Den fantastiska ullen!

En utställning som lyfter svensk ull-,  garnproduktion och ullhantverk.

I samråd med fårägare och formgivare har garner spunnits på svenska småskaliga spinnerier, i lämpliga kvalitéer för de ändamål de sedan har använts till.

Idag kastar man bort större delen av den ull som produceras i Sverige. I en gemensam strävan mot ett hållbart samhälle vill vi, hemslöjdskonsulenter/regionala utvecklare i Sverige, att fler ska få upp ögonen för den fantastiska ullen.

Utställningen är producerad av hemslöjdskonsulenter och regionala utvecklare i Sverige.

I utställningen presenteras även nio ullproducenter och ullförädlare fårn Västernorrland.

 

Lördag 11 MAJ

Vi fyller Västernorrlands museum med ull!

12.00 Föredrag ”Ta hand om ullen” Catrin Åsén, Häggdånger, berättar om alpackans ull och dess egenskaper. Hon visar oss hur man praktiskt tar hand om och rensar sin ull innan den skickas till spinneri.

13.00 Föredrag ”Yarns and barns- ett minispinneri med ambition att ta vara på den lokala ullen och spinna garn i värlsdklass” Ingela Fredell, delägare i Ullforum, Jämtland. Hon berättar även om Jämtlands egna fårras – jämtlandsfåret.

14-17 Workshop i nunotovning med Britt-Mari Morsay. Pris 350 kr. Föranmälan på hemsidan https://vnmuseum.se/hemslojdskonsulenterna/kurser/

15.00 Föredrag ”Vårda dina ullplagg och textilier” Linnea Sverkersson, konservator. Ta med dina frågor.

Under hela dagen:

Lokala ull- och garnproducenter visar och säljer sina garner, skinn och tovade produkter.

Ullcafé – Slå dig ner i museets kafé för att spinna, sticka, slöjda. Vi träffar likasinnade, socialiserar, byter erfarenheter och inspirerar varandra.

Prova på att spinna på slända och spinnrock – Åsa Loa Larsson

Slöjdfolket – slöjdverkstad för barn – nåltova figurer och tova färgglada ullbollar.