Digital bokklubb på Västernorrlands museum

Gillar du att läsa? Vill du diskutera, analysera och fundera kring det du läst? Gå med i vår digitala bokklubb!

en person på en säng bland massor av böcker

I samband med utställningen Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland genomför Västernorrlands museum en digital bokklubb. I denna bokklubb får du tillsammans med andra läsa och diskutera litteratur från Västernorrland ungefär en gång i månaden. Läs något du redan känner till, eller upptäck något nytt! På de digitala träffarna får du ta del av andras upplevelser av det du har läst, samtidigt som du själv kan dela med dig av dina.

De digitala bokklubbarna genomförs online på plattformen Zoom, och du måste anmäla dig till varje träff. Du anmäler dig via kalendarieposterna som du hittar nedan. Du får sedan en länk till den digitala träffen utskickad till den e-postadress du anmälde dig med.

Utställningen Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland visas på Västernorrlands museum fram till februari 2022. Utställningen handlar om att utforska berättelser, och berättelsernas betydelse för plats och identitet. Ett sätt att utforska berättelser om Västernorrland är genom litteraturen, och undersöka hur litteraturen i länet skildrat och framställt Västernorrland. Det är många författare som verkat i länet under årens lopp, och som också skildrat länet genom olika perspektiv och litterära former.

Genom att diskutera litteratur från och om Västernorrland kan därför många olika berättelser från och om länet utforskas, och även den betydelse som berättelserna har fått på plats och identitet. Litteraturen är ett sätt där man kan ta del av och experimentera med berättelser, och den skildrar och behandlar berättelser i olika former. Med litteraturen kan vi ta oss till andra världar och andras perspektiv och sätt att se världen. Litteraturen tar oss också med till olika platser och tidsperioder, med sina särskilda kännetecken och karaktärer. Därmed är litteraturen ett utmärkt sätt att analysera och utforska berättelser från olika perspektiv och på en mängd olika sätt.

Det blir under våren fyra olika tillfällen med början i mars, med intressanta böcker att läsa, analysera och diskutera. Sedan följer ytterligare några tillfällen under hösten fram till utställningsperiodens slut i februari 2022. Höstens tillfällen och böcker kommer att uppdateras senare under våren. Böckerna som diskuteras har alla koppling till länet, eller med författare som har verkat i länet.

 

en man som läser en bok

Datum för vårens digitala bokträffar

Nedan ser du de planerade bokträffarna under våren 2021, samt författare och bok. Resterande böcker och tillfällen fr.o.m. hösten 2021 kommer att uppdateras under våren. Det är förstås viktigt att ha läst böckerna innan för att kunna diskutera dem på ett bra sätt och hänga med i de diskussioner som förs. Längst ned hittar du länkar till sidor där man kan få tag på den litteratur som man vill läsa.

 

Onsdag 10 mars kl. 18.00

Kerstin Ekman – Rövarna i Skuleskogen (1988, Bonnier)

Han heter Skord och kommer från skogen. Han dras till människorna som han beundrar för deras förmåga att stänga ute regnet och stänga in elden. Det är på 1300-talet han gör deras bekantskap. Femhundra år senare har han varit rövare, guldmakare, charlatan. Lärt sig tala flytande latin, umgåtts med lärda män och förfallna existenser, träffat herrgårdsfröknar och pigor. Han har mött Xenia och genom henne lärt känna kärleken, blivit allt mindre troll och alltmer människa …

Kerstin Ekman, född 1933, valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989. Hennes rika berättarkonst har gjort henne till en av våra mest lästa svenska 1900-talsförfattare och hon har erhållit ett flertal stora litterära priser.

 

 

Onsdag 7 april kl. 18.00

Kristina Sandberg – Att föda ett barn (2011, Norstedt)

Den där gäddan på den blanka diskbänken. Vad ska Maj göra med den? Det är hennes tjugoförsta födelsedag. Året är 1938 och hon är nygift. Och gravid. Hur hamnade hon i det här?

En berättelse om klass, ett sårigt moderskap och alkoholism. Första delen i trilogin om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik.

Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall. Hon debuterade 1997 och har skrivit en rad romaner. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik blev hennes stora litterära genombrott och den avslutande delen ”Liv till varje pris” fick Augustpriset 2014. Kristina Sandberg är dessutom en av de tre pristagarna som är representerade i utställningen Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland på Västernorrlands museum.

 

 

Onsdag 5 maj kl. 18.00

Karl Östman – Den breda vägen (1923, Tiden)

”Den breda vägen” är den ena av de endast två romaner i svensk litteratur som utspelas i sågverksmiljö. Grundtemat är en djup existentiell och civilisationskritisk pessimism. Sågverksarbetet beskrivs med mörka skildringar.

Karl Östman (1876-1953) arbetade från 11 års ålder vid sågverken i Sundsvallsområdet. Han kombinerade arbetet som stabbläggare med skrivandet. Hans produktion omfattar flera novellsamlingar, romanen ”Den breda vägen” och därtill bortåt hundra noveller, debattinlägg och artiklar för olika tidningar. Karl Östman är en av den svenska arbetarlitteraturens förgrundsgestalter

 

 

Onsdag 2 juni kl. 18.00

Mats Jonsson: Nya Norrland (2017, Galago)

I denna serieroman kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som en av vår tids avgörande konflikter. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till, Telefonplan i Stockholm. I ”Nya Norrland” skildras hans eget liv med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa. Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan; Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han ritade sin första serie när han var fyra år. Självbiografisk. Mer än 40 år senare lever Mats Jonsson på att skapa serieromaner om sitt liv som ensambarn, som mobbad och att växa upp i Bollstabruk. 2003-2018 var han redaktör för Galago, han har även medverkat med serier och texter i tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och Arbetet.

Till anmälan >>

 

 

 

 

Ljudböcker

Allaljudbocker.se

Storytel

Bookbeat

Nextory

Bokus Play

 

Bokhandlare

Akademibokhandeln 

Bokus

Adlibris

Bokbörsen

Bookoutlet.se

Plusbok

Bokon

Bokfynd.nu

 

Bibliotek

Örnsköldsvik

Sollefteå

Kramfors

Härnösand

Timrå

Sundsvall

Ånge

 

en man som läser en bok