En samisk kolt/gábdde
En samisk kolt/gábdde
I Västernorrlands museums samlingar finns det en kolt, eller gábdde, som det heter på lulesamiska. Den är av svart kläde med röda, gula, gröna och blå utklippta klädesremsor som dekor längst halsringningen, ärmlinningar och bård.
Kolten tillverkades och bars av Lisa Greta Lindberg (1856-1940, född Anderdotter Skano). Lisa var skogsame och från i Pålkem (tidigare Vitträsk), Gällivare socken. Kolten och andra klädesplagg sålde Lisa till prosten Otto Lindgren 1913, som i sin tur sålde kolten vidare till Västernorrlands museum. Museet förvärvade även en kolt tillhörande Lisas man Paulus.
Det var traditionellt kvinnornas arbete att sy koltarna till familjen. Kolten är en viktig identitetssymbol, och genom detaljer kan man signalera vilken sameby och/eller familj man tillhör. Man kan även genom kolten signalera bärarens ålder och om personen är gift. Koltens utseende skiljer sig över hela Sapmi, i Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Lisas kolt är av äldre skogssamiskt snitt.
De äldsta bevarade koltarna är av skinn. När handelsvägarna utvecklades ökade även tillgången till vadmal och kläde, vilket också påverkade val av material. Tyget bytte man till sig med att erbjuda fångst ifrån fiske och jakt. Lisas kolt är av kläde vilket visar att det var en dyrbar kolt som kanske bara användes vid speciella tillfällen. Vardagskolterna syddes oftast i det billigare materialet vadmal. Lisas kolt är även otroligt välbevarad vilket också indikerar att det inte var en kolt som hon bar särskilt ofta.
Till kolten hör även andra plagg. Bland annat användes ett barmkläde (bröstlapp), bälte, skor, skoband och byxor. I nordsamiska områden hade man ofta en siden- eller yllesjal till. Till lulesamisk klädsel hör också en oväderskrage som ytterplagg.