Aktuell forskning & undersökningar
Forskning är viktig i museiverksamhet. Med det avser vi att på ett vetenskapligt gångbart sätt skaffa nya svar och kunskap på olika frågor. Utforskandet är grunden för vad museerna berättar. Kulturarvet är utgångspunkten för det man berättar. Och kulturarvet är inte några neutrala tidlösa ting ur det förgångna, utan det man i varje tidsperiod vill värna om och lyfta fram. Denna syn på kulturarvet är inte självklar, det finns många som tvärtom tycker att kulturarvet är något som alla omfamnar och kan förstås av vem som helst. Vårt sätt att se är att det förflutna och ting från det förgångna kan uppfattas på många sätt av olika personer och grupper. Det är därför länsmuseets uppgift att förnya tolkningarna och förklaringarna så att de kan sättas in i varje samtid.
Pågående forskning
För närvarande bedriver vi forskningsprojekt på flera platser i länet. Framför allt sker det i form av undersökningar där vi gräver ut fornlämningsområden.
- Vi utforskar och dokumenterar vår samtid i form av intervjuer, filminspelningar och insamling av föremål.
- Tillsammans med sju andra museer och universiteten i norra halvan av Sverige bygger vi från 2018 upp ett samarbete och en plattform kring ny kunskap och forskning vid museerna. Se vidare under Pågående projekt
Museets rapporter och uppsatser
Här kan du söka och ladda ner rapporter över dokumentationer som utförts i Västernorrland.
Det är rapporter över arkeologiska undersökningar, byggnadsinventeringar, etnologiska dokumentationer, samtidsdokumentation med mera. Några rapporter har publicerats men flertalet finns i museets arkiv. Andra institutioners rapporter finns också i databasen, till exempel från universitet och Riksantikvarieämbetet.
Skulptören och konstnären Arne Jones var född och uppvuxen i Ålsta. År 2016 mottog Länsmuseet en omfattande samling med Arne Jones arbeten. Den omfattar cirka 5 500 föremål, skulpturer, porträtt, skulpturskisser samt modeller. Samlingen är en unik konstnärsdokumentation där man kan följa konstnärens intention i en första skiss till det slutgiltiga verket i form av en offentlig utsmyckning. Hela samlingen bidrar till en beskrivning av en konstnärs utveckling, från skisser, skulpturer och dokumentation till korrespondens. I utställningen visas valda delar av en riksintressant samling.
Digitalisering av kulturarv är ett viktigt uppdrag för alla offentliga kulturarvsinstitutioner. Vi vill i detta projekt följa två linjer: Att analysera och värdera arbetssätt när ett tillsynes ändlöst stort fysiskt kulturarv i form av arkivaliska källor ska göra tillgängligt och att göra en djupundersökning i en materialtyp som än så länge bara studerats övergripande. De två delarna av forskningsstudien ackompanjeras av digitalisering som genomförs parallellt med forskningen och för att möta forskningsresultatens behov.