Röster som håller / Sustain Able Voices

Bild: Global Nomad av Amanda Borgfors Mészàros. © Inter IKEA Systems B.V. 2020.

3 mars 2021 – 5 september 2021

Västernorrlands Museum inviger sin nya utställning i samarbete med svensk Form Västernorrland, Röster som håller / Sustain Able Voices, som visar upp unga och lovande formgivares visioner och idéer. Med en nyfikenhet på framtiden och ett brinnande intresse av att sprida idén om god design till de många människorna, har IKEA Museum gått ihop med Svensk Form och skapat denna vandringsutställning som nu gästar Västernorrland. Juryn för utmärkelsen Ung Svensk Form, som drivs av Svensk Form, har ända sedan 1998 prisat innovativ, tvärdisciplinär design.

Utställningen på Västernorrlands Museum visar upp utvald konst från Ung Svensk Form från 2004–2020. Verkens gemensamma drag är den experimentlusta, öppenhet och mod de ger uttryck för.

Utställningen Röster som håller vill nå ut till de många människorna, även utanför storstäderna där det ofta kan vara svårare att ta del av design.

”Vi är väldigt glada och stolta att utställningen ”Röster som håller” visas i Västernorrland under våren och sommaren. Vi alla behöver tänka, agera och producera mer hållbart och det är precis det utställningen fokuserar på; hållbar design. Design handlar om att skapa genomtänkta lösningar genom form och funktion, lösningar som kan ge oss rätt produkter istället för fler produkter. Så behöver vi agera globalt men vi får göra vår del och lyfta det lokalt, här i Västernorrland. Förhoppningsvis kan denna utställning inspirera till nya tankar!”

–  Anna Fossane, ordförande Svensk Form Västernorrland

Utställningen ”Röster som håller” är skapad kring fotografier av de utvalda verken tillsammans med ett antal intervjuer med formgivarna bakom projekten. Vandringsutställningen kommer att visas runt om i världen i samarbete med Svenska Institutet.

– Syftet med en vandringsutställning som är lätt att sätta upp är att fler innovativa och inspirerande designidéer kan nå en bredare publik. Vi vill nå längre och inspirera fler människor, säger Anna Sandberg Falk på IKEA Museum.

Utställningen invigdes på Västernorrlands museum med en digital livesändning den 3 mars. Ta del av invigningen nedan:

 


Fakta om Svensk Form

Svensk Form är en ideell oberoende medlemsförening för privatpersoner, företag och yrkesverksamma inom form, design och arkitektur. Föreningen grundades 1845 som Svenska Slöjdföreningen och har sedan dess främjat design i Sverige och utomlands, föreningen är världens äldsta designorganisation. Svensk Form ger ut tidningen Form sedan 1905. Idag finns 14 regionalföreningar över hela landet där Svensk Form Västernorrland är en av dem, föreningen bildades 2004 med medlemmar över hela länet.


Mer information

Pressmeddelande om Röster som håller:
https://ungsvenskform.se/om-ung-svensk-form/roster-som-haller-sustain-able-voices/

Om utställningen Röster som håller:
https://www.mynewsdesk.com/se/svenskform/latest_media

Om Svensk Form:
https://svenskform.se/om-svensk-form/

Om utställningen Röster som håller.
https://www.mynewsdesk.com/se/svenskform/latest_media/tag/sustainablevoices

Ung Svensk Forms hemsida
https://ungsvenskform.se


Kontaktuppgifter

Kajsa Hartig
Avd. Chef. Västernorrlands museum
Mobil: 072-244 36 02
Mail: kajsa.hartig@vnmuseum.se

Karin Wiberg
Projektledare för Ung Svensk Form
Mobil: 070-365 63 25
Mail: karin.wiberg@svenskform.se

Anna Fossane
Ordförande Svensk Form Västernorrland
Mobil: 070-240 69 24
Mail: anna.fossane@nogadget.com

Vicci Andersson Sjöbom
vice Ordförande Svensk Form Västernorrland
Mobil: 070-291 74 84
Mail: vicci.sjobom@gmail.com