Snickar Dea

Snickar Dea, eller Dorotea Salomonsson som hon hette egentligen, levde mellan 1853 och 1928 i Junsele i Sollefteå Kommun. Dorotea var en mycket skicklig träsnidare, därför kallas hon för Snickar Dea. Hon började snida trä redan som sjuåring, och handlade som vuxen mat med sina träskulpturer. 

Hon levde på sin tid ganska fattigt och flyttade under några år runt från gård till gård med sin man och deras barn för att söka efter boende och arbete. Till sist bestämde de sig för att bygga ett eget enkelt hus i Junsele. De hade inte råd att köpa egen mark, så de byggde på statens, vilket inte var tillåtet! Kronofogden såg till att huset revs, men familjen byggde envist upp det igen. Samma sak hände tre gånger. 

Men efter att hennes man vandrat ner till Stockholm för att berätta om deras situation för riksdagsmännen, så fick de tillslut rätten att bygga hus på statens mark, samt pengar att bygga huset med.  

Snickar Deas historia berättar om kampen om att ha rätt till att bo och leva. Hur hon var som person vet vi inte men man skulle kunna tänka sig att hon var både envis, ihärdig och kreativ! 

Om perioden: Snickar Dea levde mellan 1853 – 1928. Hur intresserad hon var av nyheterna vet vi inte men det hann hända mycket i Västernorrland under den tiden. 

På 1860-talet var det svält och nödår på grund av ovanligt kalla vintrar, det var också då som många emigrerade till USA. Sågverksindustrin exploderade längs kusten och många nya sågverk byggdes tillsammans med billiga arbetarbostäder. Detta gjorde i sin tur att Västernorrlands skog började bli en attraktiv handelsvara. 

På 1900-talet kom fler moderniteter och världen gick ut i första världskriget. Sverige var neutralt men kriget påverkade såklart hur man levde och tänkte då det var så nära. 

Inredningsinspiration: Allmoge, hantverk och hemsnickrat. 

För att se lite exempel på stilar, tryck på bilden nedan:

 

För ännu mer information om henne kan man kolla in sidan på Kunskapslandet.

 

Här är några av de föremål som Snickar Dea har gjort