Tid: 25 november kl. 13.00-14.00

Plats: Tornrummet, Apotekshuset, Sollefteå

Upptäck vilka fantastiska skatter som finns i Västernorrlands museums bildarkiv! I samband med utställningen ”Bilder av Viktor Lundgren (1930-1940)” på Apotekshuset i Sollefteå berättar antikvarie Jonas Byström från Västernorrlands museum och Björn Grankvist, f.d. fotograf på Västernorrlands museum om bildarkivet på Västernorrlands museum. 

Viktor Lundgren är en av de otaliga fotografer som har dokumenterat länet och dess företeelser genom kameralinsen och bidragit till en stor del av att länets liv och historia har kunnat bli dokumenterat på bild. Nu har du möjligheten att få se några av de många bildsamlingarna som finns i bildarkivet. Det är en väldigt stor variation och mångfald av bilder som finns i bildarkivet. Bilder som berättar om livet förr. Du får också reda på varför museet samlar in bilder och hur ser insamlingen ut idag. Dessutom får du en inblick i hur arkiveringen och omhändertagandet av bilder går till som. Välkommen till en djupdykning i bildarkivet! Kanske hittar du någon bild som du känner igen, eller någon som överraskar? I bildarkivet finns många olika bilder, även lite udda och roliga!  

Programmet sker i Tornrummet i Apotekshuset i Sollefteå kl. 13.00 lördagen 25 november.  

Apotekshuset är öppet kl. 11.00-15.00 denna dag så det finns möjlighet att se utställningen om Viktor Lundgren och de andra av Apotekshusets utställningar i samband med besöket.  

 

Fri entré. Ingen föranmälan. 

 

Samarr: Apotekshuset konst & kultur  

 

Utställningen ”Bilder av Viktor Lundgren (1930-1940)” 

Viktor Lundgren (1884-1967) var den naturälskande fröförsäljaren som reste Sverige runt med kameran i hand. Med Svenska Turistföreningen som uppdragsgivare blev hans idealiserande och naturlyriska fotografier en del av bilden av Sverige under 1930- och 40-talet. I dag utgör Lundgrens omfattande arkiv ett viktigt tidsdokument som både visar på hans eget subjektiva perspektiv, men som även reflekterar dåtidens värderingar i en vidare bemärkelse. Lundgrens enorma produktion genom 50 år av bild- och filmskapande har genererat en fantastisk bildskatt som skänktes till Västernorrlands museum på 1970-talet och omfattade cirka 100 000 bilder och ett 10-tal filmer. Utställningen ”Bilder av Viktor Lundgren”, består av hand-kolorerade bilder som visar hur han såg på världen runt om sig under 1930- och 40-talen. 

 

Tillgänglighet 

Apotekshuset – konst och kultur vill vara tillgängligt för alla och jobbar med att förbättra tillgängligheten. Detta kan för närvarande erbjudas.  

  • Färdtjänst och taxi kan stanna vid huvudentrén. 
  • Huvudentré med ramp och dörröppnare. 
  • Hiss mellan våningsplanen. 
  • Anpassade toaletter på båda våningarna. 
  • Toalett med skötbord. 
  • Toalett för besökare med nedsatt rörelseförmåga. 
  • Ledarhundar och servicehundar är välkomna. 
  • Låga trösklar. 

 

Vid frågor kontakta personal.