När: Torsdag 6 februari kl. 18.00–19.00
Plats: Hörsalen, Västernorrlands museum, Härnösand.

Den 6 februari firar vi samernas nationaldag. I samband med detta håller arkeologen Ewa Ljungdahl ett spännande föredrag med fokus på samisk historia.

Tjåervie, det sydsamiska ordet för renhorn, symboliserar hur samernas spår i Ångermanland förgrenar sig likt renens horn. Under föreläsningen berättar Ewa om några av dessa spår och ger en inblick i den sydsamiska historien.

Ewa Ljungdahl har arbetat med sydsamisk arkeologi och historia i över 30 år, bland annat vid Gaaltije – sydsamiskt kulturcentrum i Östersund. Hon är författare till flera publikationer, inklusive Samer i Västernorrland, och är fortfarande aktiv som föreläsare och skribent. Varmt välkommen att lyssna och lära mer om samernas rika kulturarv i Västernorrland!

 

Fri entré Ingen föranmälan behövs.

Museet håller kvällsöppet till kl. 20.00. Passa på att utforska våra utställningar, kafé och butik. Museivärdar finns på plats för att guida dig och svara på frågor.

 

Samernas nationaldag 6/2
Samerådets 15:e samekonferens beslutade 1992 i Helsingfors att samernas gemensamma nationaldag skall vara den 6 februari. Anledningen till det datumet är att det första samiska landsmötet hölls i Tråante/Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge, därav en stor del kvinnor. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för att diskutera gemensamma problem. Därför har den 6 februari valts som en viktig symboldag för alla samer, oavsett vilket land man bor i. Året därpå vid samma tid hölls ett liknande möte i Östersund. Nationaldagen firades för första gången 1993 samtidigt som FN:s internationella urbefolkningsår officiellt öppnades.

 

Tillgänglighet

  • Platsen är Hörsalen, som ligger i direkt anslutning till museets entréhall.
  • Plats för rullstolar finns, ta kontakt med receptionen så hjälper de till.
  • Det finns hörslinga i lokalen.
  • Toaletter finns i museets entréhall, inkl. tillgänglighetsanpassad toalett.
  • Plats för handikapparkering 20 meter från entrédörrarna.