Västernorrlands museums historia
En miniutställning på nedre utställningsplan. Invigdes December 2017.
En stor och viktig del av ett museum är insamlandet och bevarandet av föremål. Västernorrlands museums historia sträcker sig över 120 år bakåt i tiden och från starten fram till det museum vi har idag har en otrolig mängd föremål samlats in. Redan 1880 grundade biskop Lars Landgren Västernorrlands Läns Museisällskap, det som senare kom att bli dagens länsmuseum. Den allra första samlingen skänktes samma år – en grupp på 66 stycken exotiska föremål från Stilla havet och Sydamerika, insamlade av sjökapten Anders Daniel Norlin. Det första föremål som blev registrerat, i april 1880, var en vildsvinsskalle från Java.
Efter att den första samlingen skänktes har en strid ström av föremål funnit sin väg till museets ägor på ett eller annat sätt. I samlingarna finns allt mellan himmel och jord – arkeologiska fynd, kranium, glas, porslin, metall, smycken, silver, guld, hushållsmaskiner, leksaker, möbler, vapen, mopeder, slädar, klädedräkter, konst och till och med hela hus och matförpackningar.
Samlingarna väcker också frågor: Vad är det vi samlar på? Vad är värt att spara, vad kan kastas bort, vem bestämmer? Varför samlar vi och för vilka? Den enes skräp är den andres skatt.
Oavsett så är samlingarna något viktigt. De berättar en historia om museet och samhället. Våra samlingar sprider kunskap om inte bara föremålens historia, utan också om vår egen. Det förgängliga görs oförgängligt.
I utställningen visas ett urval av föremål som finns i våra samlingar. Ett brett spektrum av olika material, användningsområden och ålder.
Västernorrlands museums historia sträcker sig över 120 år bakåt i tiden. Historien om museet börjar i Januari 1880, då biskopen i Härnösands stift, Lars Landgren, kallar till möte angående grundandet av ett museum. Mötet föll väl ut och redan en månad senare, den 27 februari, bildades Vesternorrlands läns Museisällskap. Föreningen blev startskottet för ett museum i Västernorrland och lade grunden till det museum vi har idag. Vid den här tidpunkten fick museet sin allra första samling – 66 stycken föremål skänkta till föreningen av sjökapten Anders Daniel Norlin. Han hade seglat större delen av sitt liv och samlat på sig en enorm samling exotiska föremål från Stilla havet och Sydamerika. En del av detta hamnade nu i museets ägor och det första föremålet att registreras i samlingarna, i april 1880, var en vildsvinsskalle från Java.
Folkbildning och andlig utveckling var ledord när Theodor Hellman grundade Föreningen för Norrländsk hembygdsforskning 1909. En patriotisk vind svepte över Sverige efter unionsupplösningen med Norge 1905 och bidrog till idéer kring hembygd, nationer och kulturarv. Theodor Hellmans vision och idéer handlade om ett norrländskt bondesamhälle i miniatyr och ett centrum för forskning och undervisning i natur, kultur och historia i norra Sverige. Hans förverkligade sina idéer tillsammans med sin fru Wendela, och de byggde tillsammans upp friluftsmuseet på Murberget under åren som följde. 1913 gick startskottet, då klockstapeln från Ullånger flyttades till Murberget som första byggnad på friluftsmuseet.