994. Husets framsida vetter mot de gamla husen på friluftsmuseet och har en träfasad. Övriga ytterväggar har byggts av tegel och ger en känsla av rustik magasinsbyggnad. Det går att se de byggnadsdetaljer som gett huset namnet ”Hässja”. Hela byggnaden är ca 7000 kvadratmeter stor.
Öppettider:
För aktuella öppettider, se besöksinformation >>
Arbeta hos oss:
Intresserad av att arbeta på Västernorrlands museum? Läs om lediga tjänster under Jobb >>
Entréplan
I museets entré finns butik och reception. I butiken kan du handla hantverk, souvenirer och mycket annat med anknytning till länet och till våra utställningar.
Den stora skulpturen i entréhallen, RAM, är gjord av konstnären Lars Kleen. Läs om konstnären: https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Kleen
På entréplanet finns också en hörsal med plats för 195 personer. Lokalen är utrustad för film, föreläsningar, musikarrangemang m.m. Hörsalen och Gårdshuset, ca 18-20 personer, kan hyras via receptionen. För mer information om bokning: https://vnmuseum.se/om-museet/tjanster-produkter/
Våning 1
Här finns stora utställningshallen med plats för museets tillfälliga utställningar, samt museets tematiserade lekutställning för barn 0–6 år, Småfolk i landet SmåningOm.
Kafé Murberget
Välkommen till Kafé Murberget. Här erbjuds enklare lunch och fika till museets besökare. Den enklare lunchen består av dagens soppa (som är vegansk), eller att du väljer något från menyn med smakliga smörgåsar. Kaféet är öppet tisdag-söndag kl. 10.00-16.00. Mer information hittar du här.
Våning -1
En trappa ner från entréplanet finns utställningarna om länets historia från forntid till idag, Forntidsresan – niotusen år av människors spår, Stora Makter – 1050–1680, och Nycklar till vår tid – 1700-talet till idag (invigs den 25 maj 2024). Direkt nerför trappan till höger visas ett litet urval av verk ur konstnären Bengt Lindströms samling, och utställningen Händers verk om nio konsthantverkare från länet.
Läs mer om utställningarna.
Murberget friluftsmuseum
Murberget friluftsmuseum är ett av de största friluftsmuseerna i Sverige med byggnader och miljöer som speglar bebyggelse, social historia, utbildningsväsende, kyrkans och socknens betydelse, vägväsendet, järnbruken, samisk kultur, efterkrigstiden och fäbodkultur. Under sommaren finns kunniga guider som visar området. Kyrkan, som är producerad på 1920 talet efter medeltida förebilder, är en omtyckt vigselkyrka.
Området är öppet att besöka hela året. Gårdarna är stängda utanför sommarsäsongen.
Övriga besöksmål
Västernorrlands museum äger och förvaltar en rad besöksmål i länet.
Myckelgensjö
Gammelgården i Myckelgensjö, 7 mil nordväst om Örnsköldsvik, ligger naturskönt med en vidsträckt utsikt över Myckelgensjösjön. Den är unik med alla bevarade byggnader, ca 30 timrade hus med olika funktioner. Gården ligger på ursprunglig plats och de många nyttobyggnaderna ger gården en ålderdomlig karaktär och speglar norrländskt jordbruk under självhushållets tid.
Läs mer: https://vnmuseum.se/vara-anlaggningar/gammelgarden-i-myckelgensjo/
Ulvö kapell
Ulvö kapell är Ångermanlands äldsta bevarade träbyggnad, beläget på Norra Ulvön I Örnsköldsviks kommun. Kapellet byggdes 1622 av Gävlefiskarna, som hade kungligt privilegium att fiska längs Norrlandskusten. Byggnaden låg från början i Kapellviken, strax öster om Ulvöhamn. I början av 1700-talet flyttades kapellet till den här platsen.
Läs mer: https://vnmuseum.se/vara-anlaggningar/ulvo-kapell/
Besöksmål i Ulvö hamn: http://www.ulvokapellag.com/ulvo-kulturarv
Styresholm
Styresholm är en historisk befästningsanläggning vid Ångermanälven vid Prästmon i Kramfors kommun. Styresholm var en så kallad fogdeborg som byggdes av Vitaliebröderna i slutet av 1300-talet. Styresholm är Sveriges nordligaste fornborg. Kvar på platsen finns ett par platåer, tidigare omgivna av vallgravar. 250 meter nordväst om borgen finns rester av ännu en anläggning, Pukeborg.
Information om länets besöksmål
Destination Sundsvall: https://visitsundsvall.se/
Destination Höga kusten: https://www.hogakusten.com/sv
Ulvö kulturarv: http://www.ulvomuseum.com/ulvo-kulturarv
Ulvö kapell: http://www.ulvomuseum.com/vart-att-uppleva-pa-ulvon-ulvo-kapell-ulvo-kyrka
Om museet
Västernorrlands museum är ett kulturhistoriskt museum med huvudbyggnad och friluftsmuseum på Murberget i Härnösand. Andra kulturarv i länet, såsom Gammelgården i Myckelgensjö, Ulvö Kapell och Styresholm fornborg, ägs av Stiftelsen länsmuseet Västernorrland. Förutom med sina egna byggnader och miljöer så bedriver museet tillfällig verksamhet, t.ex. utställningar, i samverkan runt om i länet.
Västernorrlands museum bedriver verksamhet med stöd från Region Västernorrland, Härnösands kommun och Kulturrådet.
Vårt uppdrag
Vår verksamhetsidé:
Vi är ett länsmuseum som gör kulturarvet angeläget.
Genom att:
· samla, bevara, och tillgängliggöra kunskap om Västernorrlands historia och samtid.
· väcka frågor och bilda opinion om vår historia, samtid, och framtid.
· skapa möjligheter för framtidens kulturarv och kommande generationers lärande.
· vara en aktiv och oberoende arena som tar plats i det offentliga samtalet.
· samverka med civilsamhället, den offentliga sektorn och näringslivet.
Stiftelsens verksamhet är omfattande. Vi är en mötesplats för kulturarv i länet och vi erbjuder utställningar, program och pedagogisk verksamhet året runt. Vi driver ett välbesökt kulturhistoriskt friluftsmuseum som håller öppet sommartid. Resten av året är friluftsmuseet ett uppskattat promenadområde. Våra omfattande samlingar – föremål, textilier, foton och dokument m.m. – bevaras i magasin i Härnösand och Sollefteå. Kunskapsuppbyggnad och dokumentation av samtiden ingår i vårt uppdrag och vi arbetar med konservering, arkeologi och byggnadsantikvarisk verksamhet – både som en del av vårt basuppdrag och som tjänst.
Viktiga samarbetspartners för oss är Ångermanlands och Medelpads Hembygdsförbund, organiserat genom samarbetsorganet Västernorrlands Hembygdsråd. Vi samarbetar med länets arkiv och biblioteksinstitutioner genom ABM Resurs. För att stärka våra respektive verksamheter på plats i Härnösand har vi samverkan med Härnösands folkhögskola. Vi har dessutom många andra samarbetspartners, och söker ständigt efter nya.
Stiftelsen länsmuseet Västernorrland bildades 1978 av Västernorrlands läns landsting (numera Region Västernorrland och Härnösands kommun. Stiftelsen styrs förutom av stadgar också av uppdragsdirektiv, regional Kulturplan och andra styrdokument.
Stiftelsen ska bedriva museiverksamhet genom att förvalta och vårda de samlingar som ägs av stiftelsen och hålla dem tillgängliga för allmänheten. Som ansvarig för länsmuseiverksamheten ska stiftelsen bedriva och främja kulturmiljövård, museal verksamhet inom regionen och närstående kulturell verksamhet.
Historien om museet på Murberget börjar redan i januari 1880 då biskop Lars Landgren kallar till överläggningar om att grunda ett museum. Mötet blir lyckat och den 27 februari bildas Vesternorrlands läns museisällskap. Den första samlingen bestod av 66 exotiska föremål från Söderhavet och Sydamerika, skänkta av sjökapten Daniel Norlin.
Museisällskapet gjorde två bestående insatser under sin verksamma tid. Dels förstärktes nipbranten i Prästmon där lämningarna efter Styresholms medeltida fogdeborg höll på att spolas bort av Ångermanälven. Dels köpte föreningen Ulvö gamla kapell som var hotat av rivning.
Efter biskop Landgrens död 1888 förde museisällskapet en tynande tillvaro. Först med folkskoleinspektören Theodor Hellman fick verksamheten åter puls och ett livsverk tog sin början.
År 1909 tog Theodor Hellman initiativ till Föreningen för norrländsk hembygdsforskning. Hellmans vision var att skapa ett norrländskt bondesamhälle i miniatyr och ett centrum för forskning och undervisning om kultur, historia och natur i norra Sverige. Den stora förebilden var Skansen i Stockholm som Artur Hazelius skapat.
Föreningen samlade in föremål, uppteckningar av norrländsk allmogekultur, samisk kultur och folkmusik. Genom skriftserien Arkiv för norrländsk hembygdsforskningkunde forskningsresultaten spridas. Med början 1907 ordnades mycket välbesökta sommarkurser för folkskollärare då tidens mest kända namn inom bland annat arkeologi medverkade.
1913 lade Theodor Hellman grunden till friluftsmuseet på Murberget, Norrlands Skansen. Då flyttades den första byggnaden till området, en klockstapel från Ullånger. Allteftersom växte sedan de olika miljöerna fram: byn med dess olika byggnader, fäbodvall, skola, kyrka, gästgiveri, samevisten och herrgårdsmiljö.
Theodors hustru Wendela Hellman hade en stor betydelse för verksmaheten på Murberget. Wendela Wendela utbildade sig till lärare men också en utpräglad sällskaps- och föreningsmänniska och bildade en Fredrika Bremer-krets i Härnösand. Hon var ordförande och drivande kraft i Husmodersföreningen och anordnade basarer och fester vid Murberget. Wendelas födelsedag firas den 11 juli med kalas vid Prästgården på Murberget.
1947 efterträddes Theodor av sonen Bo Hellman. Under hans tid tillkom stadsbebyggelsen vid Murbergstorget. Han utvecklade den arkeologiska verksamheten och påbörjade en dokumentation av länets bebyggelse.
Samlingarna flyttade mellan olika tillfälliga lokaler för att 1932 hamna på Murberget där det mesta magasinerades. Ett förslag till museibyggnad fanns visserligen redan 1929, men det skulle dröja mer än 60 år innan nuvarande museet byggs.
Länsmuseet Västernorrland
1978 tillträdde Tommy Puktörne som landsantikvarie. Under hans ledning utvecklades och breddades verksamheten till ett fullvärdigt länsmuseum med stor kompetens och ett stort kontaktnät i länet, landet och internationellt. Efter en lång väntan fick Västernorrland 1994 som sista län i Sverige en egen museibyggnad. Arkitekten Gunnar Mattsson har ritat museet som rymmer åtta klimatstyrda arkiv och magasin, konservators- och fotoateljé, verkstad, hörsal, kafé, butik och utställningslokaler. Arbetet med det nya museet väckte ett stort intresse både i och utanför Sverige. Vid den Nordiska museifestivalen i Stavanger 1993 fick förslaget till basutställningar första pris i klassen Bästa tekniska framställning. 1995 fick museet ett hedersomnämnande i tävlingen European Museum of the Year Award. Museets basutställningar fick fina recensioner och omdömen. 1998 fick museet ett hedersomnämnande på Museumsfestivalen i Stavanger för sina skyltar (”Den stora utställningen i landskapet).