Utställningar

LIN.LIN.LIN 16 dec – 24 mars 2024

Tre utställningar om linet, denna fantastiska fiber med rik historia och högaktuella egenskaper.

Lin On Me – en utställning om linets alla möjligheter från frö, hantverk, konst, upcycling till innovation.

Bekanta dig med en fiber med rik historia och egenskaper som gör den högintressant för framtiden. Du får möta de som förvaltar kunskapen om processen från frö till fiber, de som håller kulturarvet levande och bär kunskapen i sina kroppar. Du får möta de som använder lin i sitt konstnärliga arbete, sin produktion i allt från handdukar till tapeter och de som forskar på linets egenskaper för att skapa innovationer för en hållbar framtid.

Lin för livet – en utställning om lin och linhantverk från hela Sverige.

Lin för livet är disktrasan som torkar köksbordet en regnig tisdagsmorgon. Det är skjortan som du har på dig på jobbmötet. Lin för livet är handduken du sveper om dig efter ett dopp i havet, påslakanet, duken, kaffefiltret och golvet du går på.
Linet kan vi odla och utvinna här, där vi är. Och vi kan göra det på ett hållbart sätt.

Hundra år av lin – en rik ångermanländsk historia.

I utställningen och filmen Det allra finaste linet får du möta historien om hur en bygd i Norra Ångermanland mellan åren 1750 och 1850 höjde sitt välstånd och mer än fördubblade sin befolkning tack vare linet. Kvinnor och män här var storproducent av primlärft, ett linne i världsklass. Kunskap, klimat, jord och vatten i perfekt kombination var hemligheten.

På Västernorrlands museum