När: Lördag 20 april, kl. 13.00-14.30   

Var: Hörsalen, Västernorrlands museum, Härnösand   

 

En driven men lågmäld man och en färgstark och engagerad kvinna. Ett fantastiskt kärlekspar som föll handlöst för varandra under ett seminarium i Kramfors. En livslång kärlek.  

Ungefär så beskrivs Theodor och Wendela Hellman i skriften Farmor och farfar- en berättelse om Wendela och Theodor Hellman om grundarna av friluftsmuseet i Härnösand. Det är Åsa Bodén Hellman, barnbarn till Hellmans, som ligger bakom den- och som denna dag håller ett föredrag på museet om detta intressanta par. 

År 1913 lade Theodor Hellman grunden till friluftsmuseet Murberget och den första byggnaden, en Klockstapel, flyttades till området från Ullånger. Theodor har gått till historien som grundaren av friluftsmuseet, men lika stor del i projektet hade Wendela. Theodor byggde upp Murberget men det var Wendela som skapade liv i alla husen. Friluftsmuseet blev också grunden till länsmuseet och i år är det exakt 30 år sedan Västernorrland fick en egen museibyggnad då den stod klar 1994. Arbetet med det nya museet väckte ett stort intresse både i och utanför Sverige. Efter Åsas föredrag visas en film från bygget och invigningen av museibyggnaden på Murberget.  

Varmt välkomna till detta intressanta program! 

Fri entré! Ingen föranmälan. 

 

Samarr: Härnösands Släktforskare och Studieförbundet Vuxenskolan 

 

Härnösands släktforskarförening håller årsmöte innan föredraget från kl. 11.00. 

Den 28:e september kommer också 30-års jubileet av museibyggnaden firas på museet. Så spara det datumet i kalendern! Programmet håller på att planeras för fullt. 

 

Tillgänglighet 

Filmen innehåller svenskt tal, men är otextad. 

Programmet är ca 90 min långt, utan paus. 

Plats för rullstol finns. Ta kontakt med receptionen så hjälper de dig. 

Hörslinga finns. 

Toaletter finns på museets entréplan. Toaletterna är tillgängliga. 

Det finns handikapparkering, 20 meter från museibyggnadens entré.