Boxen
Kliv in i Boxen och upplev konstfilmer som belyser kulturarv och arkiv på ett lite annorlunda och personligt sätt. Höstens tre filmer berättar dokumentära historier genom en blandning av arkivmaterial och nya, poetiska bilder. Varje månad visas en ny film, så det finns all anledning att besöka oss ofta.
Vanus Labor betyder fåfängans möda på latin. Titeln är hämtad från David Klöcker Ehrenstrahls verk från slutet av 1600-talet föreställande en grupp vita barn som tvättar ett svart barn. Verket är en del av Länsmuseet Gävleborgs samlingar och utgångspunkt för Salad Hilowles videoverk med samma namn.
Konstnären själv skriver i katalogen till sin utställning på Konstakademien i Stockholm 2021:
“Vår 2018. Klockan är 13:04. Länsmuseet Gävleborg har återigen öppnat efter två års renovering. Jag tittar hastigt in på avdelningen som visar måleri från 1600- och 1700-talen. Platsen är den fasta utställningen, Rettigs konstsal. Det smäller i mina ögon. Ser en målning som jag aldrig sett förr, fastän jag varit här många gånger. Här och nu, inför mina ögon, en målning som jag försöker förstå. Sju barn där sex vita barn försöker tvätta bort färgen på det sjunde, svarta, barnet. Eller tar de ömsint hand om sin mörke vän? Titeln på målningen är Vanus Labor som betyder fåfängans möda. Jag tittar på årtalet när denna målning gjordes, sent 1600-tal står skrivet på skylten. Konstnären hette David Klöcker Ehrenstrahl. I detta delirium så börjar tankar flöda. Ord som: Den pratar till mig. Den säger: Jag har alltid funnits här. Här är jag.
Det är i denna stund som jag bestämmer mig för att skapa, förhandla, och föreslå ett tillägg till den svenska konsthistorien. Ett tillägg som ska väga lika tungt som det som redan finns där. Vanus Labor visar en annan historia men hur kan den historien framlockas och förstås? Är det här något som vi sett förut? Vanus Labor-ögonblicket väcker något inom mig, även om det är historia. Vi kan se tillbaka och fråga ”vad skulle ha hänt om vi hade gått i en annan riktning?”. Om Vanus Labor hade ansetts vara ett av Ehrenstrahls nyckelverk och fått en annan plats i konsthistorien? Jag försöker inte omformulera vad man vet. Jag försöker snarare att se vilka sätt som finns att komma förbi det vi redan vet. Vi känner till Anders Zorn och Carl Larsson. Vi har hört talas om Gustav Badin. Slaveriet är väldokumenterat. Men vad vet vi om svarta subjekt under sent 1600-tal i Skandinavien? För att ta reda på det krävs mycket enkla saker, till exempel att söka och uppmärksamma det som är annorlunda, det avvikande. Men också att betrakta det välbekanta som om det vore allra första gången vi såg det. Det handlar om att vara tålmodig, att ta sig tid att hitta olika ingångar.”
Salad Hilowle, född 1986 i Mogadishu och uppvuxen i Gävle, tog våren 2020 sin masterexamen i fri konst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. 2020 tilldelades han Bernadottestipendiet för sitt arbete med att synliggöra människor med afrikanskt ursprung i svensk konsthistoria. Hilowle arbetar sedan 2022 med en konstnärlig utsmyckning av Nya Riksarkivet på Saltvikshöjden i Härnösand som ska stå färdig våren 2025.
Salad Hilowle
Vanus Labor, 2021
Distributör Filmform
Längd 12:56 min
Filmen visas 1/12-2/1 2024