Medeltidslajv


Anmäl dig nu för att uppleva ett historienära lajv i medeltidens i Västernorrland! Den 18 juni 2023 djupdyker vi i medeltidens värld tillsammans med LajvVerkstaden. Lajvet är öppet för både vana lajvare och nybörjare i åldrarna 14-30 år. Det viktiga är att du vill vara med och skapa en alldeles ny upplevelse tillsammans! 

Anmälan stänger 14 juni. På denna sida kommer allt du behöver veta om lajvet att finnas. Information och uppdateringar läggs ut kontinuerligt. 


Viktiga länkar:

Medeltidslajv >>
Anmälan >>
Introduktion till lajvet >>
Lajvets olika grupper >>


Vad är ett lajv? 

Lajv kallas också för levande rollspel. I ett lajv går alla som deltar in i olika roller där vi tillsammans improviserar fram en berättelse utifrån rollerna och ett förutbestämt ramverk. För att alla ska vara överens om vad som gäller inom ramen för lajvet finns ofta tydliga förhållningsregler för hur vi spelar. Dessa regler går vi igenom innan lajvet börjar. Vanligtvis finns det olika rollgrupper som du som deltagare kan välja att spela i, och ibland förskrivna händelser som kan utspela sig under lajvet. Lajv är i sin kärna en kreativ och interaktiv process, där deltagarnas egna idéer, förslag och val är avgörande för berättelsens utgång. Det är ett sätt att utforska ett tema, en annan värld eller en annan tid. Som deltagare ges du möjligheten att prova utmaningar, ställningstaganden och upplevelser som du annars aldrig fått ta del av. Lajv bygger på öppenhet, fantasi och respekt från både deltagare och arrangörer. 

Hur fungerar det? 

Steg 1: Läs på!
Läs information om Lajvet här på hemsidan så du vet vad det är för typ av lajv och om det är ett evenemang som intresserar dig. Det är viktigt att alla är med på noterna för att undvika förvirring eller att någon blir besviken när man väl är på plats. Se sidorna ”Introduktion till lajvet” och ”Lajvets olika grupper” i menyn till höger. 

Steg 2: Anmäl dig!
I menyn till höger finns “Anmälan till Lajvet”. Det finns två formulär, ett för dig över 18 år och ett för dig under 18 år som kräver vårdnadshavares godkännande (på grund av GDPR). 

Steg 3: Invänta vidare instruktioner!
När vi närmar oss Lajvdagen kommer mer information om grupper, roller, historia och intriger att skickas ut till de som anmält sig och även läggas upp här på Lajvets hemsida. Håll ögonen öppna och glöm inte kika i skräpposten. 

Steg 4: LAJV!
Om du anmält dig och läst all information du blivit delgiven är det bara att komma till oss på Västernorrlands Museum den 18 juni för en upplevelse utan dess like! Mer information om tid och logistik kommer. 

 

Aktiviteter våren 2023 

Under våren har det arrangerats flera aktiviteter för den medeltidsintresserade, till exempel har en grupp unga vuxna fått vara med och skriva lajvet och en annan har fått sy medeltidsinspirerade kläder.  

En föreläsning om medeltida dräkt hölls på plats på museet av sömmerskan Linda Öhman, och Kalle Holmqvist höll ett digitalt föredrag om medeltiden i Västernorrland som du kan se på här

17 juni 

Som upptakt till lajvdagen erbjuder vi barn och barnfamiljer att utforska medeltiden den 17 juni. Detta genom visningar, lek, aktiviteter och kanske en bit mat!  

Kontakt 

Har du frågor om lajvet? Kontakta oss! 

Lina Rosenqvist och Liyanna Norling: lajv@vnmuseum.se