Trolltider.

Ingen annan julkalender i Sveriges Television har berört mig så djupt som den.

Måhända därför att jag var elva år när den visades första gången, 1979, och därmed var i en så kallad idealisk ålder för den.

Trolltider förenade gamla sägner med en lagom dos spänning och Håkan Serners rollfigur Vätten glömmer jag aldrig.

Julkalendern i den statliga televisionen började visas redan 1960, bara några år efter att de första tv-sändningarna startats i Sverige, och fram till 1971 kallades den för Adventskalendern. Först av alla var Titteliture, skriven av Pelle Svanslös-författaren Gösta Knutsson.

1967, ett år innan jag föddes, kom den tv-sända kalender som kanske är den mest klassiska: Gumman som blev liten som en tesked. Teskedsgumman skulle återkomma även 1976 som repris.

Den första tv-sända julkalender som jag själv minns, är Mumindalen från 1973. Den som gladde mig mest i min barndom var dock Fem myror är fler än fyra elefanter – med Magnus, Brasse och Eva – 1977. Ja, innan Trolltider alltså.

1982 missade jag inte många avsnitt av Albert & Herberts julkalender – med det sköna radarparet Sten-Åke Cederhök och Thomas von Brömssen på västkusten – och detsamma gällde Julstrul med Staffan & Bengt 1984, men sedan följde ett antal år då julkalendern var ointressant. Jag var ”för gammal”.

Det var först sedan jag blivit pappa som tittandet på julkalendern återupptogs igen. Nu tillsammans med sonen Rickard. Och när han blivit ”för gammal” tappade jag det igen.

Dock, råkade jag se första avsnittet av Selmas saga 2016 och fastnade för den. Jag tror inte att jag eller min sambo missade ett enda avsnitt av von Trippelhatts (Johan Ulveson) och hans vänners eskapader.

Selmas saga får gärna gå i repris, om du frågar mig.

 

Vilket julkalender på TV tycker du har varit den bästa?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.