När: 27 maj till 2 juni 2024. Alla sju dagarna är kursdagar.
Var: Västernorrlands museum, Härnösand.

Nu har du chansen att förkovra dig i den ädla byggkonsten Timber Frame, den svenska termen är stolpverk, men kursledarna har utgått från den amerikanska traditionen där byggnadssättet har varit vanlig även för bostadshus medan den i svensk tradition varit vanligare för ekonomibyggnader. Därför används termen Timber Frame i stället för stolpverk i den beskrivande texten. 

Under en vecka är tanken att bygga ett såghus på Murberget, Västernorrlands Museum och det sker i kursform, där man som deltagare är med i hela byggprocessen till att stommen står på plats. 

Pris: 5 000 kr exkl. moms

Deltagarantal: Max 16

Ingår utöver handledning i Stolpverksbyggande:
2 fika samt lunch/dag, avslutningsmiddag och kvällsarrangemang.

Anmäl dig här.


Varmt välkommen till en fantastisk vecka i traditionshantverkets tecken!

Varför Timber Frame?
Timber Frame är väldigt gammal byggnadstradition och ett utmärkt sätt att bygga en husstomme. Det är dessutom ett klimatsmart sätt att bygga på, något som verkligen är  viktigt i dessa tider. Det blir friska och hållbara hus där människor mår bättre (av flera skäl) och med små avtryck i naturen. Traditionen är världsomspännande, med anor i Sverige från 1600-talet. En finurlig sak är att du kan producera alla delar till stommen själv under en längre period, för att sedan montera ihop den ensam eller (helst ) med vänner och resa den på någon dag. Det vanligaste sättet, och det vi kommer att jobba med, är 4- skäringar av furu. 

Projektet på Västernorrlands museum, friluftsmuseet.
Vi skall bygga ett såghus i anslutning till museet! Kvällstid blir det arrangemang med bildvisning, föreläsning mm, mingel. Vi hoppas även att någon eller några deltagare vill presentera något intressant projekt de arbetar med eller har arbetat med oavsett byggstil. 

Du behöver inga egentliga förkunskaper men det är bra om du snickrat lite innan. 

Mätsystemet vi kommer att arbeta i är fot och tum och det är bra om ni bekantar er något innan men det är inget krav. Anledningen att arbeta i tum vid Timber Framing är flera, bl. a så är många av de verktyg man använder utformade i tum för att underlätta arbetet. Det är naturligtvis knepigare om man är van att arbeta i det metriska system men man kommer in i det snabbt, speciellt då man ser fördelarna. En annan anledning är att det finns många böcker, ritningar och instruktioner ”där ute” och de allra flesta är i tum/fot. 

Vi arbetar med färskt virke vilket är lättare och ger mindre slitage på verktygen. 

Ledare
Mats Almlöf och Paul Zsaludek, utbildade av Jack Sobon, USA, som är en guru i Timber Frame-kretsar. Detta är första kursen de håller tillsammans och de har tillsammans lång erfarenhet att arbeta med traditionella metoder och har båda arbetat på museer som Jamtli och Murberget, samt som entreprenörer. 

Mats Almlöf
Paul Zsaludek

 

Arbetssätt:
Vi arbetar uteslutande med handverktyg, då det är mindre skaderisk, man hör varandra och man slipper snubbla över kablar och man kan enkelt samla alla t ex för någon instruktion, men den största poängen är att man fortsätta bygga efter kursen med de verktyg man köpt inför kursen. Ni kommer att arbeta i par från början men ensam efter hand om ni vill.

Verktyg som finns:
Borrmaskiner, märkningsmallar samt lite andra gemensamma verktyg som kan lånas.

Du behöver själv ta med:
• Handsåg/fogsvans för kapning och om ni har en klyvsåg också men det är inget krav.
• Stämjärn (chisel) för Timber Frame 1½” samt 2” kraftigare modell.
• Måttband (tape) 25 fot (gärna i kombination med mm)
• Kombinationsvinkel (combinationsquare) med tum
• Klubba (mallet) – helst med rawhide (trä förstör skaften på stämjärnen men hare du inget annat så tar du med den du har).
• Timmermanshake (framingsquare) i tum
• Arbetskläder, skyddsskor.

Bra om du har:
Hjälm

Inköpstips:
Det är väldigt bra att köpa begagnat men det kan vara knepigare och dyrare idag att få tag i. Ebay är en inköpskanal där priser, frakt och tull mm visas tydligt. Det lönar sig att satsa på kvalitet.

Begagnade verktyg av hög klass:
www.jimbodetools.com

Nya verktyg:
www.hyvlar.se
www.dictum.com – Du betalar tysk moms och ingen moms eller avgifter i Sverige
Amazon (måttband, timmermanshakar mm)

 

Boende:
I Härnösand finns både vandrarhem och hotell som du som kursdeltagare bokar och betal själv. Friluftsmuseet är ett av Sveriges största och det finns mycket intressant kulturhistoria att ta del av.  En guidad visning ingår självklart i kursen om intresse finns.

 

Några bra länkar:
www.stolpverk.org/
https://www.tfguild.org/
https://timberframehq.com

Boktips:
• Build a Classic Timber-Framed House/Jack Sobon
• Learn to Timber Frame/Will Beamer

Dessa är två väldigt bra böcker som du har nytta av att läsa innan kursen!

 

Kontakt för kursanmälan
E-post: byggnadsvardskurs@vnmuseum.se Märk anmälan Stolpverkskurs.

Det här behöver vi veta (skicka med det i anmälningsmejlet):
– Namn
– Adress
– Närmast anhörig
– Eventuella allergier eller annan info om kost som vi behöver få veta.

Sista anmälningsdag är 29 april 2024.

För frågor om workshopen eller inköp så går det utmärkt att ringa Mats Almlöf, 070-665 17 32.

Varmt välkommen till en fantastisk vecka i traditionshantverkets tecken!

 

Övrig info
I Härnösand finns både vandrarhem och hotell som du som kursdeltagare bokar och betala själv. Murberget friluftsmuseum är ett av Sveriges största och det finns mycket intressant kulturhistoria att ta del av.  En guidad visning ingår självklart i kursen om intresse finns.