Animerade filmer om forntid

Här kan du titta på animerade filmer om forntiden, från istid till järnålder. Klicka på play för titta!


Istiden: Landhöjning och mammutar

Längd: 3.50 minuter.
Svenskt tal och text. 

För flera tusen år sedan såg klimatet i Västernorrland annorlunda ut. Då låg ett kilometertjockt täcke av is över platsen. Varför ligger inte isen kvar idag? Vad är landhöjning? Och har det verkligen bott mammutar i Västernorrland?

Se filmen för att lära dig mer om vad istid egentligen innebär, landhöjningens betydelse och om djuren som flyttade in när isarna smälte.


Livet på Bjästamon

Längd: 4.30 minuter.
Svenskt tal och text. 

För 4 000 år sedan bodde en grupp människor i Bjästamon i Västernorrland. Då var det stenålder. Vad åt personerna? Vad gjorde de på sin fritid? Hur såg platsen ut?

Lär dig mer om människorna på Bjästamon, om sakerna de lämnade kvar i jorden och varför Bjästamon var en schysst plats att bo på under stenåldern.


Lagmansören: Kvinnan och pojken i graven

Längd: 3.16 minuter.
Svenskt tal och text. 

I Lagmansören ligger en mycket speciell grav. Här begravdes en ung kvinna och en liten pojke tillsammans. Graven är en av endast tre gravar från stenåldern som har hittats i Västernorrland.

Se filmen om kvinnan och pojken som begravdes i Lagmansören, och få veta mer om hur människor på stenåldern kan ha levt och sett på döden.


Bronsålder: Handel och drömmar

Längd: 2.51 minuter.
Svenskt tal och text. 

Mellan åren 1 700–500 f.Kr. pågick det som idag kallas för bronsåldern. Då skedde flera förändringar för människor som bodde i länet.

Se filmen för att veta mer om bronsålderns båtfärder, handel och bronsets betydelse.


Järnåldershuset: Gravarna och Kung Björn

Längd: 3.46 minuter.
Svenskt tal och text. 

För 2 500 år sedan var det järnålder. Då började människor i Västernorrland att smida järn. Hur bodde människorna under järnåldern? Varför kan man hitta värdefulla föremål från andra länder i gravar i Västernorrland? Och vem var egentligen Kung Björn från Njurunda?

Se filmen för att lära dig mer om järnålder i Västernorrland och om spåren som järnåldersmänniskorna lämnade kvar efter sig för dig att se.