Kortfilmfestival Mitt Västernorrland

en mobilkamera

Kortfilmfestival på Västernorrlands museum 13 november. För program och hållpunkter, läs mer i kalendariet >>

Tack för de bidrag som kommit in till Kortfilmfestivalen! 

Den 13 november avgjordes vinnarna av museets kortfilmsfestival. Tack till alla tävlanden och stort grattis till Michelle Sjölund som kammade hem juryns pris för Bästa film med sin film Mina skogar, och Lotten Slätt Karlung som vann Publikens val för filmen I häxornas spår.

Vill ni se om filmerna eller har ni ännu inte sett filmerna? Gå in på museets Youtubekanal! Här ligger samtliga filmer som var med och tävlade. Till Youtube >>

Michelle Sjölund om ”Mina Skogar”:

”Min film heter ”Mina Skogar” och är en hyllning till Västernorrlands skogar och en berättelse om mitt förhållande till naturen”.

Lotten Slätt Karlung om ”I häxornas spår”:

”I häxornas spår är en berättelse om min mamma som av en slump upptäckte vår släkthistoria och dess hemligheter”.

Stort grattis!


I häxornas spår (9.55 min)

I häxornas spår (9.55 min)

Namn: Lotten Slätt Karlung
Ålder: 38
Ort: Huddinge
Har du/ni gjort film förut? I utbildning, ja. Annars nej.
Beskrivning av filmen: ”Filmen I häxornas spår är en berättelse om min mamma som av en slump upptäckte vår släkthistoria och dess hemligheter.”


La Pierre (6.42 min)

La Pierre (6.42 min)
Namn Johannes Törnquist, Amanda Öberg
Ålder 23
Ort Härnösand
Har du/ni gjort film förut? Ja
Beskrivning av filmen: En mystisk sten påbörjar en oväntad vänskap.


Hösten (5.02 min)

Hösten (5.02)
Namn: Johanna Dehlin
Ålder. 38 år
Ort: Stockholm och Härnösand
Har du/ni gjort film förut? Endast filmmusik.
Beskrivning av filmen: Hösten. En mamma/farmor lyssnar och iakttar samt läser en egenskriven dikt om hösten.


Mina skogar (4.28 min)

Mina skogar (4.28)
Namn: Michelle Sjölund
Ålder: 24
Ort: Härnösand
Har du/ni gjort film förut? ”Det här är min första kortfilm, men jag har haft videoredigering och fotografi som hobbies i ungefär 13 år. Min passion är att skapa musikvideor med klipp från filmer/serier som jag gillar och matcha dem med musik, effekter, och text. Men det är såklart inget jag tjänar pengar på. Dessa videor har jag visat upp på museet under ett annat event flera år sedan. Jag har länge velat prova att göra en kortfilm, så denna festival var ett perfekt tillfälle för mig att testa något nytt.
Beskrivning av filmen: Min film heter ”Mina skogar”. Det är en hyllning till Västernorrlands skogar och en berättelse om mitt förhållande till naturen.


Micro meadow (9.59 min)


Namn @Zephyr_Lui
Ålder 35+
Ort Härnön
Har du gjort film förut? Jag har gjort film förut, men då professionellt med bas i en organisation, företag eller jobb med tydliga riktlinjer, policies och förhållningssätt.
Detta är första gången jag är helt fri och oberoende att göra något eget att bidra med i en kortfilmstävling. Sen har jag utgått från enklare filmverktyg och redigeringsprogram. Det är en process och utmaning, men också lite spännande. Den här filmen är en dokumentation i två månader, så tog mycket tid att spela in.
Beskrivning av filmen:

Den urbana mini-ängen vid krysset

 

En blommande balkong på tredje våningen.

För bilar, festare, besökare och för modern.

En hyllning av den snabba växtligheten.

En dokumentation från juni-augusti.

 

Blodröda solrosor, djupt sammetsfärgade luktärter,

skör krasse, starka ringblommor och en rosmarin i havets andetag.

 

Här frodas bin, här kryper larver, här surrar flugor av olika slag.

Insektslivet lever och mini-ängen, ”micro-meadow”, syns långan väg.

 

Välkommen in i en annan liten värld.

 

En produktion av @Zephyr_Lui


Härnön-Strand (9.59 min)

Härnön-Strand  (9.59)
Namn: @Zephyr_Lui
Ålder: 35+
Ort: Härnön
Har du gjort film förut? Jag har aldrig medverkat i en kortfilmstävling förut. Detta är första gången jag gör en helt oberoende film utifrån mina egna ögon med tydligt syfte att skicka in så här.
Professionellt har jag arbetat som reporter och kommunikatör, men då efter struktur och riktlinjer till organisationer.
Det är en process och utmaning att göra något helt eget och fritt. Därtill utan tillgång till avancerad teknik, bil eller någon möjlighet att ta sig mer än till fots och cykel.
Beskrivning av filmen:
”Härnön-Strand
Ett varv runt på kärleksgudinnan Härn’s ö.
Till fots, cykel och sjövägen.
Över klippor, berg, skog, berg och stränder.
Härnön-Strand visar rörliga bilder runt
norra delen.”


Gillar du att berätta? Vill du utforska filmformatet? Den 13 november 2021 arrangerar Västernorrlands museum en kortfilmfestival. Då kan just din egenproducerade film visas på festivalen och vara med och tävla mot andra bidrag. Ett urval filmer visas under festivalen.

Din kortfilm ska skildra Västernorrland, i dåtid, nutid eller framtid. Du kan fritt välja genre: dokumentär, skräck, romantik, spänning, humor, fantasy, Science Fiction, animerad film, med mera.

I samband med utställningen Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland genomför Västernorrlands museum en jurybedömd Kortfilmsfestival den 13 november 2021. Villkoret för att delta är att din film på något sätt handlar om Västernorrland, till exempel en plats, en upplevelse, en händelse eller en person. Din film får vara högst 10 minuter lång. Det går också bra att använda en film som du gjort tidigare.

Priser: I samband med filmfestivalen utser juryn en vinnare som får pris som bästa film. Under festivalen utser publiken också en vinnare i kategorin Publikens val.

Vinsten i kategorin Bästa film är 7 000 kronor. Vinsten i kategorin Publikens val är 4 000 kronor. Om ett vinnande bidrag har flera filmskapare, delar bidragets filmskapare på vinstsumman. Vinsten beskattas som lön.
Det utgår inget arvode för deltagande i tävlingen.

En jury gör ett urval av inskickade filmer som väljs ut att visas under festivalen. Urvalet kommer att baseras på kvalitet och anknytning till ämnet och temat och förstås Västernorrland.

Ladda ner affisch i PDF >>


Kontakt:

E-mail: jonas.bystrom@vnmuseum.se

 

I samarbete med Film Västernorrland, Härnösands folkhögskola, Medelpads Hembygdsförbund och Ångermanlands Hembygdsförbund