Tema får och höns
När: Onsdag 3 juli kl. 14.00-15.00
Plats: Vid hönshuset bakom skolbyggnaden, Murberget friluftsmuseum, Härnösand
Kom och uppmärksamma fåren och hönsen lite extra denna dag när Iain Thomson och Ulla Öhman visar och berättar om hur man tar hand om fåren och hönsen. Passa även på att lära dig mer om dessa djur. Dessutom får du se hur klippning av får går till som.
Fri entré! Ingen föranmälan.
Fåren och hönsen på friluftsmuseet
I sommar under friluftsmuseets öppetsäsong 17 juni-18 augusti finns det får, höns och kaniner på friluftsmuseet. Fåren håller till i sin hage, som kan vara på olika ställen på friluftsmuseet, beroende på tillgången till bete. Prata med museets personal, eller kontakta museets reception, för att få veta var de är den dag du kommer på besök. Fåren är av blandrasen svensk finull x texel. Finullsfåret är en svensk lantras, vilket innebär att det anpassats till vårt klimat under lång tid. De tål vinter och kyla bra, och lammen växer till sig på enbart bete. Texel är den mest populära faderrasen inom svensk lammproduktion. En lugn och lätthanterlig ras som är lätt att stängsla in.
Hönsen håller till runt hönshuset som ligger på baksidan av skolan från Gideå. Hönsen är av raserna svensk Hedemora och vit franska Brügge. Det finns även några bruna Lohman höns, en tam och lugn ras som lägger många ägg. Hedemorahönan är en mycket gammal svensk lantras. Hedemorahönsen utmärker sig också genom sin täta och extra dunrika fjäderdräkt, egenskaper som man tror kan vara en anpassning till vårt nordiska och jämförelsevis kallare klimat.
Tillgänglighet:
• Programmet är utomhus.
• Hönshuset ligger ca 150 meter från museets huvudbyggnad.
• Det finns handikapparkering.
• Tillgängliga toaletter finns i museets huvudbyggnad samt bakom Hellströmska huset i friluftsmuseets stadsmiljö.
När:
Ons 03 juli 2024
14:00 - 15:00
Var:
Vid hönshuset bakom skolbyggnaden, Murberget friluftsmuseum, Härnösand