Boxen

Under sommaren visar vi filmer i Boxen som handlar om livet mellan det analoga och det digitala. Hur påverkas människor, natur, djur, klimat, kultur och samhälle av de alltmer porösa gränserna mellan livet online och den verklighet vi vaknar och somnar till varje dag?

 

JULI

Oscar Häggström 

Did you see me yesterday? [Såg du mig i går?], 2022
Animation, video
Längd 24 minuter

Did you see me yesterday? är ett kollage av olika berättelser som flätas samman till ett större narrativ om prestation, synlighet och identitet i en dynamisk och alltmer digital värld. I filmens surrealistiska och ofta absurda vändningar finns en underliggande känsla av något hotfullt. Filmen är animerad för hand och arbetet med teckningarna utgör kärnan i konstnären Oscar Häggströms praktik.

Teckning har alltid legat som grund till min praktik. Jag tecknar för att försöka närma mig, analysera och förstå min samtid. Mina animationer består av en rad teckningar där varje teckningsruta ger mig utrymme och tid, det blir en långdragen process vilket ger tid för reflektion och bygger upp en tillit till teckningarna och historien de skapar tillsammans. Med dom kan jag  infoga och stilisera världen, om än bara för en liten stund. Teckningarna gör att jag kan figurativt beskriva känslor och upplevelser, ett ramverktyg för att beskriva det abstrakta och immateriella, berättar Häggström.

Utanför den fysiska världen har många av oss digitala identiteter som ständigt formas utifrån en digital och abstrakt publik. Konstnären frågar: Hur använder vi moderna verktyg för att forma våra känslor, och hur formar de oss?

Om konstnären

Oscar Häggström (f. 1993) har en kandidatexamen i fri konst från Akademin Valand, 2020 och en masterexamen från Umeå Academy of Fine Arts, 2022. Han har bland annat ställt ut i Matsudo i Japan, på Tegnerforbundet (Oslo), GSA Gallery (Stockholm), NEVVEN (Göteborg) och Alta Art Space (Malmö).

Filmen visas 1-31/7, 2024.

 

AUGUSTI

Blaise Kirschner 

UNICA, 2022
HD, audio
Längd 36 minuter 

Filmen UNICA är uppkallad efter författaren och konstnären Unica Zürn (1916 – 1970), som skrev och illustrerade boken House of Illnesses (1958). I filmen fungerar Zürn som ett filter genom vilket betraktaren kan reflektera över de nya livsformer som kan uppstå i samspelet mellan olika organismer och teknologier.

Huvudpersonerna i UNICA, en konstnär och en motion-capture-artist, befinner sig i skuggan av en stundande katastrof. Motion capture-teknik används ofta för att göra datorspel eller animerade filmer. Genom att visa tekniken bakom de förföriska bilder vi är vana vid, stimulerar konstnären Blaise Kirschner vår egen förmåga till att skapa virtuella världar med hjälp av fantasin.

Delar av filmen spelades in på Teufelsberg, en kulle i utkanten av Berlin som byggdes av material från ruinerna efter andra världskriget. UNICA vill uppmärksamma betraktaren på historiskt och pågående våld, och människans möjligheter att göra andra sorters val.

Om konstnären 

Blaise Kirschner (de/dem) arbetar främst med rörlig bild. Konstverken refererar ofta till historia, berättad från den enskilda människans perspektiv. Genom att använda sig av populära genrer och spekulativ fiktion undersöker Kirschner hur människans fantasier och rädslor om socio-politisk, teknisk och ekologisk utveckling kodas och kommuniceras i kulturen.

Kirschners verk har visats flitigt internationellt. De vann det prestigefyllda Jarman Award 2011 och har bland annat presenterats på Berlinale, BFI London Film Festival och International Short Film Festival Oberhausen. Filmerna distribueras av LUX och finns även i BFI Artists’ Moving Image Collection, Arsenal Institut für Film- und Videokunst, samt i privata samlingar.

Blaise Kirschner är för närvarande professor i fri konst med inriktning på rörlig bild vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Vad letar du efter?

Upptäck museet

Arkeologi

Murbergets arkeologer arbetar med länets kulturmiljöer, och fornlämningar. De strävar efter att bevara och dokumentera spår av samhällen och människors verksamheter under omkring 10 000 år.
Läs mer

Hemslöjd

Hemslöjd är en är en högst levande kulturyttring som bottnar i en lång tradition av material- och teknikkunskaper, det vi benämner det immateriella kulturarvet.
Läs mer

Samlingar

Om samlingarna Samlingarna är grunden för den museala verksamheten och består bland annat av föremål och arkeologiska fynd, fotografier, böcker, arkivmaterial, digitala filer, filmer och ljudband. Samlingarna har tillkommit under tiden 1880 och framåt. De speglar skilda insamlings- och förvaltningsideal. Fokus har från början legat på landskapen Ångermanland och Medelpad. Även övre Norrland fanns med…
Läs mer

Byggnadsvård & kulturmiljö

Här får du information om vad museets byggnadsantikvarier arbetar med. De ger bland annat råd när byggnader av olika slag ska rustas upp. Allt från förändringar i samband med stadsplanering till stockbyte i timrade lador eller restaurering av villor och hyreshus från 1950-talet. Är du intresserad och vill veta mer om arbetet med byggnadsvård och…
Läs mer

Barn, unga & skola

På Västernorrlands museum och Murberget friluftsmuseum finns mycket att se och göra för barn, unga och familjer. Här finns också lärresurser och lärarhandledning för skolan. Här nedan hittar du saker att göra på museet, hemma och för skolan. För mer information om aktuella aktiviteter, se kalendariet. Kontakta receptionen för frågor. Telefon: 0611-886 00 E-post: receptionen@vnmuseum.se…
Läs mer

Konst

Västernorrlands museum arbetar inte bara med kulturarv, utan är även en publik plattform för samtidskonst. I fokus står den samhällsengagerade konsten som spänner över en mångfald av medier, uttryck och praktiker. Konsten förmedlas genom temporära utställningar och projekt av olika slag på museet i Härnösand och runt om i regionen. Västernorrlands museum har även hand…
Läs mer

Samarbeten & Nätverk

Kulturarvet i samhällsutvecklingen Västernorrlands museum har ett uppdrag att verka för kulturarvets och kulturmiljöernas betydelse för regional utveckling, ett attraktivt län och en levande landsbygd. Vår vision är att göra kulturarvet i Västernorrland mer relevant för alla som bor och verkar i länet.   Kulturarvet är också en resurs för innovation och samarbeten. I menyn till…
Läs mer

Murberget friluftsmuseum

Museet är ett av de största i Sverige med byggnader och miljöer som speglar bebyggelse, social historia, utbildningsväsende, kyrkans och socknens betydelse, vägväsendet, järnbruken, samisk kultur, efterkrigstiden och fäbodkultur.
Läs mer