Massor av roliga och intressanta aktiviteter på Västernorrlands museum för lovlediga barn och ungdomar. 

 

Aktiviteter att göra på egen hand under hela lovet:  

Audioguide i Forntidsresan 

Vem är Ödhumla? Och varför har man grävt ner silvermynt under jorden? Detta och mycket mer får man svar på i barnens egna guide till forntiden. Lyssna på berättelser om de som bodde i Västernorrland för länge, länge sedan. Ta med en mobiltelefon och hörlurar och upptäck forntiden! 

Aktivitetshäfte i Forntidsresan 

Ett häfte fyllt av knep och knåp i Forntidsresan. Undersök och upptäck stort och smått i utställningen.  

Tipspromenad  

Utmana dig själv eller nån du känner om vinterns olika traditioner och aktiviteter. Svarskatalong hämtas i receptionen. Utomhus.  

Historieagenterna 

Någon har jobbat hårt i rimstugan och Historieagenterna kallas in för att hjälpa till med att reda ut vad som egentligen menas med rimmen. Vi behöver din hjälp! Hämta lappen med rim i entrén och gå ner i utställningarna för att lösa dem.  

Vinterpyssel i studion 

I studion (en trappa ner, längst in till höger) finns alltid böcker, spel och historiska kläder. Och pyssel förstås. På jullovet pysslar vi för att göra vintern extra vacker!  

 

 

Aktiviteter med museets personal på plats: 

 

En fröjd med slöjd

När: Tisdag-torsdag 26-28 december kl. 10.00-14.00

Var: I entrén

Är du nyfiken på att slöjda på samma vis som man gjorde förr i tiden? I skaparhörnan i entrén kan alla barn slå sig ner och skapa under handledning av vår personal. Museet tillhandahåller både material och instruktioner.

 

Lovbio: Björnbröder 

När: Torsdag 28 december kl. 14.00- ca 15.30  

Var: Hörsalen  

Efter att ha förlorat sina två bröder i en kamp med en björn, svär Denahi att hämnas! Han tänker göra allt för att hitta björnen som tagit hans älskade bröder från honom. Men vad han inte vet är att hans yngste bror Kenai faktiskt lever – men han har förvandlats till en björn av De Stora Andarna. Utan att veta det jagar Denahi alltså sin egen bror! För att klara sig får Kenai hjälp av Koda, en tuff och sprallig björnunge som vet hur man överlever i naturen. Tillsammans med de två inte så snabbtänkta älgarna Rutt och Tuck hjälps de åt att klara sig genom vildmarken, alla faror och utmaningar. Men Denahi kommer allt närmare och Kenai måste snabbt hitta berget där ”ljuset nuddar jorden”. Bara där kan han förvandlas tillbaka till människa igen. 

Originaltitel: Brother Bear 

Produktion: USA, 2003.  

Regissör: Bob Walker och Aaron Blaise. 

Speltid: 85 min.  

Barntillåten.  

Svenskt tal. 

Ingen biljett behövs. 

 

Samarr: Sveriges Förenade Filmstudios 

 

Familjevisning Forntidsresan  

När: Tisdag 2 januari kl 14.00 

Var: Samling i utställningen Forntidsresan, 1 trappa ner och till vänster. 

Hur kommer det sig att arabiska silvermynt hamnade i en vikingatida grav längs Ångermanälven? Och vad är det för mystiska stenföremål man hittat i Nordingrå? Följ med på visning för hela familjen i utställningen Forntidsresan. 

Visningen tar ca 30 minuter.  

 

Utemat  

När: Onsdag 3 januari kl 13.00-15.00 

Var: Eldplatsen (mellan kyrkkrogen och prästgården), utomhus på Murbergets friluftsmuseum.  

Det är något speciellt med att göra mat över öppen eld utomhus. Det testar vi tillsammans och lagar något varmt på eldplatsen. Välkommen förbi! Drop in. 

 

Speldag 

När: Torsdag 4 januari kl 13.00-16.00 

Var: Studion, 1 trappa ner och längst bort till höger. 

Spelpjäser, tärningar, kort och handkontroller. Spel i alla dess former håller vi på med i Studion hela eftermiddagen. Vi har brädspel, kortspel, VR-spel, datorspel. Både nya och gamla, kom och testa nåt nytt eller en gammal favorit! Drop in. 

 

Familjevisning Stora makter 

När: Fredag 5 januari kl 14.00 

Var: Samling i utställningen Stora makter, 1 trappa ner och längst bort till vänster. 

Kungar och knektar, begravda hemligheter och något ulligt på havets botten. Allt detta och mer får ni höra om på visning för hela familjen i utställningen Stora makter. 

Visningen tar ca 30 minuter.  

 

Aktiviteter att göra hemifrån: 

Har du svårt att ta dig till museet? Lugnt, vi har pysselinstruktioner som du kan göra hemma hos dig! Och varför inte inspireras av det som pågår på museet och spela ett spel eller gå ut och laga mat? På hemsidan har vi också flera filmer att titta på om Västernorrlands historia. In och kolla på www.vnmuseum.se/barn-och-unga! 

 

Välkommen till Västernorrlands museum under jullovet!