Priset på julpynt kan variera från några kronor upp till femsiffriga belopp.

Ja, det finns säkert det som är ä n n u dyrare.

Skrev jag, och tänkte av någon anledning på Anders F. Rönnbloms numera klassiska ”jullåt” som snart är 40 år och i själva verket är en protest mot all julkommers:

Nå, nu tappade jag ämnet en smula.

Det var julpynt jag inledde det här inlägget med.

Vad jag ville komma till – och som jag kommer till nu – är att det bästa julpyntet inte kan köpas för pengar. Det är ovärderligt.

Jag syftar förstås på det julpynt som ärvts i generationer, som man fått en gång i tiden – eller är pynt som ens barn eller barnbarn gjort.

Julkarameller, teckningar, små tomtar av äggkartonger och flirtkulor med bomull som skägg som tillverkats på dagis, förskolan eller hemmavid.

Det är sådant pynt som är viktigast.

Jag brukar tänka på det, när jag ser annonser för julljusstakar för 14 900 kronor på NK eller ett set julgranskulor för 750 kronor i någon boutiques julfönster.

Det tummade och nötta men obeskrivligt charmiga och kära som finns i ens egna lådor sedan åratal, det är det som värmer en mest att plocka fram till jul.

 

Vilket julpynt är ditt käraste?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.