På museet

På museet finns massor att hitta på för stora och små!

Utställningar

Besök våra basutställningar Forntidsresan och Stora makter en trappa ner från entrén (hiss finns). Där kan du utforska historien med olika sinnen! Ta gärna en aktivitetsbok med knep, knåp och roliga fakta. Eller spela spelet Crafthunter och se vad man behövde kunna för att klara livet på forntiden. I Studion, mitt emot Stora makter finns alltid något kreativt att göra. Här finns också spel och böcker att läsa. Och klä dig gärna i kläder från förr!

En trappa upp finns vår lekutställning Småfolk i landet SmåningOm. Utställningen är byggd för att barn mellan 0-6 år ska utforska Västernorrlands kulturarv på deras eget sätt tillsammans med sin vuxna. Välkommen in, men lämna skor utanför och låt mobilen vila i fickan!

Utomhus finns hela friluftsmuseet att upptäcka! Gå Väsenstigen och lyssna på berättelser om de väsen som finns i folktron.

Aktiviteter

Lördagar för barn 

En gång i månaden har vi en aktivitet på museet för barn upp till 12 år. Vilken aktivitet det är skiljer sig mellan gångerna. Vårens datum är:

17 feb: Pärla djur kl. 12-14

Lördagar för barn: Välkommen att pärla ett djur! I våra utställningar finns jättegamla pärlor och i studion har vi nya pärlor som vi använder för att skapa små djur av. En ödla eller en katt? Eller kanske ett fantasidjur? Riktat till barn upp till 12 år, barn under 7 i vuxet sällskap, för de allra minsta finns papper och kritor.  

Plats: Studion, 1 trappa ner 

16 mars

20 april

18 maj

 

Audioguiden forntiden 

Vem är Ödhumla? Och varför har man grävt ner silvermynt under jorden? Detta och mycket mer får man svar på i barnens egna guide till forntiden. Lyssna på berättelser om de som bodde i Västernorrland för länge, länge sedan. Ta med en mobiltelefon och hörlurar och upptäck forntiden! 

Aktivitetshäftet forntiden 

Ett häfte fyllt av knep och knåp i Forntidsresan. Undersök och upptäck stort och smått i utställningen.