Julmarknad på Murberget 2019
Varmt välkommen till ännu en fantastisk jul på Murberget.
JULMARKNAD 2019 – Söndagen 15 december kl. 12.00-15.00
Murbergets julmarknad har tonvikt på hantverk och slöjd samt matvaror och annat gott som hör julen till. Som vanligt blir det julstök i gårdarna, julsånger och mycket annat. Marknaden hålls alltid på 3:e advent och sprider julstämning hos våra besökare och marknadsdeltagare. Kom och upplev känslan av en traditionell och gammeldags julmarknad!
Varmt välkomna till årets julmarknad!
I samband med marknaden finns det extra P-platser för handikappade vid museibyggnaden.
Marknaden är utomhus.
Vilrum med första hjälpen-material finns i det Wulkanska huset, i direkt anslutning till marknadsområdet på Murbergstorget.
Julmarknadsbuss går från centrum till Murberget, avstigning vid hpl Murbergsskolan/länsmuseet.
Välkommen till Julmarknad på Murberget!
Söndagen den 15 december kl. 12-15.
Murbergets julmarknad hålls alltid på 3:e advent bland de historiska byggnaderna och miljöerna på friluftsmuseet. Marknaden erbjuder högkvalitativa produkter av hantverk och slöjd samt småskaligt producerade livsmedelsprodukter som hör julen till. Murbergets välbesökta julmarknad är en tradition som många anammat och där alla våra sinnen får uppleva en härlig julstämning.
Bestämmelser för marknadsdeltagare
Anmälan och bekräftelse:
Vi tar emot anmälningar och frågor via mail: julmarknad@vnmuseum.se. Ni når Anette under vardagar på telefon: 073- 802 44 16 mellan 9.30 – 14.00. Anmälan registreras i den ordning den mottas. Sista anmälningsdag är 30 oktober, därefter tas inga anmälningar emot! Bekräftelse skickas fortlöpande via mail (brev till er utan mailadress). Skicka in anmälan i god tid för en snabbare handläggning. Placeringslista och all information skickas till alla deltagare vecka 48.
Marknadsavgift:
En marknadsplats omfattar 2×2 m, med en avgift på 300 kr, därefter tillkommer meterkostnad av 150 kr. Avgiften betalas via faktura senast den 20 november. Vid återbud innan den 1 december återbetalas marknadsavgiften, förutom en administrativ avgift på 100 kr. Vid återbud senare än 1 december återbetalas inte avgiften. Vid obetald avgift tillfaller platsen annan sökande.
Marknadsstånd:
Vi vill skapa en mysig och härligt pittoresk julmarknad och ber dig att undvika plastiga presenningar, partytält etc. utan har det som ger en gammeldags julkänsla. Samt att du gör en smakfull och passande skyltning av ditt stånd och dina produkter. Marknadsstånd av trä med textilmarkis har företräde att delta. Länsmuseet har ett begränsat antal bord till uthyrning, 100 kr/bord. De mäter 70×150 cm, vilket ger utrymme för dig att utnyttja sidorna av bordet, för dekoration eller eget litet extrabord (max 50 cm). Museet ansvarar inte för era produkter eller utrustning under marknadsdagen. Musik i högtalare vid bordet är inte tillåten. Museet sköter allmän renhållning, deltagare sköter renhållning på och omkring marknadsplatsen samt tar med sina egna sopor från området.
Deltagare ansvarar för eventuell skada av marknadsplats (så som bord och mark). Vid hård vind tas markiserna ned av säkerhetsskäl.
Varor:
Beskriv tydligt i anmälan samtliga produkter att sälja då det angivna sortimentet måste överensstämma med er försäljning under marknadsdagen. Icke godkända produkter ger
vi oss rätten att plocka bort. Detta för att behålla marknadens höga produktkvalitet och ge rätt estetiska upplevelse.
Plats och tillgänglighet:
Vi tillgodoser era önskemål om plats så mycket vi kan. Din plats påverkas om du behöver el, då detta inte är möjligt att ordna till alla delar av marknadsområdet. Överlåtelse för anvisad plats är inte tillåten utan vårt medgivande. Marknadsplatsen är tillgänglig från kl. 07.00 på marknadsdagen. Allt ska vara monterat och klart, fordon körda till anvisad p-plats senast kl. 11.00, därefter är hela området fordonsfritt fram till kl. 15.00. Marknadsdeltagare måste respektera de eventuella förändringarna i plats och utrymme vi kan tvingas göra, även om plats tilldelats skriftligt. Deltagare ska också inom området följa marknadsledningens anvisningar och föreskrifter.
El:
Avgiften för el är 100 kr per plats, och betalas samtidigt med marknadsavgiften. Ange hur mycket el du behöver och vad den ska användas till då detta påverkar var vi placerar dig. Med risken för överbelastning av elnätet går det tyvärr inte att använda kupévärmare eller infravärme. Använd gärna LED-lampor, ledslingor eller batteridrivna lyktor så mycket som möjligt.
Tillstånd och slöjdmärkning:
Tillstånd gällande livsmedelshantering fås från miljökontoret.
All sameslöjd som säljs på marknaden ska vara märkt med samernas slöjdmärke.
Levande ljus, marschaller, eldkorgar, fotogenlampor eller annan öppen låga är inte tillåtet. Vid särskilda behov kontakta marknadsledningen.
Egen affischering är endast tillåten på det egna marknadsbordet.
Program:
I samband med julmarknaden är det aktiviteter i museibyggnaden och i flera av gårdarna på friluftsmuseet. Som vanligt visar vi julfirande genom tiderna, julsånger och mycket annat. Mer information kring detta ges i utskicket vecka 48.
När det gäller matförsäljning under marknadsdagen kommer det att vara ideella föreningar som säljer varmkorv respektive kolbullar samt skolklasser som säljer fika, förutom serveringen inne i museibyggnaden där Freddes mat har Pop-up-kafé under hela december. Marknaden hålls alltid på 3:e advent och sprider julstämning hos våra besökare och marknadsdeltagare.
Utvecklingsarbete 2019-2023:
När vi började med julmarknad på Murberget 1983 var det relativt ovanligt med denna typ av marknader. Idag finns det julmarknader nästan överallt och det gör att vi behöver stärka vår profil och inriktning. Som ett led i det utvecklingsarbetet ser vi bl.a. över
marknadsområdet och utbudet. Som länsmuseum vill vi fokusera på det som förstärker känslan av gammeldags julmarknad. Murbergets julmarknad har tonvikt på hantverk och slöjd samt matvaror och annat gott. Vi prioriterar lokalproducerade produkter och mathantverk som hör julen till.
Ni är varmt välkomna i vinterkylan!
Kontakt:
Paulin Norgren och Anette Boström
Tel: 073-802 44 16
julmarknad@vnmuseum.se
Årets julmarknad är fullbokad! Du är välkommen att göra en sen intresseanmälan på julmarknad@vnmuseum.se .
Dagsprogram med hålltider för Julmarknad på Murberget 2019
PROGRAM
12.00-15.00 Julmarknad med 80 marknadsstånd på torget och området framför museibyggnaden.
12.00-15.00 Härnösands Ungdomskör sjunger Christmas Carols på marknadsområdet.
12.00-15.00 Mittrevyn lockar till skratt i Rimstugan i entréhallen. Ordvrängarna Leif och Nils-Gunnar som prisats av Povel Ramel rimmar på din klapp.
12.30 Kören Miranda bjuder på julsånger i Murbergskyrkan.
13.00 Kultur-Ryckets julshow i hörsalen.
14.30 Julevangeliet läses på olika språk i Murbergskyrkan. Välkommen att lyssna till julevangeliet på bland annat svenska, norska, franska, arabiska och grekiska.
12.00-16.00 Julfirande genom tiderna i gårdarna på friluftsmuseet.
11.00-17.00 Öppet i utställningarna och museibutiken. Missa inte vår nya utställning ”Händers verk” 1 tr ner i museibyggnaden
SÄRSKILT FÖR BARNEN
12.00-14.00 Ponnyridning med Härnösands ridklubb, 30 kr. Påstigning vid kyrkstugorna.
12.00-15.00 Åk vagn med shetlandsponnyn Comet, 30 kr. Påstigning vid torpet.
12.00-16.00 Mata och klappa Lisatorpets kaniner vid Prästgården
I kaninhagen får den som vill klappa och gosa med kaninerna. I den stora buren får den som vill mata kaninerna med äpplen eller morötter. Gotlandskanin är namnet på den svenska lantraskaninen som förr i tiden hölls på gårdarna.
12.00-16.00 Julens berättelser och sagor i lekrummet och i gårdarna på friluftsmuseet.
Julen är berättelsernas och sagornas tid. Via berättelserna har våra traditioner formats och utvecklats. Under dagen läser vi Bibelns julevangelium, HC Andersens ”Granen” och ”Flickan med svavelstickorna”, Astrid Lindgrens ”Jul i Bullerbyn”, med flera berättelser, sagor och sägner om tomtar, jul och midvintertid.
JULFIRANDE GENOM TIDERNA I GÅRDARNA
öppet 12.00-16.00
Ångermanlandsgården från (1820-talet)
I kammaren är det snart dags för julbadet och i storstugan kokas korngrynsgröt. Hjälp gärna till att bära ut ett grötfat till gårdstomten. I festsalen står skådebordet med brödkakor, smörkyrka och gammost uppdukat. Kl 13.00-14.30 blir det spelmansmusik.
Bostaden i skolan (1880-tal)
Hjälp skolfröken att klä julgranen med äpplen och levande ljus. I köket står häxans pepparkakshus från bröderna Grimms saga om Hans och Greta.
Fattigtorpet (Sekelskiftet 1900)
I torpet har Mickels-Johanna kokat karameller som hon nu slår in i silkespapper och dekorerar med bokmärken. Johanna är på väg till marknaden. Hon behöver sälja karameller för att försörja sig och sin lilla dotter.
Hellmans hem i prästgården (1940-tal)
Det är ransoneringstid men till julen har Wendela sparat risgryn och kaffebönor för att kunna unna sig den äkta vara. I fönstret lyser adventsstjärna och adventsljusstake och granen har också fått elektrisk belysning.
Murbergskyrkan (nutid)
Stig in och njut av julefrid i Murbergskyrkan. Kl 12.30 bjuder kören Miranda på julsånger och kl 14.30 kan du lyssna till julevangeliet på bland annat svenska, norska, isländska, franska, arabiska och grekiska.
BRA ATT KÄNNA TILL
Fika – värmestuga – toaletter
11.00-17.00 Julkafé med godsaker från Freddes mat, 1 tr upp i museibyggnaden.
11.00-16.00 Kaffestuga i Wulkanska huset (det gröna) vid torget. Kaffestugan sköts av klass 17A Wendela Hellmanskolan som samlar pengar till klasskassan.
12.00-15.00 Varm choklad och bullar hos Vävstugan i Faktors.
12.00-15.00 På marknadsområdet säljer föreningar glögg, varmkorv och kolbullar.
Vilrum och Första hjälpen
I anslutning till Kaffestugan i Wulkanska huset finns ett rum för dig som behöver en lugn och avskild vrå för att vila eller amma ditt barn.
Hjärtstartare och förbandslåda finns i vilrummet samt i museets reception.
Parkering 20 kr
Parkeringen sköts av Sandö räddningsgymnasium som samlar pengar till sin studieresa till Vietnam.
Parkering via Hamnleden samt vid Murbergsskolan. P-avgift 20 kr.
Handikapparkering finns vid museibyggnaden.
Skyttelbuss
Gratis buss från Stadsparken till Murbergsskolan/Länsmuseet (via Riksbanken, Bondsjöleden och Pilgatan) Bussen avgår varje halvtimme 11.30–16.00 (ej 13.30) Sista buss från Murbergsskolan/ länsmuseet 16.15.
Fri entré! Välkommen!
Museet har påbörjat ett långsiktigt utvecklingsarbete inför 2023 års kommande 40-årsjubileum.
Frågeformulären som ges ut till både försäljare och er besökare ska hjälpa oss att undersöka hur julmarknadsdagen
uppfattas. Dina svar är anonyma. Klicka på länken nedan för att delta i undersökningen. Tack för din medverkan!
När:
Sön 15 december 2019
12:00 - 15:00
Var:
Västernorrlands museum och friluftsmuseet Murberget, Härnösand