Mellandagarna. De där dagarna mellan julafton – som för många är så enastående viktig – och nyårsafton – som är champagnens och oxfiléns största dag på året – innan det nya året kommer med vardag och lunk. I år kommer dessutom det nya året med ett nytt årtionde. Lite märkvärdigare än annars, om än inte lika märkvärdigt som när 1999 blev 2000. Då fick vi ju även ett nytt århundrade och ett nytt årtusende. Mer upphaussad nyårsafton än så har mänskligheten aldrig upplevt.

Mellandagarna, som sagt. Även dem har sina traditioner. I alla fall för somliga. Hemvändare träffas, man kanske spelar hockey-bockey mot kompisar som man gjort i åratal, familjer återförenas för en dag eller två, vissa kulturarrangemang och konserter återkommer år efter år under dessa dagar, och så vidare, och så vidare.

Mellandagarna är ofta också mer kravlösa än julaftnar och nyårsaftnar. Det ges utrymme för improvisation på ett helt annat sätt, vilket kan vara rätt trevligt.

Själv har jag hittills använt mellandagarna till att göra en grundrensning av min samling av vinylskivor och tillbringat några dagar tillsammans med min mamma i Norrköping, hos min son och hans flickvän. Idag reser jag västerut för en familjemiddag i Gideåberg och sedan är mellandagarna faktiskt slut. I morgon nyårsafton.

Men; jag brukar även se dagarna mellan nyår och trettondagen som mellandagar och det är dagar som kan bli riktigt avslappnade och sköna. Om man nu inte måste hasta iväg till en arbetsplats redan på torsdag förstås.

 

Vad tycker DU är det bästa med mellandagarna? Och har du några mellandagstraditioner? Eller kanske bilder från årets mellandagsfirande?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.