Gudrun Forsberg på Svanö minns barndomens julskyltning i Kramfors

By

Julskyltningen var en högtid i sig förr i tiden. I vissa affärer hade skyltfönstren varit täckta av ett skynke i en eller flera dagar, tills dess att det drogs undan så att man kunde se varor, pynt och allt annat som skapade julstämning.

I min barndom i Mjällom var det ”Jonkes” – ICA – och Konsum – som de äldre kallade för ”Koppra”, efter Kooperativa Föreningen – som hade julskyltning.

När jag sedermera flyttade till Bjästa var det optikerbutiken Ögonvrån som hade julskyltning av den gammaldags sorten och detta en bra bit in på 90-talet.

Gudrun Forsberg. Foto: Olof Wigren.

Gudrun Forsberg (bilden) på Svanö minns hur det var i Kramfors i samband med julskyltningen när hon var barn.

Så här berättar hon:

”När jag var liten flicka på Svanö, var det en stor händelse varje jul när jag fick följa med pappa med färjan över till Strömnäs och vidare in till Kramfors på skyltsöndagen. Det var Ove Östlunds butik, ”Björstaboa”, som alltid hade den bästa julskyltningen. Jag tror också att det var den första som började med julskyltningen i stan.

I mina ögon var det väldigt fascinerande vad som visades upp i skyltfönstren och inne i butiken. Det glänste och glittrade och det fanns varor som aldrig fanns annat än till jul.

Mitt första minne av det där är från 1948 eller -49.

Kramfors var mycket större då, det fanns fler butiker och det var alltid mycket folk ute på skyltsöndagen. Jag minns att det var många som gick längs Limstagatan och tittade i skyltfönstren och pratade med varandra.

Jag kommer också ihåg att jag fick varm choklad och något bakverk på Lybecks café. Då var man lycklig.”

 

Vilka minnen har du av barndomens julskyltning?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.