Stora makter

27 november 2022 – tills vidare. 


“Stora makter” är Västernorrlands museums nya utställning om perioden 1050 till 1680-tal. Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland, Mor Märta som lurar in den danska fogdens män i en bastu och eldar upp dem. Tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder.

Berättelserna är många och de har i flera fall levt under en lång tid. Vissa är väl dokumenterade, andra mindre. Finns det bevis som går att se eller ta del av? Det korta svaret är för det mesta ja. Hur, berättas det mer om i utställningen.


Stora Makter på Digitalt Museum

På Digitalt Museum kan du se flera av föremålen som finns i utställningen.

Klicka här för att komma till Digitalt Museum >>


Stora makter 1050-1680

Mellan 1000-talet och 1600-talet förändras Västernorrland och södra Saepmie dramatiskt. Järnåldern och vikingatiden övergår i medeltid, senare Vasatid och stormaktstid. Det kommer nya gudar, städer grundas och gränser dras. Allt ska kontrolleras och beskattas – jakten i skogen, fisket i älven och handeln över havet. Inget blir sig likt. Men det gamla lever kvar, i berättelser och traditioner.

Mitt i förändringarna fanns människorna. De som bröt jorden, byggde städerna och stupade i krigen. De som lydde kungens lagar och hörde prästens predikningar. De som berättade sagor vid elden om kvällarna, de som drömde om en annan tid, gjorde motstånd och uppror.

I utställningen hittar du delarna Stadens makt, Vetandets makt, Kyrkans makt och Kronans makt.

Tidslinje på introvägg, Stora Makter.

Några guldkorn i utställningen


Modellen av Styresholm, Pukeborg och Bjärtrå skans. 

Maktens centrum – Styresholm och Pukeborg

Det låg två borgar i närheten av varandra – Styresholm och Pukeborg. Det måste varit många som bodde på borgarna. Inte bara soldater, utan också människor som arbetade i smedjan, lagade mat, bar ved och sopade golv. Män, kvinnor och barn.
Flera fynd vittnar om vardagslivet på borgarna, till exempel en speltärning, lås och djurben. Det har också hittats ett föremål som ser ut som en gaffel, och en liten brödbit.

Modell över Styresholm, Pukeborg och Bjärtrå skans. Modell av Martin Skimutis och Christian Bjärgö.

Altarskåpet från Sättna

I utställningen kan du se ett medeltida altarskåp från Sättna. Skåpet är tillverkat av Haaken Gullesson och är från slutet av 1400-talet. I utställningens touchskärmar kan du bland annat se en film med konservator Lennart Kristiansson, där han berättar om altarskåpet samt medeltida trä- och måleritekniker. Altarskåpet hittar du i delen Kyrkans makt. 

Detaljbild av altarskåpet från Sättna.

Doftstationer

Passa på att lukta på medeltiden i Västernorrland. Här finns fyra doftstationer där du kan lukta på bland annat fiskmarknad och krut!


Gunnil den snälla

Ta del av berättelsen om Gunnil den Snälla och hennes vän samen Blåfinn, som hamnar i en gränsuppdragelse med Listige Arne från Jämtland.  Gunnil den Snälla omnämns i dokument från 1200-talet. Hon ska ha varit snabb och klok, och det sägs att hon red på en älg.

I utställningen finns en snidad skulptur av Gunnil den Snälla, samt en animerad film. Filmen kan du även se nedan.

Gunnil den Snälla på sin älg. Konstnär: Staffan Svensson. Foto från utställningen Stora Makter.


Bildgalleri och medverkande: