Vävbröderna i Kubbe

Vävbröderna Zachris och Pehr Pehrsson i Kubbe, Anundsjö. Pehr Pehrsson föddes 1795 och dog 1878. Zachris Pehrsson föddes 1808 och dog 1861.

Bröderna levde hela sitt liv på sin gård i byn Kubbe. De gifte sig inte och fick inga barn. Pehr var nämndeman och gården stod skriven på honom fram till 1860, då gården skrivs över på brodern Zachris. Ett år senare dör Zachris och Pehr får rätten att bruka jorden och bo på gården. I samband med bodelningen benämns systern Brita Pehrsdotter förmånstagare. När hon blir änka flyttar hon hem till sin bror. Troligen ärver hon också hela gården när Pehr dör.

Bröderna var yrkesvävare och att de vävde för försäljning. Och båda bröderna hade rykte om sig att vara mycket duktiga och finurliga vävare. Hur deras speciella teknik uppstod är det ingen som vet. Tekniken går att känna igen eftersom tyget binder inslagets trådar på rätsidan, men på avigsidan ligger trådarna löst på ytan av tyget. Vid en hastig titt så går det att förväxla brödernas teknik med både tekniker som rosengång och munkabälte. Men inte om du även tittar på baksidan av tyget. Eftersom täcken skulle sys fast på stora sängfällar så gjorde det ingenting att trådarna lås löst på baksidan, den doldes av fällen.

Det finns inte heller någon förklaring till varför brödernas teknik kallas för bottentäckeväv. Kanske var det för att fällen var den botten som de skulle sys fast på.