Älgtjur på skogsväg i solen

Älgtjur i Västernorrlands skogar. Foto: Annsofi Lundin. 

 

Lagom till påskledigheten började SVT sända det älskade programmet “Den stora älgvandringen” – slow-tv när den är som bäst! 2019 var det runt 3 miljoner tittade timmar – ett enormt engagemang för djur och natur, och inte minst för älgen.

Älgen har spelat en stor och viktig roll under årtusenden – inte minst i Norrland. Nämforsens hällristningar i Näsåker, Sollefteå, med älgar inristade i klipporna längs älvens vatten, visar att älgen var viktig både som en livsnödvändig resurs men även som en figur för en ceremoniell och religiös föreställningsvärld.

Nämforsens Hällristningar

Älgen har fascinerat och trollbundit människan i forntid, och fortsätter att göra det i vår samtid. Det var inte bara forntidsmänniskan som avbildade älgen, utan den har fått pryda och stått modell för flera föremål, även i modern tid. I museisamlingarna finns flera föremål kopplade till älgen:

Spjutspets i röd skiffer

spjutspets med inristad älg

M13899 – Spjutspets av röd skiffer. Ristad dekor av älg eller ren.

En spjutspets av röd skiffer, med en ristad dekor av älg eller ren. Fyndet gjordes vid grundgrävning i augusti 1951, i Bondsjö, Säbrå socken, Härnösand, och skänktes till museet av tomtägaren.

Älghuvud i skuren björk

M26281A – Statyett föreställande älghuvud skuret i björk.

En statyett av ett älghuvud skuret i björk, tillverkat av Bernard Friesendahl 1950-tal. Älgstatyetten kan du se i monter på Västernorrlands museum, i utställningen “Museets historia”.

Souvenirälg

M20768 – Älgfigurin i trä och plast, märkt ”Sandöbron”.

En liten souvenir i plast och trä i form av en älgtjur, köpt vid Sandöbron.

Age på strövtåg – Älgtjuren Jerry

Under 1980-talet arbetade den välkände reportern och radioprofilen Age Elsberg med en serie, “Age på strövtåg”. Ett avsnitt handlar om älgkalven Jerry, som blev omhändertagen som liten och växte upp till en stor älgtjur med både muskler och vilja… Lyssna och ta del av inslaget här! Klicka på pilen för att lyssna.

 

Beskrivning: Under sina strövtåg i länet har Age Elsberg den här veckan hälsat på hos makarna Jarl och Eivor Österman i Oxta, Selånger. Dom tog för 1 år sedan hand om en liten nyfödd älgkalv, som dom döpte till Jerry. I dag har Jerry vuxit ut till en kraftig älgtjur – med stark vilja och stora kroppskrafter – som man inte behandlar hur som helst. Det fick Jalle och Age erfara, när dom skulle spänna för Jerry för timmerkälken. Sänt: 1982-12-22 Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland I den publicerade filen är musiken bortklippt.

Programledare: Age Elsberg, Jarl Österman, Eivor Österman

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Murberget Länsmuseet Västernorrland.

 

 

LÄS MER:

Basutställningen ”Möten mellan älvarna”

Nämforsens hällristningar

SVT – Den stora älgvandringen