Tomatsillen har alltid en given plats på Agneta Jonassons julbord
Alla har vi våra julbordsfavoriter.
Rätter som återkommer år efter år.
Men det är roligt att också testa någonting nytt som kan få smaklökarna att pulsera och gomseglet att svaja.
Kocken Agneta Jonasson (bilden) på Länsmansgården i Lugnvik har flera specialiteter. Bland annat gravlaxsallad.
– Jag tar gravlaxsås, strimlar gravad lax, skär kokta ägg i små bitar och rör ihop det tillsammans med gröna ärtor.
En annan busenkel rätt är grönkålspaj.
– Här blandar jag grönkål, ädelost och valnötter i en äggstanning.
Sillen är en klassiker på julbordet och på Länsmansgården har tomatsillen – som Agnetas mamma alltid gjorde till sina vänner som julgåva – en given plats.
Det här behöver du:
½ dl tomatpuré
½ dl olja
¼ dl vatten
½ dl socker
¼ dl ättika
En nypa krossad kryddpeppar
1 gul hackad lök
2 lagerblad
– Sedan klipper du sill och blandar i lagen. Det blir jättegott. En del är skeptiska till just tomatsill men jag brukar be dem smaka ändå och då ändrar nästan alla uppfattning, säger Agneta.
Har du någon favorit på julbordet? Och kan du dela med dig av receptet?
Jag heter Olof Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.