Få saker är så intimt förknippade med julen som granen. Den som somliga stjäl och de flesta köper. Ja, de som inte väljer en i plast förstås.

Men hur ska man göra för att granen inte ska barra redan innan Kalle Anka & hans vänner härjat klart på TV..?

Bland det viktigaste för en gran som ska tjänstgöra som julgran är att den ska vara tät och ha växt långsamt – som den gör här i Sverige.

Särskilt viktigt är det att den får rikligt med vatten under de första dygnen. I annat fall kan granen börja barra ganska omgående. Är granen genomfrusen bör den tinas upp långsamt under minst ett par dygn i ett svalt rum med rotändan i vatten.

Forskare på bland annat Umeå universitet gör gällande att whisky kan få en gran att stå ända fram till maj (!) utan att den börjar barra. Och helst ska det vara maltwhisky som hälls i vattnet. Men inga stora mängder. Ett par, tre centiliter kan räcka.

Så, prova den här julen med att skåla i skotsk nationaldryck med din gran. Det kan göra den grann länge.

Traditionen med julgran är gammal. Den uppges ha startat i Tyskland på 1400-talet och till Sverige kom den cirka 300 år senare. Då var den först enbart förekommande på gods och större gårdar. Riktigt etablerad blev den först i början av 1900-talet.

Av de miljontals granar som säljs är den allra vanligaste rödgranen, följd av kungsgranen.

Den första tyska julgranen var ädelgranen tanne. Därav låten O´ Tannenbaum.

Svenska folket köper mestadels sina granar, men minst var femte är stulen.

En gran kan ha cirka 10 000 småkryp. Några av de arter du kan hitta i din gran är skalbaggar, kvalster, spindlar och hoppstjärtar.

Ofta dör granens djur när de kommer in i värmen, andra är aktiva på nätterna och söker sig ut i rummet innan de ger sig iväg tillbaka till granen på morgonen igen.

Christer Erséus, professor vid Zoologiska institutionen vid Göteborgs universitet, sa i en intervju i P4 Extra för ett antal år sedan att djur som följer med granen in inte är något att vara orolig för.

– De gör ingen skada alls. Då är det mycket värre med löss och de kvalster som kommer in i vår miljö på annat sätt än med granen.

En grann gran kan förgylla julen. Foto: Fotoakuten.

Men nu är jag spänd på att få veta; hur gör du för att inte granen ska barra så snabbt?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.