Triennalen

Visas på Västernorrlands museum 21 maj – 4 september.


Triennalen är en återkommande konsthändelse, en utveckling av tidigare Y-salong som i år expanderar till att äga rum på fler platser runt om i hela länet, den första utställningen öppnar den 21 maj.

På Västernorrlands museum visas 13 konstnärer som representerar en mängd olika röster och uttryck vilka tillsammans skapar en bild av samtidens diskussioner och den värld vi lever i. Säkert finns här också sådant som är oväntat och väcker nya diskussioner om vår tid, vår historia och vår framtid.


33 konstnärer utvalda till allra första Triennalen i Västernorrland

Åtta män och tjugofem kvinnor. Det blev resultatet när curatorn för Triennalen, Björn Norberg gjort sitt urval av konstnärer som kommer att medverka i regionen genom tiderna största konstevenemang. Triennalens första öppning äger rum den 21 maj på Västernorrlands museum. Utställningen presenterar verk i en mängd olika material och tekniker – alla med anknytning till regionen.

Bakgrunden till vårens och sommarens stora konsthändelse är beslutet att låta Y-salongen expandera och omfatta fler städer och institutioner. Syftet är att aktivera och belysa det betydande och livaktiga konstlivet i Västernorrland. Urvalet speglar i stort sett fördelningen i ansökningar, med tre fjärdedelar intresseanmälningar från kvinnliga konstnärer och en fjärdedel manliga. I höstas utsågs Björn Norberg till curator:

–Det har varit ett nöje att få lära känna regionens konstliv på djupet på det här sättet. Här finns så många lager av historia, natur, industrier och naturresurser som varit essentiella i övergången från bondesamhälle till modern stat. Det var också av den anledningen jag föreslog vinden som kraft som tematisk underström i Triennalen, säger Björn Norberg. Vindkraften är en av många aktuella frågor om resursfördelning och hänger i sin tur samman med många andra viktiga diskussioner kopplade till framtidens samhällsutveckling. Dessutom har vinden många symboliska betydelser.

Klicka här för att ladda ner utställningskatalogen till Triennalen på Västernorrlands museum >>

Medverkande konstnärer på Västernorrlands museum:

Birgitta Ricklund
Emma Löfström
Fredrik Nordin
Ida Rödén
Ina Palm
Jenny Berg
Jenny Lundgren
Josefine Östberg Olsson
Linda Lasson
Lisa W Carlson
Margareta Klingberg
Maria Sundström
Sonia Hedstrand


Triennalen på flera platser i Västernorrland

Triennalen kommer att äga rum på följande platser i Västernorrland: Örnsköldsviks museum och konsthall, Apotekshuset – konst och kultur i Sollefteå, Kramfors Konsthall, Västernorrlands museum, Härnösands konsthall, Sundsvalls museum och på en ännu inte bestämd plats i Timrå. Se respektive platser eller på Konstfrämjandets hemsida. Läs mer om bakgrunden till Triennalen.

Utvalda konstnärer

Andreas Brännlund, Annika Kronlid, Birgitta Ricklund, Cecilia Björk, Cecilia Hultman, Cecilia Ömalm, Christian Bjärgö, David Larsson, Elin Kristoffersson, Elin Maria Johansson, Elme Ämting-Selja, Emilia Bergmark, Emma Löfström, Fredrik Nordin, Ida Rödén, Ina Palm, Ingvar Sjöberg, Jenny Berg, Jenny Lundgren, Josefin Östberg Olsson, Linda Lasson, Linnéa Therese Dimitriou, Lisa W Carlson, Margareta Klingberg, Maria Mäki, Maria Sundström, Max Book, Nina Svensson, Oscar Kaleva Karlsson, Sonia Hedstrand, Ulla-Carin Winter, Ylva Westerlund, Mats Adelman.