Brita Kajsa Karlsdotter

Brita-Kajsa Karlsdotter föddes 1816 i Anundsjö socken i Ångermanland och dog 1915.

Både Brita Kajsa och hennes mamma arbetade för att försörja familjen. Bland annat gick de runt i gårdarna och mamman sydde bindmössor. Brita Kajsas pappa var båtsman och kunde vara långt borta ibland. När hon var i femårsåldern kunde hon få ett slags anfall, som påminde om epilepsi. Ibland kom det tio anfall på en timme.  Ingen förstod vad som hände. När hon skulle följa sin mamma till Långsele berättade hon för prästen om hur rädd hon var: för att barnen där skulle vara olidliga mot mig.

Hon bad till Jesus och slapp anfallen när hon var i Långsele med sin mamma. Sedan tog mamman henne till en klok och tydligen from samisk kvinna, som var känd för att bota sjukdomar. Gumman sa: att Herren som har lagt på dig denna sjukdom, han är mäktig att bota dig. Efter detta och en kraftig huskur blev hon frisk. Hon betraktade tillfrisknandet som ett bevis för att Gud existerade och var sedan djupt religiös under hela sitt liv.

Ett svartvitt porträtt på en kvinna
Brita Kajsa Karlsdotter.

Mästare på återbruk

När hon var 24 år gifte hon sig med en bondson och de bosatte sig i byn Storselet, i Anundsjö.
Hon fick 11 barn. Familjen levde ett fattigt liv, och hade knappt mat för dagen ibland. När hon och maken varit gifta i 41 år dog maken och hon blev änka. Och fick bo hos sin äldsta son, på undantag. Då började hon brodera på allvar, med röda trådrester från handduksvävar.

Hon var en mästare på återbruk och nyskapande. Och signerade sina alster med BKKD, det betyder Brita Kajsa Karlsdotter. Sedan sydde hon ett F och ett årtal, född 1816. Samt ett S följt av årtalet när duken var broderad. Och bokstäverna Ä R T H G, som betyder äran tillhör Gud. När synen blev sämre på äldre dagar bjöd hon in alla barn på nålkalas. Om barnen trädde tråden på nålarna till henne så bjöd hon på något ätbart.

Hennes broderier fick stor uppmärksamhet på en utställning 1910 i Sollefteå. Många köpte hennes dukar. Det sägs att hennes dukar senare ställdes ut och såldes i London. Och att den engelska drottningen köpte en av dukarna.

Hennes broderier med röd tråd på vitt tyg kallas idag för Anundsjösöm, och är ett varumärke för en hel bygd.


Anundsjöstygnet

Sy med två trådar ensidig plattsöm, omväxlande långa och korta stygn. Ibland sydde Brita Kajsa mellan de två trådarna och tog ett sidostygn, ett så kallat Anundsjöstygn.


Nedan syns fotografier på broderier ur museisamlingarna, alla med Anundsjösöm.