Kurser
Här hittar du de kurser som arrangeras av hemslöjdskonsulenterna i länet.
Vill du läsa om tidigare kurser och workshops som är avslutade, kan du göra det här >>
Om du som är anmäld till helgen inte fått information via mail, kolla då din skräppost eller kontakta mig.
/Anna.zetterlund@vnmuseum.se
Föredrag- och kurshelg om färglära för stickare med med Johanne Ländin – Born to knitt
Att välja färger är svårt – men spännande! Ibland blir det oväntat bra, ibland inte… Johanne delar med sig av sina bästa tips och trix för hur man lyckas med flerfärgsstickning, inte minst i Fair Isle-stickningens färgmagi.
Helgens upplägg och innehåll:
Föreläsning i färglära, med tyngdpunkt på hur man ska tänka när man kombinerar två eller flera färger i flerfärgsstickning.
Föredrag om färgernas historia.
Vi kommer att sticka provlappar och testa flera olika mönster och färgkombinationer. Sedan diskuterar vi diskuterar gemensamt hur resultaten blev och vad vi har lärt oss.
Vi kommer också få titta på stickade plagg som är exempel på både lyckade, och misslyckade färgkombinationer.
Vi avslutar med att kolla in nutida stickdesigner som är skickliga att kombinera färger på olika sätt för att få mer inspiration.
Johanne har en bakgrund som journalist och chefredaktör för en sticktidning. Tillsammans med Heléne Wallin har hon också stickpodden Nördic Knitting. Johanne har ett stort intresse för stickhistoria och sticktraditioner i olika delar av världen och har särskilt fördjupat sig i ämnet färglära. Hon formger också stickmönster med inspiration från traditionella mönster samt är en efterfrågad föreläsare, kursledare och reseledare för stickresor.
Föredraghållare och kursledare: Johanne Ländin, Stockholm.
Dag: 3-4 juni
Tid: mer detaljerad info kommer, håll utkik på fb, Instagram och vår hemsida
Plats: Västernorrlands museum, hörsalen
Pris: 600 kr
Förkunskaper: att sticka med två färger
Lär dig att göra krympburkar i färskt trä!
Tekniken är gammal och utgår ifrån att färskt trä krymper under torkning. En bit av en färsk trädstam får krympa snabbt över en torr botten och blir en tät burk. Burkens utsida formas efter egen fantasi.
Vi arbetar med enkla handverktyg som navare, såg och kniv.
Myckelgensjö
Gammelgården i Myckelgensjö är en fantastisk plats. Gården är ett byggnadsminne med 28 olika byggnader från 1700- och 1800-talet. Här finns stämning och inspiration i överflöd. Byn Myckelgensjö ligger cirka 75 km nordväst om Örnsköldsvik. Här slöjdar vi utomhus, men husen och bodarna står öppna. För den som vill bo över natten finns en liten camping med stugor och tältplats. I byn Långsele 15 km bort finns möjlighet att hyra flerbäddsstuga.
Kursledare: Mats Jonsson, skicklig och erfaren slöjdare, som tror stenhårt på handens kunskap som källa till både välmående och praktisk framgång i många av livets utmaningar.
Plats: Myckelgensjö Gammelgård
När: tisdag 27 juni kl.10-18 – onsdag 28 juni kl. 9-17
Pris: 1500 kr (under 26 år 1000 kr) inkl. slöjdmaterial, 2 fika/dag och lån av verktyg.
Miniålder: 14 år
Frågor? annso.grahn@vnmuseum.se
Anmälan senast 9 juni
Avanmälan efter 12 juni debiteras 20 % av deltagaravgiften. Utebliven avanmälan debiteras hela avgiften.
Lär dig svegsvarva.
Årets sommarkurser hålls under bar himmel mitt i Vågsfjärdens makalösa natur! Platsen är Lappudden, världsarvet Höga kusten.
Kurserna hålls dagtid och på kvällen finns möjlighet att bada eller hyra bastu, kanot, kajak eller SUP på friluftscentret. Eller att slöjda och grilla tillsammans med kurskamraterna. På Lappudden finns möjlighet finns att bo och äta, se alternativen i anmälan. Vill du ta med din familj bokar du boende själv med Lappudden friluftcenter.
Om svegsvarvning:
Svarvning har funnits långt före elmotorer uppfanns. I en svegsvarv fungerar ditt ena ben som svarvens motor. Tyst och harmoniskt, klimatsmart och mycket mobilt. Eftersom du inte behöver el kan du svarva utomhus utan att behöva dra förlängningskablar.
Under kursen står vi ute och svarvar med fantastisk utsikt över Vågsfjärden. Du får lära du dig svarva skålar och kommer upptäcka att det är lättare än vad du tror. Och så roligt!!
Kursledare: Storslöjd Daniel Lundberg som under många år fördjupat sig i konsten att svegsvarva.
Datum: 12 – 13 augusti 2023
Tid: lördag kl 10-18 och söndag kl 9-16
Plats: Lappudden, Höga kusten
Kursavgift: 2500 kr (under 26 år 1800 kr) I avgiften ingår material och lån av verktyg samt för- och eftermiddagsfika.
Frågor? Kontakta annso.grahn@vnmuseum.se
Anmälan senast 12 juli
Avbokning senare än 30 juli debiteras 500 kr, utebliven avbokning debiteras hela beloppet.
Lär dig om rya och den knutna väven.
Årets sommarkurser hålls under bar himmel mitt i Vågsfjärdens makalösa natur! Platsen är Lappudden, världsarvet Höga kusten. Med möjlighet att arbeta inomhus om vädret är dåligt.
Kurserna hålls dagtid och på kvällen finns möjlighet att bada eller hyra bastu, kanot, kajak eller SUP på friluftscentret. Eller att slöjda och grilla tillsammans med kurskamraterna. På Lappudden finns möjlighet finns att bo och äta, se alternativen i anmälan. Vill du ta med din familj bokar du boende själv med Lappudden friluftcenter.
Om kursen i ryateknik:
Vi går igenom tekniska moment för att väva rya i ram och vävstol, samt tips, tekniker och idéer för att jobba med färgeffekter och skuggningar. Hur man skapar intressanta strukturer och djup. Vi börjar med en formlektion för att hitta ett koncept att jobba efter. Miriam har med ett rikt urval av prover och exempel från sin egen verksamhet.
Vi väver i ram och efter kursens två dagar har du färdiga prover att ta med hem, och/eller ett påbörjat större verk att fortsätta med efter kursen.
Kursledare: Miriam Parkman, professionell handvävare och textilkonstnär utbildad på Handarbetets Vänner. Tillsammans med vävgruppen Studio Supersju har hon ställt ut på gallerier runt om i Sverige och hon har även haft egna separata utställningar.
Datum: 12 – 13 augusti 2023
Tid: lördag kl 10-18 och söndag kl 9-16
Plats: Lappudden, Höga kusten
Kursavgift: 2500 kr (under 26 år 1800 kr) I avgiften ingår material och lån av verktyg samt för- och eftermiddagsfika.
Frågor? Kontakta anna.zetterlund@vnmuseum.se
I samarbete med SHR
Anmälan senast 12 juli
Avbokning senare än 30 juli debiteras 500 kr, utebliven avbokning debiteras hela beloppet.
Miriam Parkman är professionell handvävare och textilkonstnär utbildad på Handarbetets Vänners skola 2013-2016. Född i Sundsvall 1990, uppvuxen i Härnösand och bosatt i Stockholm. Tillsammans med vävgruppen Studio Supersju har hon ställt ut på gallerier runt om i Sverige, vunnit kategorin ”Textil” i Svensk Forms tävling Design S och gjort flera offentliga utsmyckningar. 2020 kom boken ”Att Väva – en handbok i vävning” skriven tillsammans med kollegan Arianna Funk samt kollektionen ”High Coast” i samarbete med det svenska klädmärket Indigofera. Hennes vävnotor syns regelbundet i Vävmagasinet och i ett nytt samarbete med Järbo Garn. 2023 ställer Miriam för andra gången ut separatutställningen ”Miriam Parkmans Palett”, denna gång på Galleri LUX i Östersund. Se mer av Miriams arbete på instagram, @miriamethel och på hemsidan www.miriamparkmantextiles.com
Lär dig fläta i näver! Under kursen hinner du göra en liten väska eller kont. Du kan också välja att laga något trasigt flätat näverföremål som du har med dig.
Näver är ett supermaterial – vattentätt, aromtätt, motståndskraftigt mot röta och med termoseffekt! Näver har använts av människor sedan stenåldern, som byggnadsmaterial, till förvaringskärl och skydd av olika slag.
Kursen leds av Kerstin Sylwan, industridesigner och hängiven näverslöjdare, samt Bror Forslund, erfaren slöjdare i näver och trä. Tillsammans har de skapat vandringsutställningen ”Näver – det beresta materialet” som de ger en guidad tur i under kursen.
När: Lördag – söndag 9 – 10 september 2023 kl.9-16.
Var: Rådhuset vid Murbergstorget, Västernorrlands museum.
Kursledare: Kerstin Sylwan och Bror Forslund.
Kostnad: 1500 kr (1000 kr tom 25 år) Materialkostnad ca 400 kr tillkommer.
Anmälan senast 21 augusti. Avanmälan efter 21 aug debiteras med 20% av deltagaravgiften. Utebliven avanmälan debiteras hela kurskostnaden.
Anmälan

Kurs i grindbygge
Grindbygge är ett uråldrigt norskt byggsätt, en ”slöjdig” variant av stolpverkteknik och byggs med enkla verktyg som såg, stämjärn, kniv och yxa. Den materialsnåla byggtekniken passar till garage, carport, vedbod, lusthus och liknande byggen.
Kursens innehåll:
Praktisk kunskap i hur du bygger med grindbyggteknik.
Tillsammans bygger vi en slöjdstation på friluftsmuseet bestående av tre stolppar (grindar) med tak, i storlek 6×4 meter. Vi arbetar i par och kommer genomföra alla moment i bygget.
Mer info: annso.grahn@vnmuseum.se
När: 16-20 september 2023
Kursledare: Mette Handler, mettehandler.se
Plats: Friluftsmuseet Murberget, Västernorrlands museum i Härnösand
Miniålder: 18 år
Pris: 3 800 kr (18-26 år 2 800 kr)
Max 12 deltagare
Anmälan senast 7 augusti.
Avbokning senare än 21 augusti debiteras med 20% av deltagaravgiften. Vid utebliven avbokning debiteras hela beloppet.

Utveckla dina möjligheter i vävning!
Kurs i vävning/bindningsanalys
I den här kursen lär du dig grunderna i att analysera och steg för steg ta ut ett bindningsmönster ur en befintlig väv. Du lär dig att göra solvordning, trampuppknytning och trampordning. Målet är att du sedan själv ska kunna skapa vävar efter egna idéer.
Bindningarna behöver inte vara komplicerade, du utgår ifrån dina tidigare kunskaper och analyserar sådant som passar dig.
En gammal väv blir ny
Har du hittat en gammal textil som du skulle vilja väva upp? Eller något nytt som du vill göra en egen variant av? Så ta gärna med! Det kan till exempel vara en handduk, duk, gardin, ett draperi eller överkast. Eller ett klädestyg.
Extra roligt är det om du hittat en textil som har en historia från vårt län, som du känner till. Var den har kommer ifrån och kanske vem som har gjort den och när. Men det är inte ett måste.
Det finns även textilier på plats som du får träna på att analysera.
Vi analyserar textilier med bindningar på fyra till åtta skaft. Du lär dig att ta ut bindemönster, solvning, trampuppknytning och trampordning.
Väver gör du hemma eller i en vävstuga du tillhör. Vid senare tillfälle bjuder vi in till en ny träff då vi tittar på vad vi vävt. Delger varandra problem vi stött på och lösningar vi hittat.
Dag: 18 november 2023
Tid: 9 – 16
Plats: Västernorrlands museum
Kursledare: Hilde Opedal Nordby
Förkunskap: Grundkunskaper i vävning och uppsättning av väv. Är du sugen men känner dig osäker så ring eller skriv till Anna, 0705573686.
Pris: 850 kr
Har du frågor kontakta anna.zetterlund@vnmuseum.se

Slöjdhandledarutbildning 2023
Slöjdhandledarutbildningen vänder sig till dig som vill låta barn och ungdomar slöjda, antingen i din redan befintliga verksamhet som lärare, fritidspedagog, museipedagog etc, eller som slöjdhandledare i ett Slöjdfolkshäng på fritiden.
Utbildningen är både teoretisk och praktisk. Vi berör ämnen som traderande kunskapsöverföring; basal slöjdkunskap om verktyg, material och slöjdtekniker, att reda sig i livet på klimatsmart och resurssnålt sätt samt perspektiv som genus, globala influenser, tvärkulturella samarbeten och mycket, mycket mer!
Kursen är en halvdistanskurs. Under sex utbildningsdagar fördelade på tre helger, träffas vi på Murberget i Härnösand. Däremellan ingår hemuppgifter av både praktisk och teoretisk art, både enskilt och i grupp.
Arrangör: Hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland
Plats: Murberget, Länsmuseet Västernorrland
Pris: Kursavgift är 3300 kr. Om du efter avslutad kurs väljer att starta verksamhet för unga på deras fritid återbetalar vi 1000 kr.
Om du ska använda kunskaperna i ditt befintliga arbete kanske din arbetsgivare betalar kursavgiften som en fortbildningskostnad.
I priset ingår lärarhandledning, kurslitteratur och material samt lån av verktyg.
Datum: 6-7 maj, 19-20 augusti och 23-24 september 2023
Har du frågor ? kontakta oss på hemslojdskonsulenterna@vnmuseum.se
Vill du anmäla dig till kursen? Skriv till hemslojdskonsulenterna@vnmuseum.se