Kortfilmfestival Mitt Västernorrland

en mobilkamera

Gillar du att berätta? Vill du utforska filmformatet? Den 13 november 2021 arrangerar Västernorrlands museum en kortfilmfestival. Då kan just din egenproducerade film visas på festivalen och vara med och tävla mot andra bidrag. Ett urval filmer visas under festivalen.

Din kortfilm ska skildra Västernorrland, i dåtid, nutid eller framtid. Du kan fritt välja genre: dokumentär, skräck, romantik, spänning, humor, fantasy, Science Fiction, animerad film, med mera.

I samband med utställningen Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland genomför Västernorrlands museum en jurybedömd Kortfilmsfestival den 13 november 2021. Villkoret för att delta är att din film på något sätt handlar om Västernorrland, till exempel en plats, en upplevelse, en händelse eller en person. Din film får vara högst 10 minuter lång. Det går också bra att använda en film som du gjort tidigare.

Priser: I samband med filmfestivalen utser juryn en vinnare som får pris som bästa film. Under festivalen utser publiken också en vinnare i kategorin Publikens val.

Vinsten i kategorin Bästa film är 7 000 kronor. Vinsten i kategorin Publikens val är 4 000 kronor. Om ett vinnande bidrag har flera filmskapare, delar bidragets filmskapare på vinstsumman. Vinsten beskattas som lön.
Det utgår inget arvode för deltagande i tävlingen.

En jury gör ett urval av inskickade filmer som väljs ut att visas under festivalen. Urvalet kommer att baseras på kvalitet och anknytning till ämnet och temat och förstås Västernorrland.

Ladda ner affisch i PDF >>

Så här deltar du

Anmäl ditt bidrag genom att skicka in dina uppgifter till kortfilmfestival@vnmuseum.se

Följande information måste finnas med i din anmälan:

Namn
Ålder
Ort
Email
Har du/ni gjort film förut?
Beskrivning av filmen.

Museet samlar även in de filmer som väljs ut till festivalen till museets samlingar, och filmerna sparas på så sätt till framtiden och bidrar till kunskap om hur det är att leva i Västernorrland på 2020-talet.

Filmerna får även fritt användas i museets publika verksamhet till exempel publicering via museets Youtube-kanal, och på www.digitaltmuseum.se med icke kommersiell spridningsrätt. Västernorrlands museum får använda de bidrag som väljs ut av juryn som vinnare i sina kommunikationskanaler.

Filmskaparen äger fortfarande rättigheterna till sin film.

Du intygar genom att skicka in din film att du är upphovsperson, att det är en originalberättelse som du är skapare till.

Filmfilen, som ska vara i standardformatet MP4, levereras separat, exempelvis via gratistjänster som www.sprend.com, Google Drive eller DropBox. Skicka filmfilen till kortfilmfestival@vnmuseum.se. Du får sedan en bekräftelse på att din film blivit mottagen.

 

Tips för att producera film

Här kan du få tips från Film Västernorrland om hur du skapar en film med en bra berättelse och med bra teknisk kvalitet. Film Västernorrlands filmhandbok >>

Här finns tips om hur du textar din film. 

På grund av tillgänglighetsaspekten ska filmen också vara textad.

Här finns tips om hur du textar din film https://teilo.se/skapa-undertexter/

https://moderskeppet.se/kunskap/videoproduktion/undertext/undertextning/

Restriktioner

Kortfilmen ska vara en egenproducerad film, och du får skicka in högst tre bidrag till tävlingen.

Filmen får inte vara kränkande vad gäller kön, etnicitet, sexuell läggning, religion eller funktionsnedsättning eller på annat vis diskriminera eller kränka någon person eller organisation. I så fall blir filmen diskvalificerad och visas inte på festivalen.

Västernorrlands museum förbehåller sig rätten att visa ett urval av inskickade filmer på festivalen.

Längd: Kortfilmen får vara max 10 min.

Språk: Filmen kan ha svenskt tal eller tal på andra språk. Filmen måste vara textad på svenska för tillgänglighet.

Rättigheter: Om du vill ha musik i din film är det viktigt att se till att du har rättigheter att spela den musiken i din film. Det finns mycket Copyright-fri musik att ladda ned från Youtube eller från t. ex. denna sida https://www.freemusicarchive.org/search

Du intygar genom att skicka in din film att du är upphovsperson, att det är en originalberättelse som du är skapare till. Västernorrlands museum får använda de bidrag som väljs ut av juryn som vinnare i sina kommunikationskanaler.

Museet samlar även in de filmer som väljs ut till festivalen till museets samlingar, och filmerna sparas på så sätt till framtiden och bidrar till kunskap om hur det är att leva i Västernorrland på 2020-talet. Filmerna får även fritt användas i museets publika verksamhet till exempel publicering via museets Youtube-kanal, och på www.digitaltmuseum.se med icke kommersiell spridningsrätt. Filmskaparen äger fortfarande rättigheterna till sin film.

Jury: En jury utsedd av Västernorrlands museum bedömer alla inkomna bidrag.

Priser: I samband med filmfestivalen utser juryn en vinnare som får pris som bästa film. Under festivalen utser publiken också en vinnare i kategorin Publikens val. Mer information om priser kommer inom kort.

Det utgår inget arvode för deltagande i tävlingen.

Deadline: Skicka ditt bidrag senast den 1 september 2021.

Kontakt: För frågor om festivalen och tävlingen kontakta programantikvarie Jonas Byström

E-mail: jonas.bystrom@vnmuseum.se

 

I samarbete med Film Västernorrland, Härnösands folkhögskola, Medelpads Hembygdsförbund och Ångermanlands Hembygdsförbund