Att fånga en plats - Berättelser om Västernorrland

Berättelsens magi

Västernorrlands museum rymmer tiotusentals mer eller mindre unika föremål, från snusdosor till klockstaplar. Liksom tiotusentals unika berättelser. Föremålen har samlats in genom åren just för att de är förknippade med något som är värt att berätta – som människor både nu och i framtiden kan ha glädje och nytta av. Utställning fokuserar på berättelsens magi, och Västernorrlands.

Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland består av tre delar, som ger olika perspektiv på berättelser. Här skildras museet som samlare och förvaltare av berättelser, här presenteras tre pristagare från Rosentrömska stiftelsen – och i Berättarlabbet välkomnas besökarna att själva bidra med berättelser. Här visas exempel på föremål och fotografier som bär på unika berättelser från Västernorrland. Urvalet symboliserar både stora händelser i länet och vardagslivet för enskilda människor.

Sara Parkman, Kristina Sandberg och Teater Soja.

Ett samarbete med Rosenströmska stiftelsen

Utställningen, som är resultatet av ett samarbete med tioårsjubilerande Gunborg och Sten Rosenströms stiftelse för norrländskt kulturstöd – Rosenströmska stiftelsen, lyfter fram tre av stiftelsens pristagare från Västernorrland: musikern Sara Parkman, författaren Kristina Sandberg och den fristående teatergruppen Teater Soja. De är alla berättare i olika former, och bygger sitt arbete delvis på historiska händelser så som de bevarats i museisamlingar, arkiv och litteratur. I utställningen delar de med sig av sina skapandeprocesser och inspirationskällor.

Var med och skriv Västernorrlands historia

Berättarlabbet speglar starten av ett långsiktigt arbete vid länsmuseet, digital insamling av samtida berättelser och erfarenheter. Det är en yta där besökaren själv bjuds in att bidra med sin bild och sina erfarenheter av Västernorrland. Här är det möjligt att sitta ner en stund och fördjupa sig i intervjuer och skildringar från dagens Västernorrland, eller ladda upp en bild från sin mobiltelefon via insamlingen Mitt Västernorrland på www.mittvasternorrland.se . Du kan också välja att berätta om en dag i Västernorrland, som en dagbok, via Minnen: https://minnen.se/tema/mittvasternorrland

Digitala visningar

På vår Youtube kan du se alla tidigare visningar, samt även filmer som finns i utställningen. Här kan du även ta del av hälsningar och intervjuer med pristagarna.

Till Youtube >>

Programverksamhet

Under utställningsperioden arrangeras programpunkter både på webben och i museet. Håll koll på kalendariet för kommande evenemang.


Saker du inte får missa i utställningen

En handskriven resedagbok med inklistrade svartvita fotografier

NORA OCH KARLO GUSTAVSSONS RESA – RESEDAGBOK FRÅN 1948

Äntligen blir resan av. Noras knäoperation höll nästan på att sätta stopp för denna efterlängtade resa till Västernorrland, men nu tuffar tåget ut från Stockholms centralstation med slutstation Härnösand. Nora och Karlo har planerat denna resa länge och vill se så mycket av Västernorrland som de kan hinna med, men det stora målet är att få se vackra Nordingrå med omnejd.

Några omdömen om hotell, gästgiveri och serveringar i Västernorrland 1948:

  1. Härnösands stadshotell, har präktiga rum och härliga sängar
  2. Körningsgården i Nordingrå, rum trevligt inredda med sköna sängar, trevlig matsal, fantastisk utsikt över Vågsfjärden (Europas vackraste insjö)
  3. Docksta gästgivargård, betydligt trevligare yttre än inre
  4. Appelbergs hotell i Sollefteå, lunchen smakar bra men trevligare hotell finns. Lyckligtvis är dock läget mycket vackert vid parken utmed älven
  5. Serveringen i Pelle Molins stuga i Näsåker, dödar den poesi som fortfarande sitter i väggarna efter den store poeten
  6. Turisthotellet i Näsåker, fin utsikt över älven vid sin placering på nipan passar perfekt för att njuta av en kopp kaffe i solljuset
  7. Hotell Färnlöf i Ramsele, ser föga tilldragande ut men värden var mycket trevlig och tjänstvillig

 

Bläddra i resedagboken 

http://resedagbok.murberget.se/

 

LANDSKAPSMODELLER

Att fånga en plats i 3D. Fyra landskapsmodeller skapade av Anais, Isis, Maya, Moa, Tuva under en workshop med Danielle Dietz. Foto: Mona Nilsson.


Produktion

Grafisk form: Åsa Andersson Broms

Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland