Agneta Sjöberg i Kramfors har delar med sig av sina minnen från sin barndoms jular i Sprängsviken på 60-talet:

”Vi firade alltid jul hos mormor och morfar i Sprängsviken. Nästan alla kusiner var på plats och vi var oftast sju barn och tillhörande föräldrar plus mormor och morfar då.

Lite trångt blev det vid köksbordet och mormor satt alltid vid spisen och åt.

När det blev dags för Kalle Anka på TV satt vi barn på rad i soffan med morfar ytterst. Han njöt av detta program och allra helst av tomtens verkstad. Han skrattade så hela soffan gungade när nissarna borrade hål i gunghästarnas bakdelar och flinkt kastade in svansar där. Vi barn var mycket fascinerade av att en gammal människa var så road av ett barnprogram.

Efter detta skrattande följde julklappsutdelningen. De kusiner som var ensambarn hade alltid stora högar av paket, medan vi som hade syskon fick lite mindre.

Den märkligaste julklappen fick jag av min moster som jobbade på Tempo. Hon hade köpt en ljusblå, rejäl höfthållare, med knäppen för nylonstrumpor, till mig som var åtta år.

En onödig pryl då kalasbyxorna gjort sitt intåg i alla barns garderober.

Man använde dessa så länge att det gick hål på fötterna och grenen hängde halvvägs ner till knäna.

Det var tider det!

Ett annat minne är från en jul  då jag var nyss fyllda sju och hade lärt mig läsa ett halvår innan. Jag suktade efter böcker!

En snäll släkting förstod detta och den julen fick jag den bästa gåvan av alla: Anne på Grönkulla. Min alldeles egna bok, med vacker framsida och med många sidor att njuta av.

Den boken blev startskottet till mitt boksamlande och bokslukande, som fortfarande håller i sig, mer än 50 år senare!”

 

Vilka är dina minnen från barndomens jular? 

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.