Lekfullt på museet
På museet finns flera spännande och lärorika aktiviteter för barn!
Förutom våra utställningar finns lekrummet, lekskulpturer och stenlabyrinten utanför museibyggnaden, bland annat!
Prins Pompom: En litterär lekutställning
I lekrummet kommer du in i sagan om Prins Pompom. Det är en berättelse av Alfhild Agrell med bilder av Elsa Beskow. Kungen och drottningen önskade att prinsen skulle bli den största kungen genom tiderna. Men det blev inte så. Besök prins Pompoms slott, lyssna på sagan, sitt på tronen, blås i önsketrumpeten och duka till fest på slottet.
Lekutställningen invigdes september 2018.
Ålder: För barn upp till 12 år.
Öppet: Alla dagar 11-17. Torsdagar kvällsöppet 11-20.
Människor, djur och mytiska väsen hämtade ur Lindströms bildvärld har lämnat sina färglitografiska blad.
Sedan 2012 befolkas gräsmattan utanför museibyggnaden av Bengt Lindströms väsen. Lindström berättar i en intervju, att han tycker om att måla människor i aktivitet, inte i vila. För honom är hans figurer inte alls skräckinjagande utan uttrycksfulla. Han vill att figurerna ska vara så aktiva att de nästan spränger bilden. I Bengt Lindströms väsen har figurerna lämnat sitt sammanhang. De är utskurna och förstorade till mänsklig storlek.
Varje sommar sedan 2012 har mängder av barn umgåtts med, snurrat på och lekt med figurerna.
Stenlabyrinten
Labyrinter är en tradition som funnits i många tusen år, och har fruktbarhet som gemensam nämnare. De har alltid öppningen åt väster eller öster för att harmonisera med solens upp- och nedgång. I Sverige finns flera labyrinter, och längs norrlandskusten finns över 100 stycken!
De norrländska labyrinterna kallas för Trojaborgar eller Jungfrudanser och hör ihop med en lek där det står en yngling i varje öppning, som sedan springer i labyrinten och ser vem som kan komma fram först till jungfrun som står i mitten.
Labyrinten framför museibyggnaden är ett kärt inslag och många barn och vuxna har sprungit dess magiska stig. Bygget av labyrinten initierades av Eva Nordangård, som gav uppdraget till konstnären Ola Lind. Han hade vid det tillfället en utställning med temat labyrinter på Härnösands konsthall, och fick i uppdrag att mäta ut, registrera currylinjer och placera korset i mitten och öppningarna i rätt väderstreck. Han la sedan stenarna till labyrinten på Murberget.