Syn för sägen

En utställning om tiden från 1000-talet fram till 1600-talets slut. Det finns inte mycket nedskrivet så vi får istället söka oss till sagor och sägner. I dem har händelser och personer bevarats och berättats från generation till generation.

I våra historieböcker berättas mycket om medeltiden och stormaktstiden. Om krig och om kungar, riddare och upproriska bönder. Men hur var det egentligen i Ångermanland och Medelpad?
I utställningen berättar vi om några händelser som väckt förundran, påverkat och satt spår i sagor och sägner:
En kyrka ska byggas i Grundsunda i slutet av 1100 -talet. Men det som byggs på dagen rivs ner på natten. Onda makter motarbetar projektet!
På borgen Styresholm i Ångermanälven placerar kungen i slutet av 1300-talet en fogde för att driva in skatt från bönderna. Men fogden var inte populär och med listig hjälp av Mor Märta gör bönderna uppror.
Marknaden i Härnösand är inte laglig. År 1585 bestämmer sig kung Johan III för att Härnösand ska bli stad. Det är mycket pengar i omlopp på marknadsplatsen och han vill kunna ta del av vinsten i form av tullar.
Trolldomsprocesserna härjar som värst i Sverige mellan åren 1668 till 1676, men i vårt län under åren 1673-1675. Såväl män, kvinnor som barn blir anklagade för att ha samröre med djävulen. I Ångermanland avrättas närmare 120 personer.

Klicka på bilden här nedanför för att få mer information om temavisningar för skolor.