På museet

På museet finns massor att hitta på för stora och små!

Utställningar

Besök våra basutställningar Forntidsresan och Stora makter en trappa ner från entrén (hiss finns). Där kan du utforska historien med olika sinnen! Ta gärna en aktivitetsbok med knep, knåp och roliga fakta. Eller spela spelet Crafthunter och se vad man behövde kunna för att klara livet på forntiden. I Studion, mitt emot Stora makter finns alltid något kreativt att göra. Här finns också spel och böcker att läsa. Och klä dig gärna i kläder från förr!

En trappa upp finns vår lekutställning Småfolk i landet SmåningOm. Utställningen är byggd för att barn mellan 0-6 år ska utforska Västernorrlands kulturarv på deras eget sätt tillsammans med sin vuxna. Välkommen in, men lämna skor utanför och låt mobilen vila i fickan!

Utomhus finns hela friluftsmuseet att upptäcka! Gå Väsenstigen och lyssna på berättelser om de väsen som finns i folktron.

Aktiviteter

Lördagar för barn 

En gång i månaden har vi en aktivitet på museet för barn upp till 12 år. Vilken aktivitet det är skiljer sig mellan gångerna. Höstens datum är

16/9 I kyrkkrogen kan man rita och värma sig vid elden. På elden kan man också laga något gott att äta. Kl 12.00-14.00.

14/10 Familjevisningar. Kl 11.00 i Forntidsresan & kl 14.00 i Stora makter. 

11/11 Bäbis rädd. En teaterföreställning för de yngsta barnen. I Småfolk. 

9/12 Julpyssel. Vi inspireras av julsaker från samlingarna och skapar vårt eget pynt. Kl 13-15 i Studion. 

 

Jullovet

På jullovet händer det massor av roligt på museet, både att göra på egen hand och med museets personal.

Audioguiden forntiden 

Vem är Ödhumla? Och varför har man grävt ner silvermynt under jorden? Detta och mycket mer får man svar på i barnens egna guide till forntiden. Lyssna på berättelser om de som bodde i Västernorrland för länge, länge sedan. Ta med en mobiltelefon och hörlurar och upptäck forntiden! 

Aktivitetshäftet forntiden 

Ett häfte fyllt av knep och knåp i Forntidsresan. Undersök och upptäck stort och smått i utställningen.  

Tipspromenad jul  

Utmana dig själv eller nån du känner om vinterns olika traditioner och aktiviteter. Svarstalong hämtas i receptionen. Utomhus.  

Historieagenterna 

Någon har jobbat hårt i rimstugan och Historieagenterna kallas in för att hjälpa till med att reda ut vad som egentligen menas med rimmen. Vi behöver din hjälp! 

Vinterpyssel i studion 

I studion finns alltid böcker, spel och historiska kläder. Och pyssel förstås. På jullovet pysslar vi för att göra vintern extra vacker! 

Att göra hemma 

Har du svårt att ta dig till museet? Lugnt, vi har pysselinstruktioner som du kan göra hemma hos dig! Och varför inte inspireras av det som pågår på museet och spela ett spel eller gå ut och laga mat? På hemsidan har vi också flera filmer att titta på om Västernorrlands historia. 

 

28/12 Lovbio kl 14.00, hörsalen 

Björnbröder. Efter att ha förlorat sina två bröder i en kamp med en björn, svär Denahi att hämnas! Han tänker göra allt för att hitta björnen som tagit hans älskade bröder från honom. Men vad han inte vet är att hans yngste bror Kenai faktiskt lever – men han har förvandlats till en björn av De Stora Andarna. Utan att veta det jagar Denahi alltså sin egen bror! För att klara sig får Kenai hjälp av Koda, en tuff och sprallig björnunge som vet hur man överlever i naturen. Tillsammans med de två inte så snabbtänkta älgarna Rutt och Tuck hjälps de åt att klara sig genom vildmarken, alla faror och utmaningar. Men Denahi kommer allt närmare och Kenai måste snabbt hitta berget där ”ljuset nuddar jorden”. Bara där kan han förvandlas tillbaka till människa igen. Lovbio i hörsalen. Ingen biljett behövs.  

2/1 Familjevisning Forntidsresan kl 14.00 

Hur kommer det sig att arabiska silvermynt hamnade i en vikingatida grav längs Ångermanälven? Och vad är det för mystiska stenföremål man hittat i Nordingrå? Följ med på visning för hela familjen i utställningen Forntidsresan. 

Visningen tar ca 30 minuter. Samling i utställningen. 

3/1 Utemat kl 13–15, eldplatsen 

Det är något speciellt med att göra mat över öppen eld utomhus. Det testar vi tillsammans och lagar något varmt på eldplatsen mellan kyrkkrogen och prästgården. Välkommen förbi! 

4/1 Speldag kl 13–16, studion 

Spelpjäser, tärningar, kort och handkontroller. Spel i alla dess former håller vi på med i Studion hela eftermiddagen. Vi har brädspel, kortspel, VR-spel, datorspel. Både nya och gamla, kom och testa nåt nytt eller en gammal favorit! 

5/1 Familjevisning Stora makter kl 14.00 

Kungar och knektar, begravda hemligheter och något ulligt på havets botten. Allt detta och mer får ni höra om på visning för hela familjen i utställningen Stora makter. 

Visningen tar ca 30 minuter. Samling i utställningen.