Libbsticka
Libbsticka
Innan libbstickan blommar är det dags att skörda. Juni månad passar bra. Det gäller att torka bladen försiktigt så att den mustiga smaken och den gröna färgen bevaras. Då är den godast. Häng den glest, torrt och rumsvarmt. Späda blad är de allra bästa.
Libbstickan förknippas gärna med sina magiska egenskaper. Planterad vid husets dörr håller den ormar, råttor, löss och besökare med ont uppsåt borta. Invid dörren återfinns den också i gamla gårdar; stor och praktfull – ja, manshög. Kanske för att pottan tömdes där, men också för att en libbsticka som en gång bestämt sig för att trivas, helt enkelt blir en av våra största örter och dessutom den som kanske blir äldst av alla. Att den ansågs ha starka, nästan övernaturliga krafter är därför inte konstigt. Störst blir den om jorden är fuktig och näringsrik.
Frö, blad och stjälk av Libbsticka.
Där vid husets knut, berättas det, skördades libbstickan för att ge korna till kvällsmat. Det var på den tiden när korna gick på skogen. Bara på kvällen fick de smaka, för det lockade lätt hem dem från betet. Den var nyttig för korna, och det var den också för människan. Kikar man på det vetenskapliga namn som libbstickan fått, Levistichum officinalis, avslöjas det att den använts som läkeväxt. Officere betyder verkstad och apotek, och många av våra örtagårdsväxter har just den ändelsen och signalerar så dess nyttiga verkan. Just libbstickan ansågs bland annat lindra hosta och öka aptiten.
En kock jag mötte var väldigt intresserad av örter som smaksättare. Han berättade gärna, och var alltid så glad och inspirerad. Men när han kom till libbstickan tappade han farten en smula. Där han växt upp i Tyskland bodde han granne med en buljongfabrik. En av de dominerande smakerna i buljong är just libbstickans, och dess ganska tunga doft spred sig dagligen i området där han bodde. Det blev för mycket.
Smaken är mustig, och kanske tung, men ändå orättvist bortglömd som krydda. Prova den i köttfärssås och tillsammans med tomat, eller i en kryddig soppa. Det är gott.
Mirjam Åkerblom