Karin Molins goda saffransskorpor – både goda och perfekta att ge bort i julklapp

By

Vår granne och hyresvärd på Svanö, Karin Molin, är kolossalt duktig på att baka.

– Jag tycker att det är roligt, samtidigt som jag tycker om att experimentera lite. Jag har så svårt att bara göra som det står i recepten, säger hon med ett leende.

Härom dagen fick vi ett fat med goda saffransskorpor.

– Receptet hittade jag på nätet men i stället för att ha mandel i dem bytte jag ut den mot mörk choklad och så lade jag til 2 msk pressad apelsin.

Resultatet är något som inte skulle skämmas för sig på ett finare café.

Karins saffransskorpor passar lika bra till kaffet som att ge bort i julklapp.

Här är receptet:

Ingredienser:

100 g smör

1 g saffran

2 ägg

1,5 dl strösocker

5 dl vetemjöl

1,5 tsk bakpulver

Riven, mörk choklad

Rörsocker

2 msk pressad apelsin

 

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret med saffran och häll över i en bunke.

Rör ner äggen.

Blanda alla torra ingredienser tillsammans med den rivna, mörka chokladen och pressade apelsinen och vänd ner i bunken.

Forma degen till tre längden, lägg dem på en plåt och strö över rörsocker.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.

Ta ut dem ur ugnen, sänk ugnstemperaturen till cirka 125 grader, skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.

Torka skorporna i cirka 10 minuter i mitten av ugnen.

Stäng av ugnen och låt sedan skorporna torka i eftervärmen.

 

Har du ett bra recept på julbak?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.