Introduktion till lajvet


Viktiga länkar:

Medeltidslajv >>
Anmälan >>
Introduktion till lajvet >>
Lajvets olika grupper >>


Bakgrund till Lajvet 

Lajvet kommer att utspela sig i Torsåker socken i Ångermanland. Året år 1394 och det är den 29 juli och sockenborna samlas för att fira Olsmäss. Olsmäss är en högtid som firas till minne av Olof den Helige, ett norskt helgon som under sin levnadstid (f. 995, d.1030) var kung i Norge. Olsmäss var en av sommarens viktigaste dagar och festdagar då den utgjorde skarven mellan två odlingsår. Vid tiden för Olsmäss har oftast den första skörden för året skördats och det är kanske första gången på länge som många får äta sig mätta. I lajvet kommer vi att behandla Olsmäss som en högtid där handel, festligheter, mässor och andra angelägenheter fick utlopp då alla från socknen samlades på en och samma plats. På en festdag som denna finns såklart plats för lek, lust och glädje, men när sockenborna ska mötas uppdagas också ouppklarade konflikter, några som behöver en hjälpande hand, yttre hot, religiösa förändringar och drömmar som ska uppfyllas. 

Om du vill veta mer om medeltiden i Västernorrland är du välkommen att besöka vår basutställning Stora Makter på Västernorrlands Museum, men du kan också ta del av detta fördrag om perioden av historiker och skribent Calle Holmqvist: 

 

Medeltid, fiktion och acceptans.  

Som museum är vi måna om att det vi presenterar som fakta faktiskt stämmer. Därför vill vi vara tydliga med att detta lajv är fiktion som har inspirerats av verkliga händelser, sägner, historiska spekulationer och medeltida karaktärsdrag i stort. Detta är inte ett reenactment utan en kollektiv berättelse i lajvformat där deltagarna tillsammans väver en alternativ historia med målet att komma närmare medeltidens Västernorrland, men framför allt för att ha roligt! 

Som många vet var inte medeltiden en jättesnäll plats för alla i samhället. Utbrett förtyck av många slag fanns. Detta är en sanning som vi kommer att bortse ifrån på lajvet. Vi tycket att man kan skapa intressanta berättelser med spännande och verkliga konflikter utan att någon känner sig påhoppad av medeltidens synsätt gällande exempelvis hudfärg, sexuell läggning, könsidentitet och uttryck, pronomen, funktionsvariation eller liknande. Hos oss är alla välkomna och vi vill att alla ska känna sig trygga att komma till oss precis som de är.  

Mat, logi och transport

Lajvet håller till på Västernorrlands museum på Murbergsvägen 31, Härnösand. 

Om du kommer med bil: Det finns gratis parkering i anslutning till museibyggnaden och området. Det finns även en laddstolpe för elbilar samt handikapp parkeringar. 

Om du kommer med buss/tåg: För aktuella tåg och busstabeller till Härnösand se dintur.se, sj.se samt vy.se. Från centralstationen går stadsbuss 501 mot Bondsjöhöjden till hållplats Murbergsskolan/Länsmuseet. För aktuella tidtabeller se dintur.se 

Det finns vandrarhem, hotell och campingar i och runt om Härnösand, närliggande städer och i världsarvet Höga Kusten. Det finns ingen möjlighet att övernatta på musei/lajvområdet. 

Det kan förkomma enklare servering av mat under lajvet för de som vill prova, dock är inte detta till för att mätta magar. Deltagare kan ta med sig egen mat att äta off-lajv (utanför lajvområdet/ej i roll), köpa enklare mat på Kafé Murberget i museibyggnaden eller ta med tidstypisk mat att äta kall in-lajv (på lajvområdet, i roll). Tänk dock på att det inte finns möjlighet att värma medtagen mat och att det är strikt förbjudet för besökare och deltagare att elda i någon form på museiområdet. 

Mer information om lajvet kommer att skickas ut till anmälda deltagare samt läggas ut på vnmuseum.se