För bara några årtionden sedan fanns det fortfarande ganska gott om yrkesfiskare i Västernorrland. Nu är det bara ett fåtal kvar.

Manjula Gulliksson i Köpmanholmen tillhör dessutom den ytterst sällsynta gruppen kvinnliga yrkesfiskare.

Hon jobbade tidigare inom äldreomsorgen men fick höftproblem och sadlade 2004 om till fiskare. Trots att varken Arbetsförmedlingen eller många i hennes omgivning trodde att hon skulle klara av det.

– Det gjorde mig bara ännu mer beslutsam, skrattar hon.

Hon startade i liten skala och har sakta men säkert byggt upp en rörelse som hon är stolt över. Och en annan stolthet är den båt hon använder sig av. En Örnvik 820. Den ägdes tidigare av den legendariske Julis ”Julle” Söderberg på Ulvön. Den siste yrkesfiskaren på ön, som gick bort 2009.

– Den här båten, som är en ära att äga, är mycket bättre än den båt jag hade tidigare. Den har modernare utrustning, rymlig ruff och är stabil på sjön. Jobbet blir både roligare, smidigare och tryggare med den här båten. Sedan är det speciellt att den ägts av en så välkänd fiskarprofil som ”Julle”.

Han var fiskare på Ulvön redan på 30-talet, utbildade sig sedan till sjökapten och var bland annat skeppare på Nätra Express (som idag heter M/F Ulvön). Sedan återgick han till fiskeyrket och tillverkade även surströmming.

Manjula fiskar från det att isen försvinner till dess att den lägger igen.

– Det är ett hårt jobb, långa dagar, ofta kallt och ibland mycket blåsigt. Men jag älskar det. Det är ett fritt yrke, jag får vara utomhus och framför allt är det någonting jag brinner för.

Rökt sik. Foto: Manjula Gulliksson.

Blir det mycket fisk på ert julbord?

– Ja, och helst egenfångad. Stekt strömming i olika inläggningar, rökt sik, gravad sik och lax när vi har kvar av det.

Vad är julen för dig, Manjula?

– Att ta fram änglar, kyrkan och krubban, att familjen träffas, att vi gemensamt klär granen och dricker glögg.

 

Vad är julen för dig?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.